kozan.gr: Κοζάνη: Συλλαλητήριο για φθηνή ενέργεια και θέρμανση πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία της περιοχής το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία (Βίντεο & Φωτογραφίες)

15 Νοεμβρίου 2023
18:55

Συλλαλητήριο για φθηνή ενέργεια και θέρμανση και συγκεκριμένα με διεκδικήσεις όπως:

  • Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση – διπλασιασμός των επιδομάτων θέρμανσης
  • STOP στην ακρίβεια. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρική ενέργεια και είδη πλατιάς κατανάλωσης
  • Κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες ξυλείας στους κατοίκους των χωριών σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν καυσόξυλα σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ευπαθείς ομάδες.
  • Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση-εξασφάλιση απρόσκοπτης παροχής θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου- καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης
  • Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ – κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των χρεών της

πραγματοποιήθηκε, από εργατικά σωματεία της περιοχής, το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΖΆΝΗΣ

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συλλαλητήριο για τη θέρμανση που καλούσαν εργατικά , συνταξιουχικά σωματεία και φορείς της πόλης της Κοζάνης.

Η κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο έγινε από τον Νίκο Γεωργακόπουλο, μελος της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ. Ανοίγοντας την ομιλία του τόνισε : Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν δεχόμαστε κανένα σπίτι, κανένα σχολείο, κανένα νοσοκομείο να μείνει χωρίς θέρμανση. Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα δεχτούμε να ξεπαγιάσουμε το χειμώνα.

Ο φετινός χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι πιο βαρύς, κι αυτό όχι μόνο λόγω κλιματολογικών συνθηκών, που εδώ στην περιοχή της Κοζάνης χαρακτηρίζεται και από χαμηλές θερμοκρασίες και από μεγάλη διάρκεια. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς, πρώτα και κύρια, γιατί οι τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια είναι στα ύψη. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ είναι απλησίαστες.

Ταυτόχρονα ανέφερε: Ειδικά για την τηλεθέρμανση, έχουμε και την πρόσφατη αρνητική εξέλιξη με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Κομισιόν, το οποίο επιταχύνει το κλείσιμο των 4 λιγνιτικών σταθμών του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κάποιοι εκ των οποίων τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση. Κλείνουν σε ενάμιση μήνα και στην ουσία η τηλεθέρμανση είναι στον αέρα. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για το τι μέλει γενέσθαι στο ζήτημα της θέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, παρά την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι μηχανισμοί να μας πείσουν ότι δεν θα αφήσουν έτσι μια ολόκληρη πόλη και ότι θα βρεθεί λύση γενικά και αόριστα.

Αντί να παίρνονται μέτρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση, μέτρα συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, μέσω του ΕΣΕΚ προχωράνε στο κλείσιμο των μονάδων. Το θέμα με την τηλεθέρμανση δεν είναι κάτι απλά τεχνικό, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, και να σταματήσουν ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ να πετάνε το μπαλάκι η μία επιχείρηση στην άλλη. Δε θα μπούμε στη λογική τους και δε θα δεχτούμε ούτε να ξεπαγιάσουμε αλλά ούτε και να αυξηθεί η τιμή της. Το ζήτημα της θέρμανσης και της ενέργειας αφορά ζωτική ανάγκη του λαού, θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό ενώ αντιμετωπίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές ως εμπόρευμα, που τα χρυσοπληρώνει ο λαός με αποτέλεσμα να στενάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες.

Τέλος τόνισε οτι το ζήτημα του πολέμου έχει αυξήσει τις διεθνής τιμές στα καύσιμα που θα ανέβουν πάλι λόγω των εξελίξεων στην Παλαιστίνη.  Ακόμη ανέδειξε αυτό που φωνάζουν δυνατά, όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους, να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα που δίνει ο Παλαιστινιακός λαός.

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από Γκούμα Γ., πρόεδρο σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μελά Γ., μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, Μωυσιάδη Σπ., πρόεδρο φοιτητικού συλλόγου Ηλ. Μηχανικών και Ψαλίδα Χ., πρόεδρο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ – Παράρτημα Κοζάνης.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, όπως: Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία, σπίτια παγωμένα.

Στο τέλος του συλλαλητηρίου αναδείχθηκε η ανάγκη για συνέχιση του αγώνα μέσα από τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, σε συντονισμό και με τις άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα της θέρμανσης. Ανανεώθηκε το ραντεβού την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 18:00, στην κεντρική πλατεία για την κινητοποίηση από τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

7 σχόλια

    • Το δικο σας παντως εχει σε καθημερινη βάση Ισραηλ γιατι ειστε και στην σωστη πλευρα της ιστοριας δεξιουλικα (εδω γελαμε!)

  • Τα λεφτόδεντρα των φορολογουμένων θέλουν πότισμα με δουλειά και παραγωγικότητα, πράγματα άγνωστα για τους αργόσχολους του κκε που έχουν συγκροτήσει περιοδεύον θίασο για να μας ψυχαγωγούν.

  • ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΥΣΧΙΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ…

  • Είναι αργά για δάκρυα, είχατε μια ευκαιρία τον Ιούνιο να μην κάνετε το λάθος. Τώρα που τον κάνατε αυτοδύναμο θα χορτάσετε ακρίβεια, φτώχεια χαμηλούς μισθούς και ανεργία….περαστικά 4 χρόνια μένουν ακόμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.