kozan.gr: Mε πολλές εντάσεις και διαφωνίες πάρθηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων, μία απόφαση(;) η οποία θα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές αν μπορεί να οδηγήσει στην άμεση κοπή ξύλων από το δάσος Λιβαδερού (για χρήση ως καυσόξυλα από τους κατοίκους) (Βίντεο)

5 Δεκεμβρίου 2023
08:33

Mε πολλές εντάσεις συζητήθηκε, ως κατεπείγον τελικά (μετά κι από σχετική ψηφοφορία), στην χθεσινή (4/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, η λήψη απόφασης για άμεση κοπή ξύλων από το δάσος Λιβαδερού (για χρήση ως καυσόξυλα από τους κατοίκους). Προηγήθηκε περίπου μία ώρα συζήτησης για το αν μπορεί να συμβεί η συζήτηση αυτή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Τελικά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Κωνσταντόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας, πως, σε γενικές γραμμές: “Στο αγρόκτημα Λιβαδερού υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους για τον Κτηματολογικό χάρτη. Tο μεγάλο κομμάτι του δάσους ειναι ιδιωτικό, όπως απέδειξε με έγραφα (φιρμάνια του 1923) η Κοινότητα Λιβαδερού αλλά κι οι κάτοικοι. Γι’ αυτό το λόγο, το 2019, έκαναν ένσταση στο Κτηματολόγιο κι οι κάτοικοι λένε πως θα προσφύγουν σε κάθε αρμόδια και δικαστική αρχή προκείμενου να δικαιωθούν. Αυτά σε συνδυασμό με τη Διαχειριστική Μελέτη για το δάσος που έκανε η Δημοτική Αρχή οδήγησαν σ’ ένα κομφούζιο και κατ’ επέκταση στο να μη υπάρξει πρόβλεψη για υλοτόμηση. Θα πρέπει να δώσουμε  τη δυνατότητα στους κάτοικους του Λιβαδερού να υλοτομήσουν για ατομικές ανάγκες έστω κι αν είναι αργά, δηλαδή Δεκέμβρη & Ιανουάριο”.

Aπό την πλευρά του ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου χαρακτήρισε τη Διαχειριστική Μελέτη ως “Ευαγγέλιο” και πως δε μπορεί να αλλάξει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπε: “Η μη εφαρμογή της Διαχειριστικής Μελέτης οδηγεί και στη μη κοπή ξύλων. Oι κάτοικοι αμφισβητούν ότι  το δάσος ειναι δημοτικό. Ας πάνε να το προσβάλουν. Εμείς τι θα κάνουμε θα το προσβάλλουμε και θα πούμε ότι δεν ειναι δημοτικό; Θα πάμε με τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών; Aν οι ιδιώτες θεωρούν ότι ειναι δικά τους τα χωράφια να πάνε κόψουν. Να κάνουν τις συστάσεις, να αποκτήσουν την κυριότητα. Όσο η κυριότητα ειναι στο Δήμο,  ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να κόψει μόνο μέσω της Διαχειριστικής Μελέτης . Ακόμη και σήμερα να αποφασίσουμε γι’ αλλαγή της Διαχειριστικής Μελέτης σε δύο χρόνια από τώρα θα έχουμε νέα διαχειριστική μελέτη. Το καθήκον μας ήταν να πάρουμε απόφαση εδώ κι ενάμιση χρόνο όχι εδώ στην τελευταία συνεδρίαση. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και στάχτες στα μάτια του κόσμου. Τα είπαμε δυο φόρες στη λαϊκή συνέλευση. Αν κάποιοι λυμαίνονται το δάσος και θέλουν να συνεχίζουν να το λυμαίνονται – αυτό το υπογράφω –  δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτό. Πως μπορείς να κόψεις με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Μπορείς να κόψεις με απόφαση Δασαρχείου. Άρα τι συμβαίνει; Είναι κροκοδείλια δάκρυα για το θεαθήναι.  Τρεις υπηρεσίες ενέκριναν τη Διαχειριστική Μελέτη. Εμείς θα δώσουμε δωρεάν ξύλα σε όλους που δικαιούνται μέσα από την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης. Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα κι όχι αυτό που θελετε εσείς”.

Για αλαζονεία κι έπαρση της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ρίτσα Σπυρίδου η οποία ανέφερε, σε γενικές γραμμές, πως οι κάτοικοι στο Λιβαδερό πρέπει να ζεσταθούν και χρειάζονται άμεσες ενέργειες για να συμβεί αυτό, ενώ κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, πως αν αν συμβεί κάτι και πεθάνει κάποιος στο Λιβαδερό επειδή δεν θα έχει θέρμανση, την ευθύνη θα την έχει η Δημοτική Αρχή..

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γεωργακόπουλος ανέφερε πως ο νέος νόμος, μέσω των Διαχειριστικών Μελετών, εμπορευματοποιεί την αξιοποίηση των δασών και δε συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελικά τέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις, η μία του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου για εφαρμογή της Διαχειριστικής Μελέτης ώστε να πάρουν ξύλα οι κάτοικοι, πρόταση η οποία καταψηφίστηκε, ενώ υπερψηφίστηκε (με 11 ψήφους) η πρόταση του Β. Κωνσταντόπουλου για μη εφαρμογή  της Διαχειριστικής Μελέτης με το σκεπτικό ότι υπάρχει, όπως αναλύθηκε παραπάνω, πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό. Παράλληλα η πρόταση του Β. Κωνσταντόπουλου, περιελάμβανε κι άλλα δύο σημεία  που “ξέφευγαν” από την έννοια του κατεπείγοντος,  με την προτροπή προς την Δημοτική Αρχή για υποβολή αίτησης προς το Κτηματολόγιο και τη Δασική Υπηρεσία για διόρθωση του Κτηματολογικού Χάρτη καθώς και να “τρέξει” άμεσα οτιδήποτε πιστεύει εκείνη για να δοθούν άμεσα ξύλα στους κατοίκους το Λιβαδερού.

H απόφαση(;) αυτή εν τέλει γεννά εύλογα το ερώτημα αν προσφέρει ουσιαστικά έστω και κάτι  ως προς το βασικό ζητούμενο – αίτημα των κατοίκων (την άμεση κοπή ξύλων από το δάσος Λιβαδερού) , καθώς  η σημερινή – κι αυριανή – Δημοτική Αρχή είναι κάθετη στ’ ότι η κοπή ξύλων στο Δάσος Λιβαδερού μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο της Διαχειριστικής Μελέτης, ενώ κι οι αρμόδιες αρχές λειτουργούν βάση αυτής της μελέτης. Συνεπώς, καμία λύση, αυτή τη χρονική στιγμή δε διαφαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άμεση κοπή ξύλων από το δάσος Λιβαδερού, χωρίς να εφαρμοσθεί η Διαχειριστική Μελέτη.

Παρακολουθήστε τη χθεσινή συνεδρίαση και τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα:

kozan.gr

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.