Εγκαινιάστηκε το «Αρχοντικό Της Πούλκως» από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη (Φωτογραφίες & Βίντεο)

17 Ιουλίου 2017
08:00

Ενα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια στη Σιάτιστας το «Αρχοντικό Της Πούλκως» εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου!

>

Το «Αρχοντικό Της Πούλκως», άνοιξε για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, που συγχρηματοδοτήθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κ..κ. Παύλος, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.


Αμέσως μετά η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη έκανε ξενάγηση στην υπουργό και τους επίσημους προσκαλεσμένους, παράλληλα κόσμος περνούσε το κατώφλι του πανέμορφου Αρχοντικού!

«Αρχοντικό Της Πούλκως»
Στη συνοικία της Γεράνειας βρίσκεται το αρχοντικό της Πούλκως (ή Πουλκίδη) και, όπως δηλώνει η επιγραφή πάνω  από την είσοδο, άρχισε να χτίζεται το 1752.Ο τοίχος της πρόσοψης, στο τμήμα κάτω από τη στέγη, διακοσμείται με σχηματοποιημένα διακοσμητικά μοτίβα (ρόδακες, αστέρια) και ένα καράβι. Στα δωμάτια του ορόφου σώζονται γύψινοι φεγγίτες με πολύπλοκα σχέδια από χρωματιστά γυαλιά (vitraux).

Επίσης, εξαιρετικής τέχνης είναι και η γύψινη διακόσμηση τζακιού σε δωμάτιο του ορόφου. Από τις ζωγραφικές παραστάσεις ξεχωρίζει αυτή με την παράσταση της Κωνσταντινούπολης, όπου πιθανόν αποδίδεται η πολιορκία της από τους Τούρκους.

Στην ανακαίνιση του Αρχοντικού εκτός από αρχαιολόγους έχουν βάλει το χέρι τους και Σιατιστινοί ξυλουργοί!

Ρεπορτάζ- βίντεο και φωτογραφίες
Γ.Γ. Siatista-Ιnfo

Δείτε το βίντεο του Siatista-Ιnfo  που βρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχοντικού της Πούλκως!

Ένα σχόλιο

  • Εξαιρετικό!!!
    Αν και απόφοιτος του Τραμπατζείου,δεν το είχα επισκεφθεί .Ίσως τότε δεν ήταν επισκέψιμο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.