Πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων (του Βασίλη Μαρκόπουλου)

21 Νοεμβρίου 2023
21:07

  Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ισονομία των πολιτών , μια ισονομία που την απαιτεί το  Κράτος και με την εκάστοτε Κυβέρνηση να την παραβιάζει μόνιμα , σταθερά και διαχρονικά.

   Αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις, συγκεκριμένα :

1.- Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια πλήττει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος . Όμως με την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης τα κάποια έστω υποτυπώδη επιδόματα προορίζονται στους πολίτες μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους εισοδήματος , οι υπόλοιποι δεν πλήττονται από την κρίση ; ή θεωρούνται υψηλόμισθοι ;

2.- Στις συντάξεις χορηγείται κάποια αύξηση που δεν καλύπτει τις απώλειες απ τον πληθωρισμό και όχι σε όλους τους συνταξιούχους το ίδιο , αλλά σε όσους έχουν προσωπική διαφορά δίδεται κατ΄ αποκοπή ένα ποσό που αυθαίρετα το καθορίζει η Κυβέρνηση , χωρίς μάλιστα να μειώνεται η προσωπική διαφορά !!!!Χωρίς επίσης  το αυθαίρετο αυτό ποσό να καλύπτει τον πληθωρισμό.

3.- Στις προσλήψεις στο Δημόσιο , μονίμως παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ  και με το δαιδαλώδη υπολογισμό των διαφόρων μορίων κολλάνε και μια προσωπική συνέντευξη κι ο υποψήφιος με τα λιγότερα τυπικά προσόντα μπαίνει άλαλος και βγαίνει καναρίνι χάριν της κομματοκρατίας και της ρουσφετολογίας.

4.- Τα παιδιά όλων των πολιτών έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση , όμως με την οικονομική κρίση και την αδυναμία πολλών οικογενειών τα παιδιά τους δεν μπορούν να σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

5.- Όλοι οι πολίτες έχουν ίση πρόσβαση στην υγεία που θεωρείται κοινωνικό αγαθό. Όμως με τα Νοσοκομεία υποστελεχωμένα είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη η πρόσβαση στη Δημόσια υγεία και έχει καταστεί μονόδρομος η πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία , αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.Κατά τα άλλα πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές και τα φορολογικά βάρη , χωρίς το ανάλογο κοινωνικό αντίκρυσμα.

6.- Στις Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές η ψήφος του κάθε πολίτη δε μετράει το ίδιο.  Σε όσους σχηματισμούς δεν επιτυγχάνεται το 3% , οι ψήφοι αυτοί χάνονται. Στους άνω του 3% σχηματισμούς ο πρώτος λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε βάρος των λοιπών και παρατηρούμε κόμμα εξουσίας μειοψηφία στο εκλογικό σώμα να λαμβάνει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ή η παράταξη τους εκλεγέντος Δημάρχου ή Περιφερειάρχη να ελέγχει τα 3/5 των εδρών του αντίστοιχου Συμβουλίου.

7.- Στον τομέα της φορολογίας επικρατεί η μεγάλη ανισοκατανομή με τις διάφορες κλίμακες που οι υψηλότερες ευνοούν τη  φοροδιαφυγή και εξουθενώνουν τα χαμηλά εισοδήματα , ενώ η συνταγματική αρχή της φορολόγησης των πολιτών προβλέπει τη φορολόγηση σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα , παραβιάζεται και δεν καθιερώνεται ένας σταθερός συντελεστής για όλα τα εισοδήματα.

8.- Στον τομέα της δικαιοσύνης όπου αντίδικος είναι το Δημόσιο , αλίμονο στον πολίτη που αντιδικεί μαζί του , το Δημόσιο καθυστερεί , στρεψοδικεί και φθάνει την υπόθεση μέχρι να τελεσιδικήσει ή να καταστεί αμετάκλητη.Όποιος έχει εκκρεμότητα με το Δημόσιο ή με τις Τράπεζες ή με τα Ασφαλιστικά Ταμεία δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί.

9.- Στον τομέα των κρατικών προμηθειών προτιμώνται άλλοτε με πρόσχημα την πανδημία , άλλοτε τον πόλεμο στην Ουκρανία , οι απ ευθείας αναθέσεις σε ημέτερους με αδιαφανή κριτήρια και παρακάμπτονται οι ανοικτοί δημόσιοι διαγωνισμοί.

10.-  Στα δημοτικα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουμε με βάση τα τετραγωνικά κι όχι με βάση τα άτομα που διαμένουν στο οίκημα , στα οποία τετραγωνικά συμπεριλαμβάνονται ακόμη και τα γκαραζ  και οι αποθήκες.

   Τα ενδεικτικά αναφερόμενα είναι ένα μέρος μόνο που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες δεν είναι  ίσοι μεταξύ τους κατά τη συνταγματική επιταγή , που μονίμως παραβιάζεται.Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ο πολίτης να μην έχει εμπιστοσύνη στο Κράτος , να παραιτείται από τους αγώνες να προστατεύσει και να διευρύνει τα δικαιώματά του , να απέχει από το δημόσιο βίο και να νομίζει ότι με την αποχή και την αδιαφορία εκδικείται το Κράτος.

  Η αποχή από το δημόσιο βίο δε συνιστά τιμωρία των κυβερνώντων , αλλά επιβράβευση της πολιτικής τους. Στις τελευταίες εκλογές το κυβερνών κόμμα έλαβε 41 % και το κουνάει σαν μαντιλάκι  για να αποστομώνει τους αντιπάλους , η αλήθεια είναι ότι αυτό το 41% είναι στην πραγματικότητα 21% και κυβερνά !!!Και τους ανεχόμαστε!!!

Ένα σχόλιο

  • ΑΞΙΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΑΙΝΩΝ Ο κ. Μαρκόπουλος !!

    …………Στις προσλήψεις στο Δημόσιο , μονίμως παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ και με το δαιδαλώδη υπολογισμό των διαφόρων μορίων κολλάνε και μια προσωπική συνέντευξη κι ο υποψήφιος με τα λιγότερα τυπικά προσόντα μπαίνει άλαλος και βγαίνει καναρίνι χάριν της κομματοκρατίας και της ρουσφετολογίας…………….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.