Π. Κουκουλόπουλος:  «Λύσεις τώρα στις επιτακτικές ανάγκες των ΔΗΠΕΘΕ»

15 Νοεμβρίου 2023
10:18

 

 

Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και συνολικά τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της Χώρας, διεκδικεί ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με κοινοβουλευτική παρέμβαση που πραγματοποίησε την Τρίτη 14/11, ενώ την Πέμπτη 16/11  θα έχει στη Βουλή συνάντηση με Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ.

Ειδικότερα, στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τρεις Υπουργούς της Κυβέρνησης της Ν.Δ., μαζί άλλους οκτώ Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το 1983 η Μελίνα Μερκούρη δημιούργησε ένα περιφερειακό θεατρικό δίκτυο, με έδρες πόλεις της χώρας και φορείς τους Δήμους, προκειμένου όχι μόνο να αναπτυχθεί το θέατρο στην περιφέρεια, αλλά και να αποκτήσει η περιφέρεια τη δική της πολιτιστική φυσιογνωμία με την εμπλοκή τοπικών πολιτιστικών φορέων, την ενεργοποίηση τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων και την ενίσχυση καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Η δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ, αποτελεί μέχρι σήμερα ιστορική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου».

Επιπλέον, τονίζεται πως «τα ΔΗΠΕΘΕ στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας τους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης με καθυστερήσεις καταβολής των επιχορηγήσεων», ενώ αναδεικνύεται «το σημαντικό πολιτιστικό έργο και η καθοριστική συμβολή τους στην πολιτιστική αποκέντρωση».

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιδεικνύει καμία μέριμνα για την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, αλλά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2/9844/ΔΕΠ υποβιβάζει μισθολογικά τους καλλιτέχνες που εργάζονται στα ΔΗΠΕΘΕ, δίνοντας τη χαριστική βολή στο θεσμό και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και καλλιτεχνικής στελέχωσης στα ΔΗΠΕΘΕ. Οι εννέα Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ σημειώνουν σε κοινή τους επιστολή ότι είναι πρακτικά ανέφικτο με αυτό το δεδομένο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει τη μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ», σημειώνει ο Π. Κουκουλόπουλος και προσθέτει ότι «ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί σημαντική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου που αξίζει και πρέπει να μετασχηματιστεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί οικονομικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής Κοζάνης, μαζί με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά από την Κυβέρνηση απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για:

– Την αναβάθμιση και οικονομική ενίσχυση των ΔΗΠΕΘΕ, προκειμένου να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην πολιτιστική αποκέντρωση.

– Την ανάγκη εξαίρεσης των καλλιτεχνών των ΔΗΠΕΘΕ από την ανωτέρω Κ.Υ.Α., ώστε να μπορέσουν τα θέατρα να στελεχωθούν καλλιτεχνικά και να λειτουργήσουν.

– Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ, στην κατεύθυνση να ευθυγραμμιστούν με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

6 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.