Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκλήρωση εργασιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus-I2-PLEDGE”

14 Νοεμβρίου 2023
13:29

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus-I2-PLEDGE”, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για μία εβδομάδα (6-10/11/2023). Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών στη Βιοϊατρική Μηχανική για την υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας στο Ουζμπεκιστάν. Στo σχήμα των συνεργαζόμενων εταίρων συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της L’Aquila (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), επτά Πανεπιστήμια του Ουζμπεκιστάν και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς.

Τα δύο Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, της L’Aquila και το ΠΔΜ, έχουν αναλάβει α) τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών και β) την εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού των επτά Πανεπιστημίων του Ουζμπεκιστάν σε νέες εκπαιδευτικές μεθόδους. Για την προώθηση αυτών των στόχων, οργανώθηκε ένα εντατικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Κοζάνη, στο οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπίες ακαδημαϊκών και ερευνητών από όλους τους εταίρους των Πανεπιστημίων του Ουζμπεκιστάν και της Ιταλίας.

Η επιστημονική οργάνωση του προγράμματος έγινε από τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Σκόδρα και την συνεργάτιδα του κ. Χαρά Σιδηροπούλου, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής και συμπεριλάμβανε:

 • εισηγήσεις από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς του ΠΔΜ με ενεργή συμμετοχή των ακαδημαϊκών αρχών και εισήγηση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητή κ. Παντελή Αγγελίδη,
 • επισκέψεις σε 2 εργαστήρια του ΠΔΜ: το «Εργαστήριο Βιοϋλικών και Υπολογιστικής Μηχανικής» (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) και το «Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας» (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών),
 • ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες από δύο Πανεπιστήμια με παγκόσμια αναγνώριση: Professor E.Drakakis, Imperial College London και Professor K. Michalakis, Boston University,
 • εισήγηση από την κ. Χ. Δηματάτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της κορυφαίας αμερικανικής εταιρίας Chubb, με δραστηριότητα σε 54 χώρες και νέο στρατηγικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και
 • επίσκεψη στο τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικό κέντρο ‘Υγεία’ στην Πτολεμαΐδα και ξενάγηση από τον Δρ. Ν.Πατσινακίδη και την ομάδα του.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος υπογράφηκαν Μνημόνια Συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΔΜ και σε τρία Πανεπιστήμια του Ουζμπεκιστάν.

Το έργο με τίτλο “Innovative and interdisciplinary Programmes in Bio-medical Engineering to Leverage and Exploit the Digital Growth programme for students’ employability in Uzbekistan” (Καινοτόμα και διεπιστημονικά προγράμματα στη βιοϊατρική μηχανική, ώστε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Digital Growth, για την απασχολησιμότητα των φοιτητών στο Ουζμπεκιστάν) φοιτητών στο Ουζμπεκιστάν) και ακρωνύμιο “I2-PLEDGE” υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+/Capacity Building και η διάρκειά του είναι τρία χρόνια.

Συνολικά, τα επτά Πανεπιστήμια του Ουζμπεκιστάν που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

 1. Turin Polytechnic University in Tashkent
 2. Tashkent Medical Academy
 3. Andijon Mashinasozlik Instituti
 4. Andijan State Medical Institute
 5. Urgench Branch of TUIT
 6. Urgench Branch of TMA
 7. Tashkent State Technical University

Στο κλείσιμο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Αιανής, που εντυπωσίασε τους καλεσμένους με τα αρχαιολογικά ευρήματα και την πολιτιστική ιστορία του ελληνισμού της Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες από τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος για το ΠΔΜ, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιο Σκόδρα, email: [email protected], 6957830876.

 

3 σχόλια

 • Που ήταν ο/η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας;;;;;;
  Που ήταν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Κ. Σαριαννίδης;;;;;
  Η νεο-ορισθείσα απο τον Πρύτανη Κοσμήτορας Οικονομικών Επιστημών, άσχετη με το θέμα “Βιοϊατρική Μηχανική”, όμως ήταν παρούσα!!!!!
  Τι γίνεται εκεί ρε παιδιά;;;; Ε ρε Αριστεία !!!!

  • Πόσο βλακεία ή ασχετοσύνη υπάρχει.. Πρόγραμμα που οι επιστήμονες των Μηχανολόγων Μηχανικών έφεραν στο ΠΔΜ… Τώρα παραβρέθηκαν ο πρύτανης που υπέγραψε και συμφωνίες συνεργασίας, καθώς και οι δύο εμπλεκόμενοι Κοσμήτορες, καθώς και ο αντιπρύτανης του ειδικού λογαριασμού, ως έπρεπε! Τώρα γιατί μια ομάδα επιστημόνων που κατέθεσαν μια πρόταση, από τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών θα έπρεπε να καλέσουν όλους τους κοσμήτορες ο Θεός και η ψυχή σας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.