prwtoselida


       

Ευθαλία (Έφη) Ράνδου στη συνέντευξή της στο kozan.gr: “Η διάθεσή μου για προσφορά είναι δεδομένη – Συμμετέχω σ’ αυτή τη διαδικασία με κύριο στόχο την αναβάθμιση του τομέα υγείας στην περιφέρειά μας – H Περιφερειακή Aρχή (Kασαπίδη) ήταν άτολμη και φοβική. Συγκεντρωτισμός και ανασφάλεια δεν είναι στοιχεία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης – Οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες, οφείλουμε να έχουμε τις πόρτες της Περιφέρειας διάπλατα ανοιχτές για όλους”

5 Οκτωβρίου 2023
16:02

Συνέντευξη στο kozan.gr της Ευθαλίας (Έφης) Ράνδου (Υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Αμανατίδη)

 

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γιώργο Αμανατίδη. Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που εκτιμήσατε σ’ εκείνον και σας έκαναν να συμπορευθείτε, αυτοδιοικητικά, μαζί του.

Η διάθεσή μου για προσφορά είναι δεδομένη. Αυτό αποδεικνύεται από τον επαγγελματικό μου βίο μέχρι τώρα. Άλλωστε και η πολιτική όταν εφαρμόζεται με υγιείς κανόνες και ανιδιοτέλεια είναι προσφορά. Συμμετέχω λοιπόν σ’ αυτή τη διαδικασία των εκλογών του Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με κύριο στόχο την αναβάθμιση του τομέα υγείας στην περιφέρειά μας.

Εκτίμησα ότι ο Γιώργος Αμανατίδης έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να ηγηθεί ως πρώτος μεταξύ ίσων ενός τέτοιου συλλογικού σχήματος προσφοράς για τον τόπο μας. Διότι συνδυάζει τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά  τα οποία χρειάζεται ένας Περιφερειάρχης  για να μπορεί να υλοποιήσει έργο που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της περιφέρειας μας.

Tο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία  αποτελούν διαρκώς αντικείμενο διαλόγου, διαφωνιών κι αντιπαραθέσεων και για την Περιφέρειά μας. Εσείς, κατά την άποψή σας, σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε και τι μέτρα πρέπει να λάβει η Πολιτεία και κατ’ επέκταση η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της ώστε να υπάρξει η επιθυμητή βελτίωση στον τομέα αυτό;

Παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από το υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη οργάνωσης καθώς και την υποστελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Θεωρώ αρχικά ότι πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας στα θέματα υγείας, διότι η περιφέρεια είναι πιο κοντά σε σχέση με την κεντρική διοίκηση. Προτείνουμε λοιπόν:

  1. Επικαιροποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας κι ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της σύστασης ξεχωριστών Υγειονομικών Περιφερειών.
  2. Ενίσχυση με πόρους της Αντιπεριφέρειας Υγείας με γνώμονα την αποκέντρωση.
  3. Ενίσχυση της εξωνοσοκομειακής φροντίδας (Κέντρα αποκατάστασης, Δομές φροντίδας ηλικιωμένων, δομές ψυχικής υγείας) ώστε να επιτευχθεί και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αλλά και ουσιαστική βοήθεια στους πολίτες.

Μένοντας στα θέματα υγείας κι επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για αυτό το ζήτημα που θα σας θέτουμε. Πιστεύετε ότι επιβάλλεται άμεσα να γίνει ένα νέο νοσοκομείο σε νέα τοποθεσία στην Κοζάνη ή πέριξ αυτής ή με την επέκταση της νέας πτέρυγας τουλάχιστον για τα επόμενα 10-15 χρόνια πρέπει να κλείσει αυτή η κουβέντα;

Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως είπα και παραπάνω και είναι ο πυρήνας του διαλόγου.  Σίγουρα η επέκταση της νέας πτέρυγας καθώς και η ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου του Νοσοκομείου αναμορφώνει τα δεδομένα του Υγειονομικού Χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων υγειονομικών δομών ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των δομών υγείας της περιοχής, καταγράφοντας τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες, χωρίς να αποκλείεται η μελλοντική ανάγκη δημιουργίας μιας νέας υγειονομικής μονάδας στην περιοχή μας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ενός μαθηματικού διαλόγου αλλά με μία σοβαρή προσπάθεια μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την εκλογή μας.

 

Πώς κρίνετε το έργο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να μηδενίζουν απλά θα πω ότι η Περιφερειακή αρχή ήταν άτολμη και φοβική. Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των θεσμικών οργάνων τα οποία πρέπει να έχουν όραμα, στρατηγική και γνώση. Όραμα που θα το επικοινωνήσουν στους πολίτες, κάνοντας τους συμμέτοχους και συνεργούς.

