O απερχόμενος Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας επιχειρώντας έναν απολογισμό του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος σε γενικές γραμμές ανέφερε: “Οι μεγαλύτερες ευθύνες βαραίνουν εμένα. Ένα θέμα που μας “χτύπησαν” πάρα πολύ ήταν το θέμα των αδέσποτων το οποίο αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα. Είχαμε πολιτικές παρεμβάσεις από πολιτικά γραφεία και στελέχη που έκαναν προεκλογικό αγώνα για άλλους συνδυασμούς. Υπήρχε επίσης και μια διάσταση αποδυνάμωσης του ψηφοδελτίου μας, με υποψηφίους που  αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον να είναι μαζί μας και τελικά οδηγήθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια στις περιφερειακές εκλογές”, συμπληρώνοντας λίγο αργότερα πως: “Τις εκλογές τις χάσαμε την Α’ Κυριακή. Aυτό που κυριάρχησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν η αντισυσπείρωση. Δεν το λέω για δικαιολογία αλλά και στους περισσότερους δήμους στην Ελλάδα, εκτός από δυο, όλοι οι εν ενεργεία  δήμαρχοι έχασαν”. Aναφερόμενος στην επόμενη μέρα  είπε: “Έχουμε μια παρουσια 7 δημοτικών συμβούλων στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα έχουν το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης κι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ομάδα με στελέχη τα οποία είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα ζητήματα της “Ενότητας”. Υπάρχει μια ισχυρή ομάδα στις κοινότητες, οι περισσότεροι πρόεδροι είναι δικοί μας. Προετοιμαζόμαστε ήδη για τη συνέχεια να υπάρχει κάποια μορφής συλλόγου ή σωματείου ώστε να συνεχίσουμε ως “Ενότητα” να παρεμβαίνουμε στα τεκταινόμενα της περιοχής μας, με εκδηλώσεις και δράσεις την επόμενη πενταετία. Θα υπάρξει  διακήρυξη κανονισμού λειτουργίας, μια συντονιστική επιτροπή και πρότασή μου είναι να αποτελείται από νέους ανθρώπους έτσι ώστε να οργανώσουμε δημόσια δραστηριότητες. Μέχρι τα μέσα Ιανουάριο, όταν θα κόψουμε και την πίτα, θα το έχουμε ολοκληρώσει αυτά. Θα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την “Ενότητα”. Σε όλη αυτή την προσπάθεια εγώ θα είμαι δίπλα σας και θα στηρίζω κάθε προσπάθεια σε όσους αναλάβουν (επισημαίνοντας πως πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι) για να έχει ο συνδυασμός μέλλον”. Ο Λ. Μαλούτας  ακόμη ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αρχείο με όλα τα έργα που έγιναν αυτή την τετραετία ώστε οι πολίτες να έχουν μια πλήρη εικόνα κι άμεση πρόσβαση.

Κώστας Κυτίδης: “Εμείς χάσαμε από το ΠΑΣΟΚ της Κοζάνης”

Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Κ. Κυτίδης ευχαριστώντας το Δήμαρχο για τη συνεργασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις θέσεις που του εμπιστεύτηκε επισημαίνοντας πως για εκείνον έκλεισε οριστικά ο αυτοδιοικητικός του βίος. Σε ό,τι αφορά τους λόγους, που κατά την άποψή του, η “Ενότητα” υπέστη ήττα, είπε πως: “Tα κάστρα πέφτουν από  μέσα κι εμείς έτσι χάσαμε. Eμείς χάσαμε από το ΠΑΣΟΚ της Κοζάνης. Oι αριθμοί στην πόλη το δείχνουν μόνοι τους” καταλήγοντας σε μια ευχή: “Eσείς που θα συνεχίσετε  θέλω να συνεχίσετε το ταξίδι που εμείς ξεκινήσαμε. Αυτή η παράταξη αξίζει να ξανάρθει στο προσκήνιο”.

Ευθυμία (Έφη) Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου: “Παλεύαμε με τις σειρήνες του λαϊκισμού”

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Ε. Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου η οποία σε γενικές γραμμές ανέφερε: “Παλεύαμε, τόσα χρόνια, με τις σειρήνες του λαϊκισμού. Κάναμε έργο κι είχαμε απέναντί μας να λαϊκίζουν ακόμη και πρόσωπα που ήταν στο συνδυασμό μας. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε μρποστά. ο καλυτερος χρονος για να ξεκινησει κάτι είναι πάντα το τώρα. Συνεχίζουμε δυναμικά.”

