Ανοίγει ο δρόμος για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων-Μαυροπηγής

4 Δεκεμβρίου 2023
10:31

 

Παράθυρο για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων-Μαυροπηγής ανοίγει η εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) Κοζάνης και Φλώρινας.

Στην 1η συνεδρίαση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής (Ε.Γ.Ε.) της 14ης Νοεμβρίου 2023 (που συστήθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 10-01-2023), μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το πρόβλημα των μετεγκαταστάσεων για το οποίο και όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης:

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ΕΠΣ περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους, εντός της περιοχής επέμβασης, αλλά είναι κατ’ εξαίρεση επιτρεπτό τα ΕΠΣ να και εκτός της Περιοχής Επέμβασης προσδιορίζουν υποδομές, μέτρα και όρους που είναι αναγκαίοι για την οργανική ενσωμάτωση της περιοχής επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή που την περιβάλλει. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΓΕ από τον κ. Τσιούμαρη. Η  δυνατότητα αυτή αξιοποιείται ήδη από το ΕΠΣ Πτολεμαΐδας με την πρόβλεψης της δημιουργίας δύο οικισμών εντός της ευρύτερης περιοχής, ως εξής:

  • Στην εκτός σχεδίου «Κουρί» της ΔΕ Πτολεμαΐδας του Δ. Εορδαίας, σε έκταση περ. 740 στρ., με έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων της ΤΚ Αναργύρων, ΔΕ Αετού, Δ. Αμυνταίου.
  • Στην εκτός θέση « Ρεμιναλάρ» στο «αγρόκτημα Μαυροπηγής» δυτικά του Μαυροδενδρίου και από τη δυτική πλευρά της ΕΟ Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε έκταση περ. 395 στρ., με έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στις δύο πιο πάνω  περιπτώσεις έχουν  εκπονηθεί και αποσταλεί στο ΣτΕ προς έγκριση σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την έγκριση ρυμοτομικών σχεδίων γιε τη μετεγκατάσταση των οικισμών Αναργύρων και Μαυροπηγής, τα οποία όμως απορρίφθηκαν επειδή δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη σε επίπεδο υπερκείμενου, χωροταξικού ή πολεοδομικού, σχεδιασμού (βλ. αντιστοίχως ΣτΕ 191/2022 και ΣτΕ 100/2022). Η πρόβλεψη των δύο αυτών οικισμών από το ΕΠΣ Πτολεμαΐδας καλύπτει αυτήν την έλλειψη, και συνεπώς η ολοκλήρωση της έγκρισης των ρυμοτομικών σχεδίων τους θα μπορεί να γίνει μετά την έγκριση του ΕΠΣ

6 σχόλια

  • Η μετεγκατάσταση Μαυροπηγής είναι άλλη μια μεγάλη “επιτυχία” όλων των εμπλεκομένων.
    Πριν 10 χρόνια πληρώθηκαν οι δικαιούχοι της Μαυροπηγής για την απαλλοτρίωση. Ποιος θα πάει σήμερα μετά από 10 χρόνια να χτίσει σπίτι στον νέο οικισμό (όταν και αν ποτέ παραδοθούν οικόπεδα);
    Η πλειοψηφία αγόρασε σπίτια στην Πτολεμαϊδα, και όποιος είχε την τύχη να μην αγοράσει γιατί να επενδύσει σε μια περιοχή που δεν έχει να του προσφέρει μια αξιοπρεπή εργασία;

  • Χαχαχα μας κοροιδευεις τζουμαρη;; Ουτε ο κομβος θελεις να γινει, ουτε ετοιμα τα οικοπεδα. Παραμυθια πουλατε στον κοσμο. Αντε σπιτι φτανει

  • Στην πραγματικότητα η Μαυροπηγή θα πάει δίπλα στον Κόμανο και στους Ανάργυρους, δηλαδή θα σβήσει κι αυτή απ’ το χάρτη, αυξάνοντας τον πληθυσμό Πτολεμαΐδας και Θεσσαλονίκης. Άλλο ένα έγκλημα της ΔΕΗ και των πολιτικών στην περιοχή μας!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.