Koινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ 2023 – 2027) – Προκαταβολή βασικής ενιαίας ενίσχυσης 70% για τους αγρότες (Γράφει η Μ. Ανδρονικίδου)

15 Νοεμβρίου 2023
17:04

Κάθε χρόνο είθισται να καταβάλλεται στους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης πριν από την εθνική μας γιορτή (φέτος 27/10). Το 2023 είναι το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ μετά την μεταρρύθμιση της. Έχουμε μία ΚΑΠ με νέους στόχους, μία ΚΑΠ αρκετά περιβαλλοντική, μία ΚΑΠ με την ευελιξία του κάθε μέλους – κράτους να καταρτίσει το δικό της ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΚΑΠ) προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι της νέας ΚΑΠ στο κάθε μέλος – κράτος.

Σπάνια όμως μια πληρωμή αγροτών απασχολεί σε τέτοιο βαθμό τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Γιατί όμως; Γιατί όπως παραδέχτηκε ο υπουργός κ. Αυγενάκης ήταν μια κακή πληρωμή. Μια πληρωμή φιάσκο – μια πληρωμή στα βράχια με τους αγρότες στα κάγκελα, έγραψε ο τύπος. Παραιτήσεις – εξώδικα – μηνύσεις από τους μεν στους δε (υπουργείο – ΟΠΕΚΕΠΕ – ενώσεις συνεταιρισμών – Π.ε .φ.α.ΣΥ) για την προβληματική πληρωμή), δυστυχώς. Αλήθεια είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια νέα ΚΑΠ; Κάθε 7 χρόνια η ΚΑΠ μεταρρυθμίζεται , με νέα προγραμματική περίοδο και με τις ενδιάμεσες μεταρρυθμίσεις. Μήπως όμως ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα; Μήπως στο ΥΠΑΤΤ δεν κατανόησαν το μέγεθος και τις δυσκολίες της νέας ΚΑΠ; Μήπως δεν ενημέρωσαν όσο έπρεπε για τις αλλαγές που έρχονται; Μήπως το περίφημο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ υστέρησε να εφαρμοσθεί, γιατί εκδόθηκε  τον Γενάρη ενώ οι εφαρμοστικές αποφάσεις υπογράφηκαν τον Αύγουστο (τρεις υπουργοί πέρασαν από το ΥΠΑΤΤ από την υποβολή – την έγκριση – την εφαρμογή του ΕΣΣ); Μήπως γιατί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις από 9, μέσα σε μια νύχτα έγιναν 19 με μπάτζετ 245 εκ .(καταγγέλλει ο καθηγητής κ. Κλωνάρης του ΓΠΑ), οπότε μειώθηκε η βασική ενίσχυση; Μήπως καθυστέρησε πολύ η έναρξη του πολύπαθου ΟΣΔΕ και το τέλος υποβολής των αιτήσεων με επακόλουθο να μην προλάβει να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων για την πληρωμή; Μήπως δεν υπήρχε ο χρόνος αποσφαλμάτωσης; Μήπως είναι άγνωστο ότι τα βοσκοτόπια πληρώνονται με την τεχνική λύση από το 2017 γιατί δεν υλοποιήθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια; Μήπως δεν γνωρίζουν ότι η αξία των μεγάλων δικαιωμάτων θα είναι μικρότερη λόγω αναδιανεμητικής και εσωτερικής σύγκλισης; Ήταν γνωστό ότι η βασική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ θα μειώνονταν από 1.068 εκ.το 2022 σε 829 εκ. φέτος δηλ. μειωμένο κατά 239 εκ. Η μείωση αυτή θα δοθεί μέσω άλλων προγραμμάτων. Η προκαταβολή ήταν για 580 εκ. ευρώ αλλά πληρώθηκαν 488 εκ. δηλ. 92 εκ. λιγότερο για διαφόρους λόγους όπως επικαλείται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ π.χ. κάποια ΑΦΜ απαιτούν περισσότερη επεξεργασία, άλλα ΑΦΜ δεν έχουν ζώα ενώ δηλώνουν βοσκότοπο κ.α.

Νέο πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα (eco schemes) με 425 εκ. δεν είναι όμως υποχρεωτικά. Το 10% των άμεσων ενισχύσεων επίσης έφυγε στον δεύτερο πυλώνα (λόγοι περιβαλλοντικοί). Πως θα εφαρμοσθούν επαρκώς τα οικολογικά σχήματα χωρίς γεωργικούς συμβούλους είναι πρόβλημα.

Τέλος λόγω της αλήθειας και της ευαισθησίας μου οφείλω να τονίσω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ εποπτεύεται από το ΥΠΑΤΤ και τις διαχειριστικές αρχές αυτού και ο ρόλος του είναι, βάσει του ιδρυτικού του νόμου, να ελέγχει και να πληρώνει  τους δικαιούχους των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Είναι δε ο μόνος διαπιστευμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανισμός πληρωμής και ελέγχου των ενισχύσεων, για αυτήν δε την διαπίστευση προσπάθησε και δούλεψε πολύ. Υπόψη ότι καμία ενίσχυση ενωσιακή δεν εκταμιεύεται προς τους δικαιούχους χωρίς διαπιστευμένο οργανισμό.

Βέβαια όσοι πληρώθηκαν, πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από πέρυσι για τους ανωτέρω λόγους, τους  αφαιρέθηκαν οι ασφαλιστικές οφειλές υπέρ ΕΛΓΑ και οφειλές στα ΚΥΔ και τι έμεινε; Επακόλουθο το ζήτημα ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΟΣ στους αγρότες και η ανησυχία στην αγορά για είσπραξη οφειλών και πιστώσεων για την νέα καλλιεργητική περίοδο.

  ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ

πρώην Δ/τρια ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης

                                              ΚΟΖΑΝΗ 10/11/2023

2 σχόλια

  • Μπράβο κα Ανδρονικιδου επιτέλους κάποιος είπε την αλήθεια.Αλλα τι περιμένει κανείς από το Ελληνικό Κράτος; Το μόνο που προσπαθεί είναι να δυσκολεύει την ζωή των πολιτών.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.