Παρέμβαση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

13 Ιουλίου 2017
22:54

Καταρχήν να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του και να παρέμβουμε. Η Περιφέρεια Δυτικής
Μακεδονίας όπως έχουν πει και αρμοδιότεροι από εμάς αποτελεί για χρόνια βασικό ενεργειακό πυλώνα της χώρας και συνεχίζει να είναι παρότι η μεταλιγνιτική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει. Άρα, η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, την οποία πραγματεύεται αυτό το συνέδριο, ήρθε στην πλέον κατάλληλη ώρα.

Είναι κοινός τόπος πως ο Τομέας της Υγείας ενός κράτους αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς για την κοινωνική και οικονομική του ανάπτυξη. Οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην Υγεία σε καινοτόμες και ποιοτικές προσεγγίσεις αποτελούν παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, βασική επιδίωξη.

Στη χώρα μας τα 3 τελευταία χρόνια οι τομές στο χώρο της υγείας ξεκίνησαν με την αποτροπή της κατάρρευσης του συστήματος το 2015, προχώρησε στη σταθεροποίηση το 2016 ώστε το 2017 η προσπάθειά μας στρέφεται στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από θεσμικές και λειτουργικές αλλαγές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται με απώτερο στόχο την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της Υγείας.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε:
 την καθιέρωση της καθολικότητας στην πρόσβαση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλες τις μονάδες Υγείας του Δημ. Συστήματος
 Την καθιέρωση της λίστας Χειρουργείων στις Νοσοκομειακές Μονάδες
 Την καθολική συγκρότηση των Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) όλων ανεξαιρέτως των Νοσοκομείων της χώρας.
 Την στελέχωση των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) με εξειδικευμένο προσωπικό για την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.
 Τη θεσμοθέτηση κανόνων προμήθειες φαρμάκων και υλικών για την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Υγείας του συστήματος.
 Η νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση με απευθείας σύμβαση των μονάδων με τους εργαζόμενους.
 την για πρώτη φορά μετά από οχτώ (8) χρόνια στελέχωση με μόνιμη πλήρωση κενών θέσεων ιατρών όλων των ειδικοτήτων αλλά και επικουρικών ιατρών, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού.

Καθώς και μια σειρά άλλων σημαντικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όλα τα παραπάνω έχουν την αξία τους, όμως η μεγάλη τομή στο δημόσιο σύστημα Υγείας συντελείται με την πρωτοβουλία που πήρε η πολιτική ηγεσία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον επαναπροσδιορισμό και την αντιστροφή του ρόλου της, αφού η πρόληψη θα είναι ο κύριος ρόλος των νέων μονάδων ΤΟΜΥ(Τοπικές Ομάδες Υγείας)
στελεχωμένες με εξειδικευμένους λειτουργούς υγείας.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Όλες οι δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας – ΠΕΔΥ) της
Δυτικής Μακεδονίας ενισχύθηκαν κατά τα τελευταία δύο(2) χρόνια με:
α) 70 μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων
β)60 επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων
γ) Ικανό αριθμό νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού
(Οι τελευταίοι διορισμοί μόνιμων ιατρών ήταν το 2009)
Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει υγειονομική οντότητα εφόσον ένας αριθμός κλινικών των πέντε (5) Νοσοκομειακών Μονάδων προχωρήσουν στην εφαρμογή των κατατεθειμένων προτάσεων διαλειτουργικότητας. Διότι έχει τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Ο δε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των Μονάδων Υγείας ανανεώνεται και εμπλουτίζεται ώστε όλο και λιγότερα περιστατικά να χρήζουν διακομιδής προς Τριτοβάθμιες μονάδες υγείας.

Τέλος, ως Διοίκηση της 3ης Υ.Π.Ε. Μακεδονίας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια τη Διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διότι συναίνεσε να ενταχθούν στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιφέρειας σημαντικές και απαραίτητες κτιριακές βελτιώσεις-υποδομές καθώς και σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός όλων των Μονάδων Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, να ευχαριστήσουμε και πάλι τη Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη μοναδική της πρωτοβουλία να ενισχύει τους επικουρικούς ιατρούς που τοποθετούνται στις μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας με 500€ μηνιαίως.

Ευχαριστούμε πολύ και πάλι για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο Διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας
Κίρκος Γιώργος

Ένα σχόλιο

  • σλουρπ…σλουρπ…σλουρπ… εντάξει άξιος ο μισθός σου και σένα. Κοιτάξτε να βάλετε κανένα κλιματιστικό στα νοσοκομεία και αφήστε τα πολλά λόγια. Τα έργα σας τα βλέπουμε. Η Θεσσαλονίκη γεμάτη από αρρώστους της Δυτικής Μακεδονίας. Τα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα και κάνατε τρία χρόνια να πάει το ΕΚΑΒ στο κτίριο που βρήκατε έτοιμο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.