Υπαίθριο Ποδηλατοδρόμιο Κοζάνης (Του Ευσταθίου Λαμπριανίδη)

23 Σεπτεμβρίου 2023
23:28

                  Δυτικά του παλαιού «Σταθμού  των τρένων»  στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει μία ακάλυπτη έκταση, η οποία μέχρι προ τινος εχρησιμοποιείτο ως  χώρος στάθμευσης  ΙΧΕ αυτοκινήτων  κατά τη λαϊκή αγορά, το Σάββατο.  Προσφάτως ένα τμήμα της έκτασης αυτής  ασφαλτοστρώθηκε και  φημολογείται πως  θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης των Αστικών Λεωφορείων.

                  Η εν όλω έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί και να δοθεί  προς χρήση στους κατοίκους της πόλης κυρίως ως υπαίθριο ποδηλατοδρόμιο.

                  Ολόκληρη η έκταση είναι εν πολλοίς περίκλειστη. Πέριξ αυτής υπάρχει κιγκλίδωμα επί τσιμεντένιου τοιχίου. Μπορεί να αποψιλωθεί και το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης και να ασφαλτοστρωθεί όλη η επιφάνειά της. Ακολούθως μπορούν να διαμορφωθούν περιμετρικά δύο διάδρομοι. Ο ένας διάδρομος (ο εξωτερικός) θα είναι   ποδηλατικός πλάτους ενός (1) μέτρου για τους μεγάλους ποδηλάτες (άνδρες-γυναίκες) προς ήπια όμως ποδηλασία. Ο δεύτερος (ο εσωτερικός) πλάτους δύο (2) μέτρων θα  είναι περιπατητικός, για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, και δη τρίτης, που θα θέλουν να κάνουν  έναν ασφαλή περίπατο σε ακίνδυνο περιβάλλον.

                  Ο πέραν του δευτέρου διαδρόμου μεγάλος κεντρικός χώρος της  επιφάνειας της εν λόγω έκτασης θα διατεθεί για ασφαλή ποδηλασία μικρών παιδιών  ή χρήση πατινιού από αυτά, που θα έρχονται με τους γονείς τους, οι οποίοι θα τα επιβλέπουν. Είναι ευκαιρία να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στα νέα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο την ποδηλασία.

                  Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εύκολη ανεύρεση χώρου στάθμευσης ΙΧΕ αυτοκινήτου  για κάποια οικογένεια που θα χρειαστεί να ρθει με τα  παιδιά της από μακρινό σημείο της πόλης στο υπαίθριο αυτό ποδηλατοδρόμιο.

                  Ήδη κάθε απόγευμα ο χώρος γεμίζει με οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία επί του ασφαλτοστρωμένου τμήματος  κάνουν ποδηλασία, πατίνι ή τρέχουν ανέμελα.  Επίσης, πρωινές ώρες αλλά και απογευματινές, ηλικιωμένοι αλλά και νεώτεροι σε ηλικία  κάνουν τον πρωινό ή απογευματινό τους περίπατο.

                 Η Κοζάνη δεν έχει εντός αυτής μεγάλα ακάλυπτα επίπεδα κομμάτια γης. Ο συγκεκριμένος χώρος ενδείκνυται προς αξιοποίηση για ήπιες δράσεις   προς όφελος των  πολιτών της, κοντά μάλιστα σε περιοχή με  πλούσια βλάστηση.

            Χώρος για στάθμευση των  αστικών λεωφορείων με καλή θέληση δύναται να βρεθεί.

                 Δεν γνωρίζω το ιδιοκτησιακό καθεστώς  της έκτασης αυτής. Αν είναι δημοτική, τα πράγματα είναι απλά. Απομένει η πολιτική βούληση. Ο χώρος παραμένει επί σειρά ετών αναξιοποίητος επί ζημία των πολιτών του Δήμου Κοζάνης. Αν πάλι δεν είναι δημοτική, το ζήτημα μπορεί να λυθεί νομικά (αγοραπωλησία, απαλλοτρίωση). Συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

                 Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να τοποθετηθούν επί του εν λόγω ζητήματος.