Γιώργος Κατανας: “Δήμαρχε¨, να κάνεις σαφές με πάρα πολύ απλά λόγια τι έργα παραδίδεις”

Ακολούθησε τοποθέτηση του Γ. Κάτανα ο οποίος προέτρεψε τον Λ. Μαλούτα να κάνει σαφές, με πάρα πολύ απλά λόγια, τι έργα παραδίδει και πόσα έργα είναι έτοιμα. “Θα πρέπει να μάθουν πόσο δημιουργικοί ήσασταν. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά κι εμείς μαζί με το Δήμαρχο θα είμαστε δίπλα τους. Αυτή η ομάδα θα συνεχίσει τη λειτουργία και θα είναι παρούσα και στις επόμενες εκλογές”, σημείωσε χαρακτηριστικά

Στάθης Τσαλουκίδης: “Έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί στην κατάρτιση του συνδυασμού της “Ενότητας” στις Κοινότητες. Έγιναν μεγάλα λάθη”

Ο Ε. Τσαλουκίδης ανέφερε πως έγιναν μεγάλα λάθη στην κατάρτιση του συνδυασμού της “Ενότητας” στις Κοινότητες σημειώνοντας και την απουσία αρκετών προσώπων (υποψηφίων) από τη συγκεκριμένη συνάντηση λέγοντας: “Πόσοι από τους προέδρους βρίσκονται εδώ.  Πόσα  παιδιά από κοινότητες; Γιατί το μέλημά τους ήταν να εκλεγούν και την δεύτερη Κυριακή έγινε το μεγάλο κακό. Έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί στην κατάρτιση του συνδυασμού στις κοινότητες”.

Κώστας Περτσινίδης: “Ο Δήμος πήρε αποφάσεις ερήμην των τοπικων κοινωνιών. Το παιχνιδι χάθηκε στην καθημερινότητα. Χάσαμε την επαφή με τους ανθρώπους και τις κοινότητες”

Το λόγο έλαβε ο Κ. Περτσινίδης, από το Μαυροδένδρι, ο οποίος είπε:Σε μια τέτοια συγκέντρωση αυτό που πρώτα κάνεις είναι αυτοκριτική. Ο Δήμος πήρε αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Χάσαμε την επαφή με τους ανθρώποις και τις κοινότητες και φάνηκε αυτό όταν ψάχναμε άτομα να καταρτίσουμε το ψηφοδέλτιο. Η μάχη χάθηκε στις τοπικές κοινότητες. Πείσαμε ως πρόσωπα άλλα ως συνδυασμός δεν πείσαμε. Να λέμε τις αλήθειες αν θέλουμε να πάμε στην επόμενη εκλογική μάχη ισχυροί. Το παιχνίδι χάθηκε στην καθημερινότητα. Έστειλα ένα email στο δήμο Koζάνης να μου απαντήσει ως πολίτης κι ακόμη περιμένω απάντηση. Πώς περιμένετε μετά να τους πείσουμε; Αυτό δεν το κάναμε. Αν θελετε η “Ενότητα” να έχει συνέχεια και δυναμική να επικεντρωθούμε στην καθημερινότητα. Αυτοκριτική και παρουσία σε όλους τους χώρους”.

Ζήσης Μάρας: “Αυτοκριτική ναι, όχι, όμως, μηδενισμός”

Ο Ζ. Μάρας, απερχόμενος Πρόεδρος του ΟΑΠΝ, είπε: “Δώσαμε έναν συγκλονιστικό αγώνα. Ήταν μια απαιτητική προεκλογική περίοδος. Αυτοκριτική ναι, όχι, όμως, μηδενισμός. Πράγματι αυτό που ανέφερε ο Κώστας Περτσινιδης ότι χάσαμε την επαφή με την κοινωνία έχει βάση. Το θέμα είναι να έχουμε διάθεση για τη συνέχεια γιατί κάποιοι μας έχουν ξεγραμμένους όπως  φάνηκε και με δημοσιεύματα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Με τον Δήμαρχο πρωτοπόρο να δείξουμε ηρεμία. Θα “μιλήσει” το έργο που έχει γίνει. Να δημιουργήσουμε ένα πυρήνα. Χάσαμε την επαφή με την κοινωνία. Γεροί να είμαστε, όλα ειναι μπροστά”.

