Π. Κουκουλόπουλος:  «Στον “αέρα” 1.047 εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ»

31 Οκτωβρίου 2023
11:24

 

 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί λύση στην εργασιακή επισφάλεια των 1.047 εργαζομένων στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού  Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με Ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι είκοσι εννέα Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζει πως «η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ξεκινά από την  ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βασική δομή της οποίας αποτελούν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σήμερα οι 1.047 εργαζόμενοι – συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των δομών αυτών, διαφόρων ειδικοτήτων, βρίσκονται σε πλήρη εργασιακή αβεβαιότητα, καθώς η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι μετά την 30η Νοεμβρίου 2023, οπότε και λήγουν οι εν ισχύ συμβάσεις τους».

Περαιτέρω, ο Βουλευτής Κοζάνης επισημαίνει ότι «οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τριάμισι χρόνια τώρα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (covid – γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της Χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους. Απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού, στη διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του Οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας. Ακόμη και τώρα, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν την παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού, αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία».

«Παρά τις εξαγγελίες σας για πλήρη αξιοποίηση των συμβασιούχων – εργαζομένων των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, δεν έχετε προβεί σε καμία σχετική ενέργεια. Δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα για την ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένο», υπογραμμίζει ο Π. Κουκουλόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η Κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τους 1.047 συμβασιούχους των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, ποιος είναι ο προγραμματισμός για την απορρόφησή τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με ποιον τρόπο.

10 σχόλια

  • Προσλήφθηκε αυτός ο αριθμός ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία της CoViD-19….άρα λοιπόν τώρα τι ακριβώς ζητάτε????

  • Αν είναι λαϊκισμός η υπεράσπιση 1047 εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης ,σημαίνει ότι αυτοί που ασπάζονται την συγκεκριμένη άποψη δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιον που χάνει την δουλειά του.
    Προφανώς μπορεί να είναι επιχειρηματίες ή από αυτούς πουν δεν μπορεί να απολυθούν από την εργασία τους.
    Συγχαρητήρια κ.Κουκουλόπουλε.

  • Ελεος κάπου..επειδή δούλεψαν εκεί 2 χρόνια σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να γίνουν μόνιμοι;;; Αυτοί γιατί δεν δίνουν ασεπ;
    Ας σοβαρευτούμε λιγο, τέλειωσαν οι εποχές που έταζες Πάρη θέση στο δημόσιο και μάζευες ψήφους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.