Επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή ανάρτηση δημοσιογράφου (Γράφει η Φανή Δινοπούλου – Πρόεδρος Συλλόγου Kαρκινοπαθών Κοζάνης)

16 Νοεμβρίου 2023
11:46

 

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια απειλητική για τη ζωή μας, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι «επάρατη νόσος». Το γεγονός ότι πολλές φορές τα ΜΜΕ αναφέρονται στην ασθένεια ως επάρατη, ενισχύει το ταμπού για τη νόσο.

Οι μύθοι, η άγνοια και οι προκαταλήψεις πρέπει να αντικατασταθούν με έγκυρη γνώση. Ο χαρακτηρισμός αυτός, επιβαρύνει ψυχολογικά τους ασθενείς με καρκίνο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σκεφτείτε τώρα:

  • τους γονείς ενός παιδιού που διαγνώστηκε με λευχαιμία, η οποία  είναι ιάσιμη κατά το 80% των περιπτώσεων….
  • τους ασθενείς που διαγνώσκονται με καρκίνο σε αρχικό στάδιο…

πως θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση; Πως μετά από όλα αυτά ο πολίτης θα ενδιαφερθεί για την πρόληψη του καρκίνου, από την στιγμή που φοβάται να πει και την λέξη;

Ο φόβος μας για τη νόσο του καρκίνου, δεν θα ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας διάφορους λεκτικούς χαρακτηρισμούς, όπως επάρατη νόσος, αντί της κανονικής ονομασίας της ασθένειας. Ο φόβος αντιμετωπίζεται με την υπεύθυνη ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου, καθώς και με την υιοθέτηση σωστών συμπεριφορών υγείας.

Ας αρχίσει λοιπόν από τους δημοσιογράφους να εξοικειώνεται η κοινωνία: ”ο  καρκίνος δεν είναι επάρατη νόσος’’.

** Εύχομαι στους συνοδοιπόρους ασθενείς δυνάμεις,

στους δε γιατρούς σοφία.

Προς όλους: ΠΡΟΛΗΨΗ!

Με εκτίμηση

Φανή Δινοπούλου

Πρόεδρος συλλόγου καρκινοπαθών Κοζάνης

5 σχόλια

  • Μπράβο στην Κ Δινοπουλου ,πολύ εύστοχα τα σχόλια της ,ρεαλιστικά και ενθαρρυντικά ,θα συμπλήρωνα ως νοσηλεύτρια ότι υπάρχουν ασθένειες που ακούγονται στα αυτιά καλύτερες από τον καρκίνο όμως μπορεί να έχουν χειρότερη έκβαση από αυτόν.Απο μια κοπέλα 30 ετών που διαγνώστηκε με Cα μαστού άκουσα τα πιο αισιόδοξα λόγια ,μου είπε ότι ο καρκίνος σε αρχικό στάδιο είναι απλά ένας χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις από τη ζωή σου για να την κερδίσεις ,λόγια που ειπώθηκαν σε δυσκολη φάση αλλά με πολύ θάρρος κι ελπίδα ,μπράβο λοιπόν στην κοπέλα και σε όλους τους αγωνιστές και τους αγαπημένους τους που κοντά τους συμπάσχουν και στηρίζουν ,ο Θεός να χαρίζει γρήγορη αποκατάσταση ,δύναμη κι ελπίδα!!!

  • Κάποτε πρέπει να μάθουμε τα πράγματα με το όνομά τους.
    Αρκετά με τον σκοταδισμό και τις δεισιδαιμονίες.
    Συγχαρητήρια κ. Δινοπούλου.

  • Παρακολούθησα πολλές εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου καρκινοπαθών και έχω να πω πως κάνουν εξαιρετική δουλειά.
    Συγχαρητήρια στην κυρία Δινοπούλου που εδώ και πολλά χρόνια λέει δυνατά την λέξη ΚΑΡΚΙΝΟΣ! Στηρίζει και να ενθαρρύνει ανθρώπους με δύναμη ψυχής.

  • Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά τον καρκίνο και αφού ιαθεί, και αφού είναι η κακιά αρρώστια,όλοι θέλουν να ξεχαστεί το γεγονός εξαιτίας, της νοοτροπίας που υπάρχει. Μπράβο για το εξαιρετικό έργο του συλλόγου, μπράβο στην κυρία Δινοπούλου.

  • Αν όντως κάθε φορά που αναφερόταν κάποιος δημοσιογράφος στον καρκίνο, έλεγχε τις πληροφορίες από την ιατρική κοινότητα και τα στατιστικά, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αναφερθεί στην έκφραση «επάρατη νόσο» προκαλώντας αναστάτωση στους καρκινοπαθείς αλλά και στην ευρύτερη κοινή κοινή γνώμη.
    Όσο για την κυρία Δινοπούλου : είναι ‘’ΔΥΝΑΜΗ’’ για όλους εμάς. Συγχαρητήρια!
    οι εμπειρίες που μοιράζεται μαζί μας είναι πολύτιμες για όλους εμάς. Είναι μια πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι