Γ. Κασαπίδης: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες

23 Νοεμβρίου 2023
11:37

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου 2023, πραγματοποιείτε τετραήμερη διάσκεψη και φόρουμ πολιτικής υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλες, από τις 20 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2023.

Στη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για το υδρογόνο στην Ευρώπη, την οποία συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου συμμετείχαν, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενοι φορείς, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο του Υδρογόνου.

Στο Φόρουμ έγινε ένας απολογισμός της μέχρι στιγμής προόδου της Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και επισημάνθηκαν οι δράσεις που είναι αναγκαίες για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής υδρογόνου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός για το υδρογόνο έως το 2030.

Στην πρώτη συμμετοχή το 2019, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε εκδηλώσει, για λογαριασμό της Ελλάδας, το ενδιαφέρον για την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου. Σήμερα έχουν κλειδώσει σημαντικές επενδύσεις και εξελίξεις στη Δυτική Μακεδονία και στην Ελλάδα.

«Ειδική αναφορά γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως: «Σε όλα τα σχετικά συνέδρια της Ευρώπης και τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου με τους επενδυτές, αναγνωρίζεται η διάκριση της Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα αυτόν με σημαντικές επενδύσεις πολλών θέσεων εργασίας να έχουν ήδη δρομολογηθεί».

19 σχόλια

  • Συνεχιζει να ειναι εκτος τοπου, χρονου και πραγματικότητας. Ας τον παρει απο Ιανουαριο η Advent, το cluster και ο Χατζημαρκακης για πολιτη υδρογονου να λεει τις φιλοσοφιες του και τα παραμυθια για δράκους.

      • Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε:
        «Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες, καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και αντέτεινε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά, όπου, όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το project, ωστόσο, λόγω της ανωριμότητας της τεχνολογίας, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα ξεκινήσει με πιλοτικές επενδύσεις, ενώ το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια, όταν θα έχει υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τιμές.

      • Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της υφυπουργού Αλ. Σδούκου στο συνέδριο, η οποία, παρουσιάζοντας τους στόχους του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), επεσήμανε ότι προϋποθέτουν αυξημένες επενδυτικές δαπάνες και τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να έχουν τη μέγιστη ωφέλεια. Nα διανεμηθεί το όφελος σε όσο πιο πολλούς». Η συνολική ετήσια δαπάνη για την επίτευξη των στόχων ανέρχεται στα 44 δισ. ετησίως, σημαντικά υψηλότερη από τις δαπάνες που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, είπε η κ. Σδούκου.

        Θύμισε ότι το 2021 ξοδέψαμε ως χώρα 35 δισ. για ενεργειακές υπηρεσίες και πολύ περισσότερα το 2022 και απαντώντας σε αιτιάσεις του ακροατηρίου για αναβάθμιση των στόχων που τίθενται για το υδρογόνο, σημείωσε ότι θα χρειαζόμασταν 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για επιδοτήσεις. «Από πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι; Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Εάν θα ρίξουμε 700 εκατ. τον χρόνο στο υδρογόνο ή θα στηρίξουμε τον καταναλωτή. Να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά», τόνισε η κ. Σδούκου.

  • Αν ειναι καλός ας τον παρει η ΑΝΤΒΕΝΤ στο εργοστασιο των 700 εκατ

    Αν όχι τοσο καλός ας τον προσλαβει ο παραγοντίσκος του κλαστερ που χόρτασαν ταξιδια και τζαμπα χρημα

    Αλλιως για κοτουλες και Αγιον Ορος με πιστη στις ανθρωποινες αξιες !!!

  • Σε ποια γλώσσα συνεννοείται;
    Μήπως ετοιμαζει έδαφος για ευρωβουλή;
    Γιατί δηλαδή … καλύτερος ήταν ο γνωστός ηθοποιός;
    Χα ΧΑ ΧΑ.
    Αχ…να δούμε εμείς τα χάλια μας …αυτός δεν έχει ανάγκη…μια χαρά τα μάζεψε στο σεντουκι
    Αυτά μας αξίζουν ανεκαθεν

  • ΜΑ πόσο καλός πια; ΚΑΙ φωτογραφίες ΚΑΙ ταξίδια (τζάμπα) ΚΑΙ γνωριμίες με παράγοντες του λόμπι υδρογόνου ΚΑΙ ευκαιρίες για συνεργασίες αύριο – μεθαύριο βρε παιδί μου…

    Μα πόσο καλός μπορεί να γίνει;;;;

  • Έλεος πια τα παιδιά μας που δεν έχουν μέλλον τι έχουμε να πούμε περιφέρειαρχα μας αλλα λόγια να αγαπιόμαστε άιντε για….

  • Καμιά κουβέντα για το εργοστάσιο της Sunlight που θα δημιουργούσε 4000 θέσεις στη Δυτική Μακεδονία και τελικά θα γίνει στην Ξάνθη;
    Ένα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Είναι προφεσορας στο να μοιράζει καθρεπτακια.
    Θυμηθείτε τον στις Ευρωεκλογές.

  • Αντε να ταισεις τις κοτες στους κηπους σου Γιωργακη
    χορτασαμε μπαρουφολογια 4,5 χρονια

    • Δεν μας πονάει κανένας Κασαπίδης, άλλωστε εμείς τον βγάλαμε το 19. Μας πονάνε τα μεγάλα λόγια όταν στην πράξη δεν υπάρχει τίποτα. ΜΗΔΕΝ. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε τι βλέπετε εσείς οτι έγινε

    • Ουυυ βεεεεβαια μας ποναει πολυ ο κυριος τιποτα
      που εκανε το απολυτο τιποτα και οι θεσεις του ειναι επισης ενα τιποτα! Εχει παει τοσο μπροστα η περιφερεια με τον Κασαπιδακο που εμεις οι αχαριστοι τον κραζουμε ειδες? ειδες?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.