Η Πολιτική γίνεται πράξη στην Πόλη, στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων (του Κώστα Πεχλιβανίδη, Ιατρού, Δημοτικού Συμβούλου και υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με το συνδυασμό “Στάση Σερβίων”)

2 Οκτωβρίου 2023
15:00

     Στη χώρα  μας  που η παρουσία του κράτους είναι κυρίαρχη και η απουσία της κοινωνίας των πολιτών ορατή, έχει επικρατήσει η παραδοσιακή αντίληψη ότι πολιτική   είναι “ότι αφορά το κράτος”.  Η επαγγελματοποίηση της, η ανακολουθία λόγων και έργων, οι μη πραγματοποιούμενες υποσχέσεις, κάνουν τη λέξη βεβαρημένη και ταυτόσημη με την πρακτική της εξαπάτησης και του ψεύδους. Η υποβάθμιση αυτή της πολιτικής οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από την ενασχόληση τους με τα κοινά και την ιδιώτευση. Η άσκηση της γίνεται προνόμιο των  λίγων, των “ειδικών”, μετατρέπεται δηλαδή σε επάγγελμα.

    Η ταύτισή της με τις κρατικές υποθέσεις και μόνο, μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλές φορές περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα. Συμβαίνει γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες των “επαγγελματιών πολιτικών”. Αυτή η αντίληψη στις μέρες μας έχει γίνει κοινός τόπος καθώς είναι καθημερινές οι αποκαλύψεις για ζητήματα διαφθοράς, ανεντιμότητας και παράνομου πλουτισμού. Η απαξίωση όμως της πολιτικής μπορεί να  οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια και να γεννήσει ακραία φαινόμενα αντιδημοκρατικών εκτροπών και αυταρχικών καθεστώτων τα οποία κατά καιρούς γνώρισε ο τόπος.

     Οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να αμφισβητήσουν έντονα αυτή την κυρίαρχη άποψη για την πολιτική. Η πολιτική παράγεται από τη λέξη πόλη, γεννιέται από την πόλη και σημαίνει κυριολεκτικά τη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης.. Είναι γνωστή με αυτή τη μορφή και έτσι τη γνώρισε ο λαός μας στη μακραίωνη ιστορία του. Από τη συμμετοχή του με την ιδιότητα του πολίτη στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, μέχρι τις κοινοτικές μορφές αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

     Κάθε συλλογικότητα και στην προκειμένη περίπτωση οι δημοτικές παρατάξεις, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της πολιτικής και να της ξαναδώσουν το πραγματικό της περιεχόμενο. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, σημαντικές κατά την άποψη μας, που την τοποθετούν στο βάθρο που της αναλογεί και την κάνουν κυρίαρχη στη δημόσια ζωή.

     Η Συμμετοχή είναι η πρώτη προϋπόθεση. Όχι σε επίπεδο ευχών ή επιθυμιών, αλλά σε επίπεδο πολιτικής βούλησης, με την καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής. Δεύτερη σημαντική προϋπόθεση είναι ο Διάλογος. Διάλογος όμως ουσιαστικός και γόνιμος και όχι παράλληλοι μονόλογοι κομματικών παρατάξεων. Τρίτη προϋπόθεση είναι η Μνήμη. Δεν είναι θεμιτό να ξεχνάμε τα πεπραγμένα, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ανακολουθίες, να μην αναδεικνύουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτό το περιβάλλον της παρακμής. Τότε η πολιτική γίνεται προπαγάνδα. Τέταρτη προϋπόθεση είναι ο προγραμματικός λόγος, δηλαδή το Σχέδιο, οι Ιδέες, το Όραμα. Δεν μπορεί να επιβληθεί από τα πάνω, ως αποτέλεσμα κάποιας εγκεφαλικής λειτουργίας κάποιων φωτισμένων, αλλά να δημιουργηθεί από τα κάτω, μέσα από διαδικασίες αναζήτησης της ταυτότητας μας, της τοπικότητας μας, της τοπικής μας ιστορίας και του πολιτισμού μας.

