Π. Κουκουλόπουλος:  «Δέσμευση της Κυβέρνησης για την τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για το  μέλλον του ν. Κοζάνης»

20 Νοεμβρίου 2023
19:36

 

Τη ρητή επίσημη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα επηρεαστεί, παρά τα όσα η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναγράψει στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε στην Κομισιόν, κατάφερε να διασφαλίσει ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, και μάλιστα με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει, αναφορικά με τις συνέπειες του νέου ΕΣΕΚ στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία.  Εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Σδούκου, προσήλθε στη Βουλή για να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα του Βουλευτή Κοζάνης, ο οποίος στην πρωτολογία του διεκδίκησε μετ’ επιτάσεως ρητή δέσμευση για την τηλεθέρμανση στο ν.Κοζάνης.

«Σήμερα δεν απαντάτε σε εμένα, αλλά σε εκατό χιλιάδες κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως τις δεσμεύσεις σας για την τηλεθέρμανση» τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «η τηλεθέρμανση Κοζάνης και Πτολεμαΐδας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στη Χώρα με φορέα υλοποίησης την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παρούσα αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και το όφελος των καταναλωτών σε τριάντα χρόνια λειτουργίας αγγίζει το ένα δις. Αξιοσημείωτη, με θεαματικά νούμερα, είναι η συμβολή του στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αφού εξοικονομούμε εισαγόμενα καύσιμα, και ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματά του. Δεν έχει, λοιπόν, κανένας δικαίωμα να το απαξιώνει, όπως πράττει η Κυβέρνηση εδώ και πενήντα μήνες, από όταν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Σήμερα η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης, για το οποίο η Κυβέρνηση φέρει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη, καθώς με δική της υπαιτιότητα καθυστέρησε για 2,5 χρόνια η “Πτολεμαΐδα V”. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, καθώς εδώ και πενήντα μήνες οι διακοπές τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ για 26 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε διακοπή παρά μονάχα για μία ημέρα. Το νέο ΕΣΕΚ που εσείς καταθέσατε στις Βρυξέλλες, δίνει δραματικό χαρακτήρα σ’ αυτές τις ελλείψεις, αφού ορίζει, μεταξύ άλλων, “λουκέτο” στα τέλη του 2023 στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του “Αγίου Δημητρίου” (I-IV)».

Απαντώντας, λοιπόν, η αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε επί λέξει πως «oι κάτοικοι της Κοζάνης θα έχουν τηλεθέρμανση και αυτό το χειμώνα και θα έχουν τηλεθέρμανση για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Αυτή τη δέσμευση να τη μεταφέρετε εκ μέρους της Κυβέρνησης στους συντοπίτες σας. Ο “Άγιος Δημήτριος” θα συνεχίσει φέτος να τροφοδοτεί αδιάλειπτα την Κοζάνη, είτε μέσω της μονάδας V είτε μέσω  των άλλων μονάδων που χρειάζονται».

«Εάν δεν εννοείτε αυτά που γράφετε στο ΕΣΕΚ είναι δικό σας ζήτημα. Εγώ θεσμικά επέλεξα την αμεσότητα την Επίκαιρης Ερώτησης ακριβώς για να υπάρξει με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτή η δέσμευση», σχολίασε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Περαιτέρω στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ανέδειξε γενικότερα τις επιπτώσεις του ΕΣΕΚ στη Δυτική Μακεδονία. Για να καταστεί κατανοητή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ΑΕΠ του ν. Κοζάνης, ανέφερε ως ισοδύναμο παράδειγμα το ΑΕΠ της Κρήτης και πως θα ήταν αυτό χωρίς τουρισμό, πρωτογενή τομέα, εμπόριο χονδρικής και λιανικής, εστίαση, μεταφορές, αποθήκευση, χωρίς πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την ενεργειακή μετάβαση. Εμείς άλλωστε εδώ και χρόνια μιλάμε για την Ενεργειακή Δημοκρατία, με εμβληματική περιοχή εκκίνησής της την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και εν γένει τη Δυτική Μακεδονία και σημαντικό όφελος για τους κατοίκους. Δεν έχετε πράξει τίποτα, η Ενεργειακή Δημοκρατία αναζητείται, “δωρίσατε” τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε εταιρείες και ο ν. Κοζάνης αποτελεί “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, με ελάχιστο όφελος στην περίοδο κατασκευής και μηδενικό απ’ την ώρα που λειτουργούν. Με το νέο ΕΣΕΚ, ακόμα και εάν οι επίμαχες μονάδες λειτουργούν αποσπασματικά για την τηλεθέρμανση, αφαιρείτε τον ελάχιστο χρόνο που έχει η περιοχή για να προετοιμάσει το μέλλον της», τόνισε στο πέρας της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Κοζάνης.

 

 

 

7 σχόλια

  • Ποια ήταν τα μεγαλύτερα σφάλματα σου για την λειτουργία,βελτιωση και τον εκσυγχρονισμό της ΤΘ
    Το σκέφτηκες ποτέ;

  • Μπράβο Πάρη, είσαι η φωνή του νομού Κοζάνης στη Βουλή. Οι υπόλοιποι (βουλευτές, περιφερειάρχης) μόνο ναι σε όλα………

  • Λαϊκισμός στο τέρμα… το ΕΣΕΚ έχει αλλάξει 4-5 φορές και δεν αποτελεί θεσφατο γιατί κυβέρνηση. Ο πονηρουλης πολιτικός του 80 κάνει πως δεν καταλαβαινει

  • Το διαχρονικό συνάφι φίλο και συντροφο σου Μαλουτα να τα πεις αυτά που μαζί με τον Κασαπίδη και εν γνώσει σας έλεγε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην κυβέρνηση και για την απολιγνιτοποιηση που έχει άμεση σχέση με την τηλεθέρμανση.!

  • Αφού λοιπόν Κουκουλόπουλος και κυβέρνηση διασφαλίζουν την τηλεθέρμανση, γιατί δεν ανοίγουν και την 4η μονάδα, να ζεστάνουν καλά τα σώματα του καλοριφέρ στα σπίτια; Άσε μας ρε Κουκουλόπουλε, σε βαρεθήκαμε τόσα χρόνια με τις μεγαλοστομίες σου και τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανσης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι