Πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων η Δυτική Μακεδονία

23 Νοεμβρίου 2023
09:56

Στα ύψη παραμένει η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία, όπου καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά κυρίως στους νέους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και τη χώρα.

Με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει στην Κοζάνη, αφού το ισοζύγιο των θέσεων που χάθηκαν είναι αρνητικό σε σχέση με αυτές που δημιουργούνται.

Στη Δυτική Μακεδονία, πέρα από το ζήτημα της ανεργίας, οξύτατο είναι και το θέμα της ερημοποίησης, όχι μόνο των χωριών, αλλά και των αστικών κέντρων, καθώς μόνο σε μία δεκαετία, με βάση την τελευταία απογραφή η Περιφέρεια έχασε περισσότερο από το 10% του μόνιμου πληθυσμού της.

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας και η απεξάρτησή της από το λιγνίτη δημιούργησε και το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Όπως όμως τονίζουν οι φορείς της περιοχής αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες και δεν τρέξουν τα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων, θα αργήσει το πρόγραμμα να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

EΡΤ Κοζάνης

15 σχόλια

  • Να φανταστώ πως όσοι ήταν και είναι υπέρμαχοι της βίαιης κατάρρευσης της περιοχής μέσω του κλεισίματος των μοναδων γνωρίζουν τις συνέπειες αυτής και έχουν να προτεινουν λύσεις ;;;

  • Κανένα “πρόγραμμα” δεν πρόκειται να αποδώσει, αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή με πραγματικές επενδύσεις, όχι αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το ακόμα χειρότερο είναι πως αιολικά και φωτοβολταϊκά δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις και καταστρέφουν την κτηνοτροφία, καταστρέφοντας κι εκεί θέσεις εργασίας.

  • Αφού όλες οι δημόσιες υπηρεσίες προσλαμβάνουν τους υπερήλικες με το πρόγραμμα 55-67 του ΟΑΕΔ ενώ έζησαν τα χρόνια των παχεων αγελάδων δεν έκαναν σωστό κουμάντο και πάλι το κράτος αυτούς προσέχει να τους βγάλει και στην σύνταξη,τους νέους δεν τους σκέφτεται κανείς και μην μου πείτε για ιδιωτικό τομέα γιατί στην Κοζάνη δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από καφέ και πλακέτας.

    • Ενω αν ξαναβγαζαμε τον Κασαπιδακο θα τρωγαμε ολοι με χρυσες κουταλες δεν θα ξεραμε που να τα βαλουμε τα φραγκα απ τις τρομερες ευκαιριες που μας εδωσε
      αιντε αιντε…!!!

  • Κάντε λίγη υπομονή. Μόλις αναλάβει ο Αμανατίδης, εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Σε παράδεισο θα ζούμε.Ολοι με χρυσά κουτάλια θα τρώμε. Όσα δεν έγιναν επί Κασσαπιδη, θα μας τα κάνει όλα ο Αμανατίδης. Μια χαρά σανό μας τάισε!! Άιντε άιντε!!!

    • Αυτό ακριβώς συμφωνώ σε όλα!
      Μια μικρή παρατήρηση μόνο να κάνω πως οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι χιλιάδες και όχι εκατοντάδες όπως ανέφερε ο φίλος.
      Η τοπική ΝΔ άλλωστε ήρθε σε κόντρα με το κόμμα για το συμφέρον του τόπου…

  • Πόσο πρόβατα είμαστε.
    Οι αυλικοί του Κασαπιδη παραβολεψαν τους δικούς τους.
    Τώρα θα έρθουν οι αυλικοί του Αμανατίδη…θα κάνουν τα ίδια.
    Όλοι είναι ίδιοι.Τους ημέτερους ο καθένας τους.
    Βέβαια είναι κι αυτοί που έχουν άκρες και στις δύο μεριές.
    Καλά κάνουν

  • Μάλλον όλοι κοιτάτε σε λάθος πλευρά. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά οι νέοι δεν τους νοιάζει να πάνε να δουλέψουν και προτιμούν τους καφέδες και το χαρτζιλίκι του μπαμπά. Υπάρχουν δουλειές έξω αρκετοί εργολάβοι ζητάνε ακόμα και άτομα χωρίς εμπειρία για δουλειά. Ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί και διάφορες εταιρείες. Αλλά κανένας δεν πάει γιατί άραγε. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό που δεν πάνε . Μάθε τι δουλειά και ζήτα όσα λεφτά θες . Απλά τα πράγματα

    • Ελα ελα ελα….τα ιδια και τα ιδια κουρασατε
      δεν βαρεθηκατε ακομα αυτη την καραμελιτσα συνεχεια? Μια χαρα πηγαινει ο κοσμος για δουλεια ως επι το πλειστον αστα αυτα τα πονηρα περι δηθεν τεμπελιας των νεων που πας να περασεις δεν πειθει.
      Τα τελευταια 5 χρονια τουλαχιστον οι νεοι ειναι ακομα πιο καταρτισμενοι και αρκετοι σε πληροφορω εχουν 2 και 3 χαρτια ειτε απο καποιο λυκειο ειτε απο Ιεκ ειτε απ τα Πανεπιστημια τους…και ειναι στην πεινα γιατι βρισκονται πολλοι πονηριδηδες καλοπληρωτες – σε πολλα εισαγωγικα – που σου λενε εγω δουλευω με προγραμματα του ΟΑΕΔ η αυτα που δινουν ειναι τοσο λιγα που σε πατανε στην αναγκη και σου λενε θες δε θες θα τα δεχτεις να παιρνεις ψιχουλα αφου εχεις αναγκη απο μεροκαματο.
      Υπαρχουν ομως και καποιες λεξεις που λεγονται αξιοπρεπεια και ηθικη αν τις εχεις ακουστα , κανεις δεν ειναι κοροιδο να παει να γαμ….. στα 12ωρα για τον καθε καλοπληρωτη σου εργολαβο και να ακουει κλαψες τυπου αχ μωρε να ξερεις δεν εχω να στα δωσω τωρα θα τα παρεις τον αλλο μηνα κανε υπομονη δεν εχω τωρα κλπ… ετσι?
      Αυτα που ξερατε να τα ξεχασετε!

      Πανε ζητα τα ρεστα απ τον Κουλη που τον ψηφισαν οι δεξιοβολεμενοι και τον εκαναν Μωυση με το αφηγημα της σταθεροτητας , αυτος και το συνονθυλευμα του ευθυνονται για αυτες τις καταστασεις και οχι ο νεος που θελει καλυτερη ποιοτητα ζωης.

      • Μάλλον τα έχεις μπερδέψει μου φαίνεται. Καταρχήν δεν είμαι ούτε εργολάβος ούτε τίποτα τέτοιο. Δεύτερον αξιοπρέπεια είναι να πληρώνεσαι για αυτό που παράγεις και όχι να ζητάς 60€ ενώ δεν μπορείς να παράγεις ούτε 40€. Υπομονή δεν κάνεις για κανέναν δεν σε πλήρωσε καταγγελία χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα χαρτιά που λες δεν σε κάνουν μάστορα όσα και να έχεις . Στα χαρτιά και στα λόγια σου στέλνω πύραυλο στη Σελήνη στην πράξει μπορώ να το κάνω ? Εκεί είναι το θέμα . Αν μπορείς να το κάνεις εκεί ζητάς τα χρήματα που πρέπει να πάρεις και να ξέρεις ο άλλος θα στα δώσει. Όσο εσύ θεωρείς ότι έχεις ανάγκη τον κάθε εργολάβο τόσο ανάγκη έχει και αυτός εσένα. Στο χέρι το δικό σου είναι τα ποσά χρήματα θα ζητήσεις και εάν τα αξίζεις να το πάρεις .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.