Στα Ίμερα του Δήμου Σερβίων, στην Κοζάνη υπάρχουν πάνω από 3.500 στρέμματα με ελαιώνες από τους οποίους παράγεται εξαιρετικό λάδι.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων, Δημήτρης Παπαδόπουλος μιλά για τους παράγοντες που κάνουν το ελαιόλαδο να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερο και εξαιρετικό. Παράλληλα όμως στέκεται και στη μείωση της παραγωγής.

«Ως επί το πλείστον είναι το μικροκλίμα με την δημιουργία της λίμνης Πολυφύτου και εκτός αυτού είναι και το υπέδαφος το οποίο είναι πλούσιο σε συστατικά, (που κάνουν εξαιρετική την ελιά και το λάδι). Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι ποικιλία Χαλκιδικής, η πράσινη ελιά, είναι η βρώσιμη ελιά, κορωνέικες, Προδρόμου κ.ά. Η ελιά που βλέπετε είναι της «παρηγοριάς», καθώς είναι λίγες οι ελιές που έχουν καρπό, γιατί έχουμε απώλεια 90%. Αυτό ισχύει από το 2021, που έγινε μια βιβλική καταστροφή και από τότε η παραγωγή έχει πέσει. Δίναμε πιο παλιά 500 τόνους και τώρα, πέσαμε στους 30 τόνους βρώσιμη ελιά και το ίδιο, στους 30 τόνους και στο λάδι».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