Πάρις Κουκουλόπουλος στη «ΒτΚ»: «Καλύπτουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

3 Δεκεμβρίου 2023
12:04

Eπιδιώκουμε τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών μας και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Εκτιμά ότι «στην εποχή μας καλούμαστε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε δύο μεγάλα πεδία, που δεν είναι άλλα από τις Ανισότητες και την Κλιματική Αλλαγή». Όσο για τον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματός του, σημειώνει: «Η χώρα έχει ανάγκη αξιόπιστης, σοβαρής και στιβαρής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ακατάλληλος γι’ αυτό το ρόλο, γεγονός που συνιστά δημοκρατική πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να καλύψει αυτό το κενό».

Κύριε Κουκουλόπουλε, ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

Πάρης Κουκουλόπουλος στη «ΒτΚ»: «Καλύπτουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη μιλάει για τις ανακατατάξεις στην Αριστερά τονίζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χώρο
πριν 17 ώρες

Από Βαγγέλης Γιακουμής
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Επιδιώκουμε τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών μας και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Εκτιμά ότι «στην εποχή μας καλούμαστε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε δύο μεγάλα πεδία, που δεν είναι άλλα από τις Ανισότητες και την Κλιματική Αλλαγή». Όσο για τον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματός του, σημειώνει: «Η χώρα έχει ανάγκη αξιόπιστης, σοβαρής και στιβαρής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ακατάλληλος γι’ αυτό το ρόλο, γεγονός που συνιστά δημοκρατική πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να καλύψει αυτό το κενό».

Κύριε Κουκουλόπουλε, ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

«Το ΠΑΣΟΚ, καθημερινά και σταθερά, ανακτά την αξιοπιστία του που είχε τρωθεί στα χρόνια της κρίσης, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο κόμμα. Σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν πολλά, από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μέχρι την εκλογή ηγεσίας χωρίς βάρη από το παρελθόν. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας είναι ο χρόνος που δικαιώνει τη στάση μας τα ταραγμένα χρόνια της κρίσης, κυρίως, όμως, δικαιώνει τις θέσεις μας για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της χώρας. Τα ταραγμένα χρόνια που προηγήθηκαν, έχουν δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Οι πολίτες σήμερα είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, δηλώνοντας απέχθεια στην υπερβολή. Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται με επάρκεια σε αυτή την απαίτηση και ο λόγος του συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Πιστεύω βαθιά ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί, γιατί, πολύ απλά, πιστεύω στην υπεροχή των ιδεών μας. Αν πίστευα, εξάλλου, κάτι διαφορετικό δεν θα είχα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Οι ιδέες κυβερνούν τον κόσμο και από εκεί πηγάζουν όλα: η ιδεολογία και η πολιτική, οι αρχές και οι αξίες, οι θέσεις και το πρόγραμμα. Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μας συμπυκνώνεται στο γνωστό τρίπτυχο της 3ης Σεπτέμβρη και το διαρκές ζητούμενο είναι να ανταποκρινόμαστε κάθε φορά στις νέες προκλήσεις με επάρκεια. Στην εποχή μας καλούμαστε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε δύο μεγάλα πεδία, που δεν είναι άλλα από τις Ανισότητες και την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για παγκόσμια ερωτήματα και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, αντίθετα έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον το μεγάλο μέτωπο του Δημογραφικού. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολίτες μας κρίνουν πρώτιστα από τις απαντήσεις που δίνουμε στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ίδια στιγμή όμως, πιστεύω ότι χωρίς αντίληψη της μεγάλης εικόνας κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με πειστικό τρόπο».

Ποιος είναι ο στόχος του κόμματός σας στις ευρωεκλογές;

«Συνεχίζοντας την προηγούμενη απάντηση, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι να κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Η εκστρατεία μας για την Υγεία, την Παιδεία, την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αγροτιά μάς φέρνουν κοντά στους πολίτες και τις αγωνίες τους και η προσπάθεια μας κορυφώνεται στη Βουλή. Σε όλα τα νομοσχέδια, χωρίς εξαίρεση, το ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στην κριτική, αλλά παρουσιάζουμε ολοκληρωμένες θέσεις προσθέτοντας καθημερινά στην αξιοπιστία μας. Εκλογικά, προφανώς επιδιώκουμε τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών μας και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης».

