kozan.gr: Εγκρίθηκε και παρελήφθη από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης η μελέτη «Αγωγοί μεταφοράς και διασύνδεσης της εγκατάστασης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας»

23 Νοεμβρίου 2023
12:31

Εγκρίθηκε και παρελήφθη από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης η μελέτη «Αγωγοί μεταφοράς και διασύνδεσης της εγκατάστασης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας» Το προτεινόμενο έργο αποτελεί τμήμα του Στρατηγικού σχεδιασμού για την διασύνδεση της εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης με το Ενιαίο διασυνδεδεμένο Σύστημα Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας. H ανάγκη διασύνδεσης των δικτύων Τηλεθέρμανσης μεταξύ των πόλεων, προέκυψε με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ορισμένες από τις οποίες αποτελούσαν μέχρι και σήμερα και για αρκετές δεκαετίες την αποκλειστική πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία των ομώνυμων αστικών κέντρων με σύστημα τηλεθέρμανσης.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης και στην μεταλιγνιτική περίοδο, ιδιαίτερα μετά την διαμόρφωση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα καθώς και του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, βάσει των οποίων προβλέπεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα αυτών που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση Κοζάνης λαμβανομένου υπόψη και των ωρών λειτουργίας. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η διασφάλιση εναλλακτικής τροφοδοσίας της εγκατάστασης με θερμική ισχύ, αλλιώς αυτή θα αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Το ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος υπόγειων χαλύβδινων εργοστασιακά προμονωμένων αγωγών μεταφοράς υπέρθερμου νερού από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και το αντλιοστάσιο μεταφοράς εντός ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς στα κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς & διανομής της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης στη περιοχή Κασλά της πόλης Κοζάνης. Η ονομαστική ικανότητα μεταφοράς θερμικής ισχύος προβλέπεται να ανέλθει στα 195 MWth, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη αιχμή του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης, καθώς και την θερμική απαίτηση λόγω των μελλοντικών επεκτάσεων του συστήματος στην Κοζάνη και σε όμορους οικισμούς. Οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί θα παρέχουν στο σύστημα τηλεθέρμανσης Κοζάνης τη δυνατότητα τροφοδότησης με θερμική ενέργεια τόσο από τις μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας εντός του ΑΗΣ Καρδιάς (υπό κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) θερμικής απόδοσης 65 MWth, της διάταξης λεβήτων φυσικού αερίου ονομαστικής θερμικής ισχύος 140 MWth οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του φορτίου αιχμής (κατά μέγιστο σε ποσοστό του 5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας) όσο και από την ευρισκόμενη στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης νέα λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ ΑΕ μέσω του υφιστάμενου αγωγού διασύνδεσης ονομαστικής διαμέτρου DN 500mm που συνδέει τον ΑΗΣ Καρδιάς με την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Η μελέτη του προαναφερόμενου έργου εκπονήθηκε από την εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης με τίτλο : “Μελέτη αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας” που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από το πρόγραμμα ΕΑΠ 2012-2016.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 42 εκ. € πλέον ΦΠΑ. Το έργο αποτελεί τμήμα του Τεχνικού Προγράμματος της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ για το έτος 2023 ενώ η υλοποίηση του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 έτη από την χρονική στιγμή ανάληψης της νομικής δέσμευσης.

Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πλαίσιο της πρόσκλησης 1.1.54.1. ΟΠΣ ΕΣΠΑ 1687 2023.05.17 Πρόσκληση ΕΥΔ ΥΠΕΚΑ 1.1.54.1. ΟΠΣ ΕΣΠΑ- 1687 ΑΔΑ:99ΒΤ46ΜΤΛΡ-ΚΥΡ ενώ για το υπόλοιπο τίμημα η κάλυψη εκτιμάται ότι θα γίνει είτε με δαπάνη της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας 2021-2027) είτε με ιδίους πόρους αν το παραπάνω δεν καταστεί
εφικτό.

kozan.gr

Ένα σχόλιο

  • Άντε να δούμε φως με θερμική ενέργεια που δε θα αναβοσβήνει καθε τόσο τα λαμπάκια μας και ξεπαγιάσουμε χωρίς προειδοποίηση …δηλαδη ξαφνικά κι απότομα.!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.