Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: “Να μην γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο θέση «Προζύμι» στις Δ.Κ. Κομνηνών – Μεσοβούνου”

4 Δεκεμβρίου 2023
11:52

 

Ένα ακόμα φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 50MW είναι στη διαδικασία κατασκευής στην θέση «Προζύμι» της Δημοτικής Κοινότητας Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας. Αποτελεί μια ακόμη «πράσινη μπίζνα» που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και με σχεδιασμό να γίνουν ακόμη περισσότερες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση-πρόσκληση που έχει κοινοποιήσει η Περιφέρεια για δημόσια διαβούλευση αναφέρει πως  πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα εγκατασταθεί σε 1.805 στρέμματα, ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχοληθούν 200 άτομα με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και κατά τη λειτουργία του θα εργαστούν μόλις 5 άτομα εκ των οποίων μόνο ο ένας θα είναι πλήρους απασχόλησης (ο ηλεκτρολόγος).

Ωστόσο σύμφωνα με το δασικό χάρτη η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική και αναφέρονται επίσης πολλά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε κτηνοτρόφους και άλλους επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς από το δημόσιο δρόμο από την αντανάκλαση των πάνελ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο κείμενο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται σε μια γενική και απλουστευτική αναφορά από ορισμούς της Ρ.Α.Ε. Δεν έχει εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και μάλιστα για όλη την Εορδαία, μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ-ΑΕ. Με βάση τα παραπάνω πρόκειται για ένα έργο που θα καταστρέψει δάσος, θα υποβαθμίσει περισσότερο την περιοχή.

Η κατασκευή αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στην περιοχή μας ζούμε το δράμα της απολιγνιτοποίησης, της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, με τις αρνητικές συνέπειες της όσον αφορά την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης.

Ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα επιδοτώντας έτσι τα πράσινα αρπαχτικά μέσα από τα τιμολόγια και αναμένεται να γίνει νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα μέσα από την Νέα Τιμολογιακή Πολιτική που θα καθοριστεί από 1-1-2024.

Σύμμαχος των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί η Ε.Ε. αφού με οδηγίες της μπορούν να ξεπερνιούνται με ευκολία οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές Natura.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε φτώχεια, ανεργία, πανάκριβα τιμολόγια και τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και δισεκατομμύρια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ.

Διεκδικούμε:

  • Να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο στη θέση «Προζύμι» στις Δ.Κ. Κομνηνών – Μεσοβούνου.
  • Λέμε όχι στο επικείμενο κλείσιμο των Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Να συνεχίσει τη λειτουργία του με περιβαλλοντική αναβάθμιση.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος.
  • Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τους κατοίκους όλων των τοπικών κοινοτήτων, για όλο το λαό.

Καλούμε τους κατοίκους να μπουν μπροστά και τον αγώνα τους να σταματήσουν την καταστροφή των χωριών τους και γενικότερα της περιοχής τους.

Πτολεμαΐδα 02/12/2023

Ένα σχόλιο

  • Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι είσαστε υπέρ του φυσικού αερίου από την Ρωσία και όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.