prwtoselida


       

Το Πολυβολείο στη Χούνη των Σερβίων, Μπρουσιάνα (του Ν. Μπουκουβάλα)

23 Νοεμβρίου 2023
06:17
Κατασκευάστηκε ως οχυρωματικό έργο την περίοδο 1936 – 1940 με σκυρόδεμα τσιμεντοκονιάματος και λίθους , πρόκειται κυριολεκτικά για μια αετοφωλιά μέσα στο μεγάλο φαράγγι των Σερβίων. Βρίσκεται ψηλά στη ΒΑ απόληξη του λόφου Μπρουσιάνα , έχει πανόραμα τη βόρεια και ανατολική πλευρά των Σερβίων , στην κύρια διάβαση Θεσσαλίας – Μακεδονίας .
Το ορωνύμιο Μπρουσιάνα είναι άγνωστης προέλευσης . Ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος ( 59 π.Χ. – 17 μ.Χ ) καταγράφει την περιοχή των στενών του Σαρανταπόρου μέχρι τα Σερβια ως Βολουστάνα . Εκεί είναι και η Μπρουσιάνα , εγγύς των Σερβίων. Η ίδια κατάληξη – άνα ίσως δείχνει ρωμαϊκή προέλευση .
Δεν αποκλείεται εξαιτίας της προφορικής παραφθοράς του λόγου και της πρώιμη σλαβικής ( 6ος-7ος αιώνας ) επίδρασης το Βολουστάνα να μας παραδόθηκε μετά από τόσους αιώνες ως Μπρουσιάνα.
Πιθανή εξέλιξη :
Β->Μπ και λ->ρ και συνήθης αποκοπή του διάμεσου φωνήεντος (ο)
Βολουστάνα-> Μπ(ο)ρουστάνα -> Μπρουστιάνα -> Μπρουσιάνα .
Προσοχή : η προσέγγιση στη θέση αυτή δεν είναι ακίνδυνη , ένα – δύο έμπειρα άτομα είναι απαραίτητα .
Ν. ΜΠ .

2 σχόλια

  • Όσοι ήταν οικότροφοι στο ίδρυμα των Σερβιων την εποχή 1970εως 1976 περπάτησαν το μονοπάτι που οδηγεί στο πυροβολείο και μπήκαν μέσα σε αυτό
    Έχει δυο παρατηρητήρια
    Ένα στοχεύει την γέφυρα στη Νεράιδα
    Το άλλο την είσοδο από Σαραντάπορο
    Θυμάμαι μόνο ότι δεν ήταν καθόλου ακίνδυνο αυτό που κάναμε
    Αλλά πηγαίναμε συχνά έτσι σαν παιχνίδι
    Αν κάποιος της σειράς μου διαπιστώνει κάποιες ανακριβείς θα χαρώ πολύ να με διορθώσει και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι