Ενα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια στη Σιάτιστας το «Αρχοντικό Της Πούλκως» εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου!

>

Το «Αρχοντικό Της Πούλκως», άνοιξε για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, που συγχρηματοδοτήθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κ..κ. Παύλος, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.


Αμέσως μετά η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη έκανε ξενάγηση στην υπουργό και τους επίσημους προσκαλεσμένους, παράλληλα κόσμος περνούσε το κατώφλι του πανέμορφου Αρχοντικού!

«Αρχοντικό Της Πούλκως»
Στη συνοικία της Γεράνειας βρίσκεται το αρχοντικό της Πούλκως (ή Πουλκίδη) και, όπως δηλώνει η επιγραφή πάνω  από την είσοδο, άρχισε να χτίζεται το 1752.Ο τοίχος της πρόσοψης, στο τμήμα κάτω από τη στέγη, διακοσμείται με σχηματοποιημένα διακοσμητικά μοτίβα (ρόδακες, αστέρια) και ένα καράβι. Στα δωμάτια του ορόφου σώζονται γύψινοι φεγγίτες με πολύπλοκα σχέδια από χρωματιστά γυαλιά (vitraux).

Επίσης, εξαιρετικής τέχνης είναι και η γύψινη διακόσμηση τζακιού σε δωμάτιο του ορόφου. Από τις ζωγραφικές παραστάσεις ξεχωρίζει αυτή με την παράσταση της Κωνσταντινούπολης, όπου πιθανόν αποδίδεται η πολιορκία της από τους Τούρκους.