Ελπίδα Κουϊμτζίδου: “Αν πηγαίναμε στο δεύτερο γύρο με τον Κουζιάκη ίσως συσπειρωνόμασταν περισσότερο. Θεωρούσαμε ότι ο κόσμος αποκλείεται να ψηφίσει Κοκκαλιάρη. Ένα ακόμη πολύ μεγάλο μείον μας ήταν αυτό που δημιουργούσαν τα kozan.gr και το διαδίκτυο. Ένας πόλεμος ανελέητος που δημιουργούσαν τον όχλο””

Η Ελπίδα Κουϊμτζίδου, απερχόμενη Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανέφερε, μεταξύ άλλων: “H ήττα είχε πολλές αιτίες. Εμείς είμαστε ένας συνδυασμός που ασχολούμαστε με μεγάλα έργα και δεν περιοριζόμαστε στα μικρά κι έτσι κάποιοι υπονόμευαν τη λειτουργία του Δήμου. Θα συμφωνήσω οτι παραμελήσαμε τα χωριά. Από κει και πέρα το έργο που έκανε η Ενότητα” ήταν πολύ μεγάλο. Δεν το επικοινωνήσαμε. Πάντα είχαμε θέμα στην επικοινωνία. Κι όταν δημιουργούνταν προβλήματα τα αφήναμε  να διαιωνίζονται. Σε αυτή τη θητεία είχαμε τέσσερα προβλήματα. Ποντοκωμη, Δρέπανο, Ακρινή και φωτοβολταϊκά  και τα αφήσαμε να μεγαλώσουν. Εμείς θεωρούσαμε ότι το έργο μας είναι πάνω από αυτά και θα βγούμε πάνω από αυτά άλλα δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.  θα πρέπει να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο να πούμε πως θα συνεχίσουμε προς πείσμα όλων αυτών που λένε ότι έχουμε τελειώσει. Η “Ενότητα” έχει διευρυνθεί. Θα πρέπει να συστρατευτούμε και να υπερασπιστούμε το έργο για να μην το χαρίσουμε στη νέα  Δημοτική Αρχή . Γιατί οι δυνατότητες της καινούριας δημοτικής αρχής –  και θα το δούμε – ειναι πολύ περιορισμένες. Κι εμείς που διοικήσαμε έχουμε όλες τις ευθύνες. Την δεύτερη Κυριακή δεν τρέξαμε όσο πρέπει στα χωριά. Αμελήσαμε τον αντίπαλο. Γιατί αν πηγαίναμε με τον Κουζιάκη ίσως συσπειρωνόμασταν περισσότερο. Θεωρούσαμε ότι ο κόσμος αποκλείεται να ψηφίσει Κοκκαλιάρη. Σε ο,τι αφορά το πρόσωπο μου εννοείται ότι θα στηρίξουμε τον δήμαρχο. Ως προς τον κανονισμό πρέπει να γίνει. Πρέπει μια φορά το τρίμηνο να συναντιόμαστε. Ένα ακόμη πολύ μεγάλο μείον μας ήταν αυτό που δημιουργούσαν τα kozan.gr και το διαδίκτυο. Ένας πόλεμος ανελέητος που δημιουργούσαν τον όχλο. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε το έργο μας και να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν χάσαμε εμείς, έχασε ο Δήμος και δεν ειναι εγωιστικό  αυτό που λέω και θα το δούμε λίαν συντόμως”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Μάρκος Φλώρος είπε πως έγινε μεγάλο έργο που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς καθώς όλα αυτά τα χρόνια που ο συνδυασμός της Ενότητας βρίσκεται στη διοίκηση, είτε στον Καποδιστριακό είτε στον Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης τον πήγε μπροστά αυτή η παράταξη, ενώ στο πλαίσιο της αυτοκριτικής ανέφερε ότι οι εκλογές χάθηκαν πριν τον Οκτώβριο όταν υπήρξαν πολλά προβλήματα στην παράταξη της “Ενότητας αναφερόμενος προφανώς στις αποχωρήσεις Βεντουλή – Κυριακίδη κτλ.

Τέλος τοποθετήσεις έκαναν ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κοζάνης Νικόλαος Νικολάου κι ο μη εκλεγμένος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (κοντά στην 30η θέση στα αποτελέσματα σταυροδοσίας του συνδυασμού του) Σάββας Αλεξανδρίδης με τον τελευταίο, στην τοποθέτησή του, να πλέκει, κυρίαρχα, το εγκώμιο του Λάζαρου Μαλούτα χαρακτηρίζοντάς τον ως ογκόλιθο με εμπειρίες και γνώσεις αλλά και με γνωριμίες σε όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας πως δεν αναδείχτηκε το έργο της “Ενότητας” και πως δεν εξήγησαν στο κόσμο πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής όπως τι σημαίνει για παράδειγμα να είναι η Κοζάνη στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 κ.α..

 

Η Χύτρα