Κοζάνη  23-9-2023

9 σχόλια

  • Δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν για το προσωπικό τους όφελος ως δημοτικοί άρχοντες,αντί να ασχοληθούν με το συμφέρον της πόλης,όταν ο σεισμός έδωσε την ευκαιρία η πόλη να αποκτήσει όλα εκείνα που τις έλειπαν στο παρελθόν και τώρα λειπουν ακόμη πιο κραυγαλέα
    Εκλείπει η δημοτική αρχή που θα ενδιαφερθεί για την πολη

  • Μάλλον δεν ξέρετε τι θα πει ποδηλατοδρόμιο!!!! Χάρηκα και εγώ που διάβασα τον τίτλο!!! Είπα …λες να γίνει τέτοιο πράγμα στην Κοζάνη!!! Έστω και υπαίθριο??? Αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

  • Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

    Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Μαλουτα ήταν διαφορετικές και θα είναι διαφορετικές αν εμείς κάνουμε το λάθος και τον ξαναψηφίσουμε.

    Έργα εκατομμυρίων γίνονται απλά τα κάνουν κάποιοι με ατομικό όφελος.

    Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100kw απαιτεί μία έκταση 5 στρεμμάτων. Το κόστος για αυτό το φωτοβολταϊκό και το κόστος του ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Αν λοιπόν απλά διαιρέσουμε τα 12000 στρέμματα που μίσθωσε ο Δήμος Κοζάνης με ευτελές τίμημα δια του 5. Προκύπτει ότι οι εκτάσεις του δήμου παραχωρήθηκαν φιλοξενούν περίπου 2400 φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 kW τα οποία κοστίζουν 720 εκατομμύρια ευρώ.

    Τι είδαν οι απλοί πολίτες από αυτή την παραχώρηση;

    Ποιοι ωφελήθηκαν από όλο αυτό;

    Ποια είναι τα ανταποδοτικά που είδαμε έως σήμερα;

    Όλοι γνωρίζουμε όλοι βλέπουν ότι το παρεάκι που λυμαίνεται το Δήμο Κοζάνης ωφελήθηκε τα μέγιστα από αυτά και εμείς οι απλοί πολίτες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα ζούμε και σε μία πόλη η οποία στερείται βασικών υποδομών άθλησης όπως για παράδειγμα το κλειστό εδώ και πέντε χρόνια κολυμβητήριο η μη αδειοδότηση του γηπέδου για να παίξει η ομάδα στην superleague 2 κι όλα αυτά που ζούμε….
    Οι προτεραιότητες λοιπόν κυρία λαμπριανίδη είναι διαφορετικές και για να αλλάξει η ρώτα στο Δήμο Κοζάνης πρέπει να εμπιστευτούμε τον σαραντάρηδες μορφωμένος πολιτικούς.

    Η καλύτερη ομάδα λοιπόν είναι η ομάδα του Χάρη με νέους μορφωμένους εργαζόμενους ανθρώπους με θέληση για προσφορά και κυρίως για ρήξη με το παλιό και δημιουργία κάτι καινούργιου.

    • Ο/Η Μου έδωσε λεφτά η θεία μου από την Αμερική ισχυρίστηκε εντός του συνδυασμού του κάποιος.... λέει:

      Πόσο δίκιο έχεις φίλε. Σήμερα ζούμε μαζί με τη γενιά των επιχειρηματιών που ταυτόχρονα μας εκπροσωπούν και στο Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Πάρα πολλοί αιρετοί οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα κεφάλαια χωρίς να διαθέτουν τις κατάλληλες εκτάσεις.
      Έγιναν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων και εισπράττουν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

      Όλοι εμείς έστω και άθελά μας τους βοηθήσαμε στον αυξήσουν μετά το 2019 κατά πολύ την περιουσία τους.

      Αν δεν θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την ασυδοσία ας ξαναψηφίσουμε τους ίδιους.

  • Με εικασίες δεν γίνεται δουλειά. Η έκταση είναι του ΟΣΕ. Κατά συνέπεια ακυρώνονται όλα. Προεκλογικά όλοι επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις. Ας διερευνήσουν όμως πρώτα τις συνθήκες που επικρατούν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.