H Δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία Περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT (γράφει ο Στέλιος Μήλιος)

27 Οκτωβρίου 2023
13:20

Είμαστε τελευταίοι και αυτό δεν είναι απλώς μια στατιστική παρατήρηση. Σε αυτή την θέση βρισκόμαστε εξαιτίας της ανικανότητας του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Είμαστε τελευταίοι γιατί, δεν υπάρχουν τοπικοί άρχοντες να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας. Δεν υπάρχουν “σχεδιαστές πολιτικής” σε βάθους χρόνου. Υπάρχουν πολιτικοί που σχεδιάζουν για λίγους.
Επί 4 χρόνια δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να διασφαλίσουν μία κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ακούγαμε μόνο (ακόμα ακούμε) ότι έρχονται χρηματοδοτήσεις, ότι η Κοζάνη θα είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 και άλλες παρόμοιες φιλοσοφίες.
Τα νούμερα όμως έρχονται να αποκαταστήσουν την θλιβερή αλήθεια. Αποτύχατε.
Η μεταλιγνιτική περίοδος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Δεν έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό γίνεται διότι δεν υπάρχει πληροφόρηση. Οι πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των πολιτών και της κοινωνίας είναι μονόδρομος.
Δεν πιστεύω στην παλαιομοδίτικη εξουσία και ότι η αλλαγή έρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Πιστεύω πραγματικά στην προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Ένας σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένας σχεδιασμός με πρωταγωνιστές το νέο επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Ένας σχεδιασμός που θα είναι μπροστά από την εποχή μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά πρέπει να είναι η καινοτομία, η αξιοπιστία και η διαφάνεια.

14 σχόλια

  • Μπράβο πολύ καλά τα λες. Χρειάζεται όμως να ενεργοποιηθεί η νέα γενιά, η γενιά σου. Μόνο έτσι ίσως μπορούμε να βγούμε από το τέλμα

  • Όλα αυτά που γράφεις είναι εντάξει σαν εισαγωγή. Λείπει το κυρίως κείμενο στο οποίο θα ακολουθούν οι προτάσεις για το πως θα φτάσουμε στους στόχους που θέτεις αλλά και ένας επίλογος για το πως θα είναι ο τόπος εάν γίνουν όλα αυτά που λες.
    Ο πολιτικός που απλά κάνει διαπιστώσεις χωρίς να προσφέρει λύσεις δεν έχει μέλλον. Αν θέλεις όντως να κερδίσεις την αρχηγία στον συνδυασμό με τον οποίο κατέβηκες υποψήφιος και να διεκδικήσεις τη δημαρχία έχεις δρόμο μπροστά σου.
    Όπως και να χει, καλή επιτυχία στα σχέδιά σου.

    • Αξιότιμε κ…ιδιοκτήτη της «Κοζάνης σας»!! Αντιληφθήκατε άραγε ότι με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση η αξία της πόλης σας φθίνει (λιγοστεύει) με εκθετικό ρυθμό και ό,τι σύντομα θα καταντήσει πόλη ερείπιο γεμάτη από ντουβάρια κυριολεκτικά και μεταφορικά

  • Το θέμα της έκθεσης ποιο ήταν; Θέλει λίγο περισσότερο ανάπτυξη εάν έχεις και στοιχεία καλό είναι να τα δημοσιεύσεις.

  • Ανάπτυξη δεν θα ρθει από τους αυτοδιοικητικούς. Αυτοί απλά θα πρέπει να λύνουν τα καθημερινά προβλήματα. Ανάπτυξη δημιουργούν οι επενδύσεις.Αν οι επενδυτές δεν βλέπουν πλεονεκτήματα σε μια περιοχή και οι νέοι της περιοχής δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν από την περιοχή η περιφέρεια μοιραία θα γερνά και θα φτωχαινει. Δυστυχώς για μας ο τροχός της ανάπτυξης στη χώρα είναι ο τουρισμός. Όπου υπάρχει τουριστική κίνηση υπάρχουν επενδύσεις και υπάρχει απασχόληση. Γύρω από αυτόν τον άξονα χτίζονται και οι υποδομές που τον στηρίζουν.

    • κάτι τέτοια μαργαριτάρια άριστων κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις και λένε ότι γεννηθήκαμε για σερβιτόροι των τουριστών επειδή έτσι λένε οι επενδυτές που φέρνουν ανάπτυξη.. σας βαρεθήκαμε ανθρωπάρια….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι