Κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης για την απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

19 Σεπτεμβρίου 2023
21:05
Κανένα σχόλιο

Να μην περάσει το νομοσχέδιο-κτηνωδία!

            Ένας σκληρός χειμώνας περιμένει το λαό μας με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Ακρίβεια που με βάση τις καταστροφές της αγροτικής και ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία θα εκτιναχθεί και άλλο για όλα τα βασικά τρόφιμα, το ψωμί, το γάλα, το λάδι, το τυρί κοκ.

            Παράλληλα με αυτή τη λαίλαπα η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση την Πέμπτη ενός νέου νομοσχεδίου τερατουργήματος που επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, την 6ημερη δουλειά με 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, τις συμβάσεις μηδενικών όρων “zero hour contracts”, τις συμβάσεις «κατά παραγγελία». Ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας απογειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νομοθετεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς.

            Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως δικαίωμα και επιλογή μας το γονάτισμα μας στη δουλειά 13 ώρες την ημέρα σε περισσότερους από ένα εργοδότη. Αλήθεια ποιος γονιός, ποιος νέος άνθρωπος θέλει να  δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και γιατί; Αν όχι για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα του επιτρέπει να ζει και να καλύπτει βασικές του ανάγκες.

            Σε ένα κλάδο όπως το εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ώρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με των κατώτερο μισθό των 780ευρω μεικτά, στο 8ώρο, δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης. Σε συνδυασμό με τις λευκές νύχτες που έχει γίνει καθεστώς,  με την BLACK FRIDAY που έρχεται αλλά και με τις Κυριακές των εκπτώσεων καθιερώνεται πλέον στον κάδο του εμπορίου εργασία 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο . Γι΄ αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

              Στον κλάδο των απορριμμάτων και την ΕΠΑΔΥΜ που είναι πρότυπο ΣΔΙΤ όπως το λένε οι κυβερνήσεις μαζί με Δήμο και Περιφέρεια  οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο σκουπίδι    και θα φτάσουν σε επίπεδο σκλάβου του 21ου αιώνα με 13 ώρες δουλειάς, 6 μέρες τη βδομάδα.

            Είναι προκλητικό να μας λέει η κυβέρνηση ότι η δουλειά όποτε, όπως και όσο θέλει η εργοδοσία είναι πραγματικότητα, κάτι που γίνεται και με το νέο έκτρωμα – νομοσχέδιο, την νομιμοποιεί για να “προστατεύσει” τους εργαζόμενους και να πατάξει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν περιμέναμε τον Γεωργιάδη να μας επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία που την βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Ασυδοσία που βρίσκει έδαφος και συνεχώς δυναμώνει από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους και της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. 

            Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως είναι να δουλεύεις όσες ώρες και μέρες θέλει η εργοδοσία με προγράμματα και ωράρια λάστιχο, με κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο σημερινός υπουργός εργασίας, υπουργός ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης νομοθέτησε την 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων και μέχρι τις 6πμ με την τζίφρα μόνο του εκάστοτε δημάρχου.

            Τώρα με τις συμβάσεις μηδενικών/ ελάχιστων ωρών κάνει άλλο ένα δώρο στην εργοδοσία παρέχοντας εργαζόμενους μιας χρήσης που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο μόνο στα εορταστικά ωράρια, στις Λευκές Νύχτες, στις μαύρες Παρασκευές και σε κάθε event που συνεχώς πυκνώνουν και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεχειλώνεται μέχρι τα ξημερώματα.

            Και επειδή ο μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλουν απαιτεί και  σιγή νεκροταφείου,  το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με επιβολή  προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

            Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει το νομοσχέδιο – τερατούργημα ως σύγχρονο και προοδευτικό, για να θολώσει τα νερά εξαπέλυσε ένα πυροτέχνημα για το δήθεν «ξεπάγωμα των τριετιών». Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διαγράφει 12 χρόνια δουλειάς για τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει 20 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν είχαν πάρει τις τρεις τριετίες μέχρι το 2012 αλλά προχωρά και σε απαράδεκτους συμψηφισμούς με τον υπάρχον μισθό. Δηλαδή νέες υποσχέσεις για μικρές αυξήσεις από τα τέλη του 2024 και αν.

            Δε θα περάσει η επιχείρηση της κυβέρνησης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να σβήσουν τις άμεσες διεκδικήσεις προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και της ζωής μας.

Διεκδικούμε :

  • 5νθήμερο -7ωρο-35ωρο
  • Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αύξησης στους μισθούς.
  • Καθορισμένο ωράριο με βάση την Συλλογική Σύμβαση
  • Ξεπάγωμα και αναγνώριση των τριετιών με αναδρομική ισχύ
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
  • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας

 

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.