     Συμμετοχή, Διάλογος, Μνήμη, Προγραμματικός Λόγος, είναι λοιπόν οι κύριες συνιστώσες που θα αποκαταστήσουν την πραγματική έννοια της πολιτικής και θα δώσουν ελπίδα στον τόπο. Γίνεται πράξη στην Πόλη, στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου. Εκεί κρίνονται οι άξιοι για να αναλάβουν τη δημοτική αρχή και αναδεικνύονται οι ηγεσίες. Είναι προφανές ότι κάθε δημότης και πρώτα και κύρια αυτοί που πρωτοστατούν σ’αυτή την προσπάθεια όταν θεωρούν ότι θίγονται, μπορούν και πρέπει να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους στις δικαστικές αίθουσες. Όταν όμως αυτό γίνεται κατά κόρον, με κύριο σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών και την αποτροπή από τη συμμετοχή τους στα κοινά, τότε η πολιτική απαξιώνεται και η κοινωνία διχάζεται. Είναι ένας επικίνδυνος δρόμος που εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε.

7 σχόλια

  • Η αλήθεια είναι ότι όλη η σημερινή δημοτική αρχή με δήμαρχο πρόεδρο και αντιδημάρχους εάν μαζευτεί δεν μπορεί να γράψει ούτε την πρώτη παράγραφο αυτού του πολύ ωραίου κειμένου
    Την Κυριακή Στάση Σερβίων για να επιστρέψουμε στο Ήθος την Ειλικρίνεια την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΙΑ τον Σεβασμο

  • ” Είναι προφανές ότι κάθε δημότης και πρώτα και κύρια αυτοί που πρωτοστατούν σ’ αυτή την προσπάθεια όταν θεωρούν ότι θίγονται, μπορούν και πρέπει να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους στις δικαστικές αίθουσες.

    Αντιφάσεις!!!!!

    • Είναι προφανές ότι κάθε δημότης και πρώτα και κύρια αυτοί που πρωτοστατούν σ’αυτή την προσπάθεια όταν θεωρούν ότι θίγονται, μπορούν και πρέπει να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους στις δικαστικές αίθουσες. Όταν όμως αυτό γίνεται κατά κόρον, με κύριο σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών και την αποτροπή από τη συμμετοχή τους στα κοινά, τότε η πολιτική απαξιώνεται και η κοινωνία διχάζεται. Είναι ένας επικίνδυνος δρόμος που εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε.
      Αττό είναι το πλήρες κείμενο και μην προσπαείται να δημιουργήσεται εντυπώσεις

  • ” Είναι προφανές ότι κάθε δημότης και πρώτα και κύρια αυτοί που πρωτοστατούν σ’ αυτή την προσπάθεια όταν θεωρούν ότι θίγονται, μπορούν και πρέπει να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους στις δικαστικές αίθουσες.

    Αντιφάσεις…..

  • Μπράβο στην κύρια Σπυρίδου. Ήρεμη δύναμη, Αξιοπρεπής. Και ο συνδυασμός της με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Εμένα με κερδισε
    Στα δικαστήρια πας όταν σε βρίζουν 26:18
    Όχι όταν σου κάνουν κριτική και μάλιστα βάζοντας στο στόμα των ανθρώπων λόγια που ποτέ δεν είπαν….δηλαδή τακτική Ελευθεριου

  • Για την ταμπακιέρα θα μας πεις κάτι, μέχρι τώρα μόνο καταγγελίες ακούμε και διαβάζουμε.
    Εσείς τι θα κάνετε;
    Οχι αερολογίες, συγκεκριμένα τι θα κάνετε;
    Έχετε πρόγραμμα ή δεν έχετε και αν έχετε, τι λέει αυτό το πρόγραμμα, θα μας πείτε;
    Πάντως εδώ η παρέα μου τις καταγγελίες ξέρεις που τις γράφει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.