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των στελεχών που αποχώρησαν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία προοδευτική συμπαράταξη;

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες επί συγκεκριμένων πεδίων όπως ξεκαθάρισε, πολύ πρόσφατα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ονομάζοντας μάλιστα την Υγεία, την Παιδεία, την Κλιματική Αλλαγή και τις Ανισότητες. Είμαστε στην εποχή του συγκεκριμένου και όχι των μετώπων, και αυτό είναι καθοριστικό για τις συνεργασίες όπως τις αντιλαμβανόμαστε στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι θεωρούν εκ προοιμίου ατελέσφορη αυτή μας την προσπάθεια και καλούν σε διεργασίες συμπόρευσης, δείχνοντας τις εμβληματικές επιτυχίες προοδευτικών υποψηφίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλία. Η άποψη αυτή, εκτός από επιπόλαιη και βιαστική, αδικεί την υπόθεση της δημιουργίας του καθόλα απαραίτητου προοδευτικού πόλου με όρους αξιοπιστίας. Οι δύο αυτές νίκες δεν ήταν οι μοναδικές, σημειώθηκαν πολλές και σημαντικές σε όλη τη χώρα με προοδευτικούς επικεφαλής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, υπήρξαν δημοτικές Αρχές που επιβεβαιώθηκαν για 3η μέχρι και 8η (!) συνεχή αναμέτρηση. Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς με ικανότητα διακυβέρνησης επιβάλλει την εξαντλητική ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων με κεντρικό στοιχείο της ανάλυσης την προσωπικότητα και την ατζέντα καθενός από τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Τι σημαίνει για σας αξιόπιστη αντιπολίτευση;

«Οι πρόσφατες διπλές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τη συντριπτική διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και δημιούργησαν ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό. Τα ποσοστά της Ν.Δ. δεν ερμηνεύονται, παρά μόνο σε συνάρτηση με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δύο εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης που είχαν να επιλέξουν οι πολίτες η ετυμηγορία τους ήταν απολύτως σαφής, μη επιδεχόμενη αυθαίρετες ερμηνείες. Αν για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ βάρυνε περισσότερο η κυβερνητική του θητεία ή ο τρόπος που άσκησε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία, παρόλα αυτά, δεν αλλάζει τα δεδομένα. Η χώρα έχει ανάγκη αξιόπιστης, σοβαρής και στιβαρής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ακατάλληλος γι’ αυτό το ρόλο, γεγονός που συνιστά δημοκρατική πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να καλύψει αυτό το κενό. Δεν πρόκειται για μικρομεγαλισμό, αλλά για ανάληψη των ευθυνών που προκύπτουν από τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό και που η σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την καθιστά επιτακτική ανάγκη. Η κάλυψη του κενού αντιπολίτευσης δεν είναι απλά δημοκρατικό δικαίωμα του ΠΑΣΟΚ, είναι δημοκρατική του υποχρέωση».

Εάν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, θα ηγηθεί ο κ. Ανδρουλάκης στο θέμα της συνεργασίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις;

«Είναι καθαρή για μας η ανάγκη σοβαρής και αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και τον κ Μητσοτάκη, η οποία δεν μπορεί να προκύψει με τεχνητές συγκολλήσεις ούτε σε προγραμματικό κενό».

8 σχόλια

  • Οι κύριοι που έλεγαν στον κόσμο που έφευγε κατά κύματα στη Γερμανία “Μαζί τα φάγαμε”, μας κουνάνε το δάχτυλο.

    Θυμόμαστε Πάρι.

  • Κοίτα ποιος μιλάει θα ήτα ο τίτλος..
    Ας τα πάρουμε με την σειρά με την αλαζονεία σας κ Κουκουλόπουλε κάνατε το ακατόρθωτο να δυσκολέψετε στο μέγιστο βαθμό την τρίτη προσπάθεια της Ζεμπελιάδου για την περιφέρεια Δ.Μακεδονίας ξέρουν και οι πέτρες τον ρόλο σας.
    Παρακάτω δεν χρειάζεται σχολιασμό την περίοδο 2011-2015 στην συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου μικρή ΔΕΗ..
    Η πολύ σημαντική περίοδος 15-19 και εκεί ο ρόλος σας ως κομπάρσος της πολιτικής …..

  • ο Ανδρουλακης τις υποκλοπες τις εκανε γαργαρες….

    εσυ αναγκη δεν εχεις, μας λες ολο εξυπναδες….

    το φιλαρακι ο Μαλουτας σακατεψε εναν δημο επειδη την στηριζατε τοσα χρονια….

    ολα καλα τα κανατε

  • Κουκουλόπουλε, ποιο χρώμα τιμολόγιο ηλεκτρισμού να πάρουμε, τώρα που διαλύσατε τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή για να καίμε φυσικό αέριο; Το πράσινο; Δεν σφάξανε!

    Για να μην ξεχνιόμαστε, τον Οκτώβρη 2010 ο υφυπουργός του Πασοκ Μανιάτης μας ξεφούρνισε πως θα αντικαταστήσουμε ΌΛΕΣ τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου, “που είναι ευγενές καύσιμο”. Και λίγο αργότερα μας τον κουβάλησες στο Εκθεσιακό στα Κοίλα. Ντροπή σου!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.