Και εδώ πιστεύω πως υστέρησε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Συγκεντρωτισμός και ανασφάλεια δεν είναι στοιχεία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες, οφείλουμε να έχουμε τις πόρτες της Περιφέρειας διάπλατα ανοιχτές για όλους.

 

Κατάγεστε και μένετε στον Πεντάλοφο Βοΐου. Πως θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας η Περιφέρεια να βοηθήσει γενικότερα αλλά και ειδικότερα τον Πεντάλοφο να μην ερημώσει.

Ο Πεντάλοφος βρίσκεται σε μία περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα και  όντως είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του τόπου μας. Το ανάγλυφο και η απόσταση από τα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα εκ πρώτης όψεως μπορεί να αποτελούν ανάχωμα για την ανάπτυξη του Πενταλόφου. Δεν παύουν όμως να υφίστανται πολλές δυνατότητες προς αξιοποίηση της περιοχής. Θα πρέπει με απλούς τρόπους και με σύγχρονα εργαλεία να δημιουργήσουμε την κοινοπρακτική κουλτούρα μεταξύ των κατοίκων έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας και να δημιουργηθούν δράσεις εξωστρέφειας. Η βελτίωση των υποδομών (ανάπτυξη οδικών δικτύων, ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας, η ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας), η δημιουργία εκπαιδευτικών και υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης (λαμπρό παράδειγμα η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου Δήμου Βοΐου), η προστασία του περιβάλλοντος (δημιουργία προστατευόμενου κυνηγετικού πάρκου), είναι κάποιες από τις δράσεις που μπορούμε να εστιάσουμε ώστε να καταστήσουμε το Βόιο ως έναν ελκυστικό προορισμό επισκεψιμότητας αλλά και κατοίκησης παρέχοντας σύγχρονα εργαλεία διαβίωσης. Αυτό χρειάζεται ειδικά μέτρα και τη συνεργασία του συνόλου των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Έχετε, εδώ και πολύ καιρό, ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά; Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρα θερμός ο τρόπος με τον οποίο ο απλός κόσμος αγκαλιάζει το συνδυασμό μας και τον Γιώργο  Αμανατίδη. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα συγκινητική η προσέγγιση που έχω εκλάβει. Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης τόσο  από ανθρώπους από τον μακρύ επαγγελματικό μου βίο καθώς και από ανθρώπους που δεν γνώριζα προσωπικά.

Η προσδοκία για το νέο που να μπορεί να συνδυάζει την εμπειρία και την ικανότητα με τη διάθεση για προσφορά φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι ως ιατρός μπορώ να διακρίνω τον ψυχισμό και τη διάθεση των ανθρώπων και αυτό με συγκινεί ενώ ταυτόχρονα μας δίνει ένα πολύ μεγάλο βάρος για την επόμενη μέρα για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι συμπολίτες μας. Η επόμενη μέρα θα χαρακτηρίζεται από μία εντολή, την εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος: Να εργαστούμε όλοι μαζί, με σοβαρότητα και συνέπεια για να πάμε τη Δυτική Μακεδονία μπροστά!

 

kozan.gr

 

 

3 σχόλια

  • Αξιότιμη κυρία διευθύντρια, έχετε δώσει διαχρονικά το στίγμα σας σχετικά με τη μαχητικότητα σας στα δύσκολα και την αγωνιστικότητα σας.
    Είμαι πεπεισμένος ότι η ψήφος μας στο πρόσωπό σας είναι μια επένδυση για το καλό όλων μας.
    Δίπλα σας έχουνε σωθεί ανθρώπινες ζωές, ειδικά την περίοδο του κορωνοιού, αλλά κι έχουνε εκπαιδευτεί αρκετοί ειδικευόμενοι γιατροί που τωρα σας μνημονεύουν για το ήθος και το σθένος σας σε διάφορες εκφάνσεις,ως άξια συνεχιστής του θεάρεστου έργου που επιτέλεσε για πολλά χρόνια ο προκάτοχος σας κι εξαίρετος άνθρωπος,δάσκαλος και γιατρός,ο κύριος Σιμελίδης Δημήτριος.
    Καλή σας επιτυχία!

  • Το κύρος και το στίγμα που δίνει η παρουσία σας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον κ. Αμανατίδη είναι πολύ σημαντικά για όλους εμάς που σας γνωρίσαμε στο κρεβάτι του πόνου!!Λίγα από αυτά που κάνετε για την υγεία μας να κάνετε ως περιφερειακή σύμβουλος θα είναι πολλά για τον τόπο μας!!
    Καλή επιτυχία!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι