kozan.gr: Όλα έτοιμα από την ΔΕΥΑ Κοζάνης για τη διεξαγωγή του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη εκτέλεσης του έργου “Αγωγοί Μεταφοράς & διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας”

5 Δεκεμβρίου 2023
09:29

Τους όρους διακήρυξης για  τη διεξαγωγή του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη εκτέλεσης του έργου “Αγωγοί Μεταφοράς & διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας, αναμένεται να εγκρίνει τις ερχόμενες μέρες το Δ.Σ. της Επιχείρησης. Το προτεινόμενο έργο αποτελεί τμήμα του Στρατηγικού σχεδιασμού για την διασύνδεση της εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης με το Ενιαίο διασυνδεδεμένο Σύστημα Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας (Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας & Αμυνταίου), όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του από 17/09/2020 υπογραφέντος Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής συνεργασίας η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη διασύνδεσης των δικτύων Τηλεθέρμανσης μεταξύ των πόλεων, προέκυψε με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ορισμένες από τις οποίες αποτελούσαν μέχρι και σήμερα και για αρκετές δεκαετίες την αποκλειστική πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία των ομώνυμων αστικών κέντρων με σύστημα τηλεθέρμανσης.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης και στην μεταλιγνιτική περίοδο, ιδιαίτερα μετά την διαμόρφωση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα καθώς και του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, βάσει των οποίων προβλέπεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα αυτών που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου αποτελεί την αποκλειστική πηγή θερμικής ενέργειας του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης παρέχοντας περισσότερο από το 95% της θερμικής ενέργειας του συστήματος.

Το έργο περιλαμβάνει συνοπτικά την κατασκευή συστήματος υπόγειων χαλύβδινων εργοστασιακά προμονωμένων αγωγών μεταφοράς υπέρθερμου νερού από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και το αντλιοστάσιο μεταφοράς εντός ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς στα κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς & διανομής της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης στη περιοχή Κασλά της πόλης Κοζάνης. Η ονομαστική ικανότητα μεταφοράς θερμικής ισχύος προβλέπεται να ανέλθει στα 195 MWth, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη αιχμή του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης , καθώς και την θερμική απαίτηση λόγω των μελλοντικών επεκτάσεων του συστήματος στην Κοζάνη και σε όμορους οικισμούς.

Οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί θα  παρέχουν στο σύστημα τηλεθέρμανσης Κοζάνης τη δυνατότητα τροφοδότησης με θερμική ενέργεια τόσο από τις μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας εντός του ΑΗΣ Καρδιάς (υπό κατασκευή μονάδας  Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) θερμικής απόδοσης 65 MWth, της  διάταξης λεβήτων φυσικού αερίου ονομαστικής θερμικής ισχύος 140 MWth,  όσο και από την ευρισκόμενη στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης νέας λιγνιτικής Μονάδας Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ ΑΕ μέσω του υφιστάμενου αγωγού διασύνδεσης ονομαστικής διαμέτρου DN 500mm που συνδέει τον ΑΗΣ Καρδιάς με την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού συστήματος μεταφοράς:

  • Μέσο μεταφοράς θερμικής ενέργειας: Υπέρθερμο νερό
  • Μέγιστη ικανότητα μεταφοράς θερμικής ισχύος 195 MWth
  • Θερμοκρασία προσαγωγής (ονομαστική) 120 οC
  • Θερμοκρασία επιστροφής 70 οC
  • Θερμοκρασιακή πτώση προσαγωγής – επιστροφής 50 οC
  • Παροχή σχεδιασμού 3500 m3/h
  • Απόσταση μεταφοράς 16.2 km
  • Ονομαστική πίεση σχεδιασμού 25 bar

Η μελέτη του εν λόγω έργου εκπονήθηκε από την εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ  στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης με τίτλο : “Μελέτη αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο δίκτυο τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας” που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από το πρόγραμμα ΕΑΠ 2012-2016.

kozan.gr

5 σχόλια

  • ΚΑΝΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΖΑΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΚΟΣΜΟΣ…

  • AΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ!

    ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙ,Α ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΤΟΥ.

    ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ;
    …ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΟΙΚΗΣΟΥΝ …ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ (ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ) ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.