Δράση από την Εθελοντική Ομάδα Θηλασμού και Μητρότητας Κοζάνης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 10:00 π.μ., στον χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης, σε μια μέρα κατασκευών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ημέρας προωρότητας 2023

22 Νοεμβρίου 2023
19:13
Κανένα σχόλιο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ 2023

μικρές δράσεις ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ:άμεση φροντίδα δέρμα-με-δέρμα για κάθε μωρό παντού

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), η Παγκόσμια Συμμαχία για τη Νεογνική Υγεία (GLANCE) και οι γονείς του δικτύου των οργανώσεων τους, εστιάζουμε στα οφέλη της φροντίδας Καγκουρό (KMC), με τη σύμφωνη τοποθέτηση και του ΠΟΥ.

Η KMC αποτελείται από τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

🦘 συνεχής επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του μωρού και του γονέα για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα

🦘 αποκλειστικός θηλασμός ή σίτιση με μητρικό γάλα

🦘 έγκαιρη έξοδος από την υγειονομική μονάδα

Για μωρά που γεννήθηκαν πολύ νωρίς ή με χαμηλό βάρος γέννησης και που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας, η φροντίδα Καγκουρό μπορεί να είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Για τους γονείς και τις οικογένειες, η φροντίδα Καγκουρό τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του μωρού τους. Πρόκειται για μια έντονη, πολύ σημαντική εμπειρία δεσμού. Όταν ένα μωρό ακουμπάει στο στήθος της μητέρας του, αισθάνεται τον ανακουφιστικό ρυθμό των χτύπων της καρδιάς της, ο οποίος του δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Βοηθά επίσης στην ενθάρρυνση του θηλασμού, καθιστώντας την πρακτική αυτή ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Όλα τα μωρά, από τα πρόωρα έως τα υγιή τελειόμηνα, επωφελούνται από αυτή την πρακτική.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας 2023 είναι «μικρές δράσεις, ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ»

Οι γονείς πάντα ήξεραν: η αγκαλιά κάνει καλό στα μωρά! Καλούμε, λοιπόν, τους γονείς να υποστηρίξουν την άμεση φροντίδα δέρμα με δέρμα για κάθε μωρό παντού με μια μικρή δράση, επιδιώκοντας να φθάσει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας παντού και να τονιστεί τη μεγάλη επίδραση που έχει η επαφή δέρμα-με- δέρμα για κάθε μωρό. Γονείς και παιδιά θα φτιάξουμε μικρές καρδούλες που θα αγκαλιάζουν τη φιγούρα ενός νεογέννητου μωρού, για να δηλώσουμε πως είναι η αγάπη και η αγκαλιά μας που βοηθούν να γυρίσουν τα μωρά γρηγορότερα στο σπίτι, όταν η ζωή τα έχει πάει σε αναπάντεχα μέρη. Οι καρδούλες θα δοθούν στο προσωπικό των Νεογνολογικών Μονάδων και στους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών, με την ευχή κάθε μωρό να έχει σύντομα τη δυνατότητα να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του. Αυτή η ευχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν υποστηριχθούν οι Νεογνολογικές Μονάδες με τις αναγκαίες υποδομές και επαρκές προσωπικό, γι’ αυτό και η ευχή γίνεται έκκληση προς τους φορείς που χαράσσουν πολιτική υγείας, να κάνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να έχει κάθε παιδί τη φροντίδα που του αξίζει. Κάθε παιδί αξίζει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.

Σε αυτή την υπέροχη δράση θα λάβει μέρος ή Εθελοντική Ομάδα Θηλασμού και Μητρότητας Κοζάνης ,σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κοζάνης σε μια μέρα κατασκευών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ημέρας προωρότητας 2023, έχοντας καλεσμένους και τους μαθητές/τριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης. Όλοι μαζί θα ενώσουμε τις καρδιές μας κ θα στείλουμε το πιο ζεστό μήνυμα στα μωράκια που το έχουν ανάγκη .

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 10:00 στον χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου .

https://www.facebook.com/groups/KozaniBFMothers/?ref=share

ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ- EFCNI

Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων μελών του EFCNI .Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών, την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η προωρότητα στις οικογένειες, καθώς και την προβολή της ανάγκης για συντονισμένη δράση, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τους γονείς και τους ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας των πρόωρων νεογνών και των νεογέννητων γενικά, και επίσης την παροχή υποστήριξης στις οικογένειές τους. Το EFCNI επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη λαμβάνει το επίπεδο της περίθαλψης που τους αξίζει.

www.ilitominon.org

www.efcni.org

www.glance-network.org

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ (World Prematurity Day- WPD)

–  Γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου κάθε έτους

– Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να τιμηθούν τα πρόωρα γεννημένα μωρά και οι οικογένειές τους.

– Το μωβ χρώμα έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της WPD, επειδή συμβολίζει την ευαισθησία και την εξαίρεση.

– Η ημέρα ξεκίνησε το 2008 από το EFCNI και τις συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων κατά την πρώτη τους συνάντηση και γιορτάστηκε το 2009 για πρώτη φορά: η 17η Νοεμβρίου ήταν η ημέρα που ένα ιδρυτικό μέλος του EFCNI καλωσόρισε στη ζωή της μια κόρη, αφού είχε χάσει τρίδυμα λόγω πρόωρου τοκετού – η ημέρα σηματοδοτεί την ελπίδα και μια νέα αρχή.

Κάθε χρόνο, αμέτρητα άτομα, νοσοκομεία, ιδρύματα και οργανισμοί από διάφορους κλάδους και από περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και ευαισθητοποιούνται με διάφορες δραστηριότητες.

https://www.efcni.org/activities/campaigns/wpd/

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.