«Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος Κοζάνης

8 Δεκεμβρίου 2023
13:57

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης (Energy Camp) στη ΖΕΠ βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία τις αναπτυξιακής του Δήμου Κοζάνης με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ αφορά στην ωρίμανση των τεχνοοικονομικών παραμέτρων δημιουργίας της Ενεργειακής Κατασκήνωσης και ενός Ζωντανού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στο Δήμο Κοζάνης.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ &  επιστημονικά υπεύθυνο του έργου,  Θέμη Χατζηγιαννόπουλο, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως υπογράμμισε ο Λάζαρος Μαλούτας «Στόχος μας είναι η  ανάδειξη της ΖΕΠ σε Εθνικό Πόλο Αειφορίας. Σήμερα υφίστανται δυο κτήρια με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με ΑΠΕ (Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου & Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας), ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι έργα όπως το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας   η Κλειστή Κολυμβητική Δεξαμενή και οι Υποδομές Τεχνικής Εκπαίδευσης – ΕΠΑΛ.

 Ο Θύλακας Καινοτομίας θα φιλοξενηθεί επίσης στην περιοχή, εκεί γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Data Center. To Βιοκλιματικό Πάρκο, η Ενεργειακή Κατασκήνωση και το Μαγαζάκι της Γειτονιάς θα είναι επίσης στη ΖΕΠ.

Στρατηγικός μας στόχος η  αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, ώστε η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Σημειώνεται, ότι αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η εκπόνηση των προβλεπόμενων μελετών και η δρομολόγηση των προπαρασκευαστικών δράσεων με στόχο την ωρίμανση και τεκμηρίωση όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων προκειμένου η Ενεργειακή Κατασκήνωση να ενταχθεί για υλοποίηση στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ή και σε επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμου Κοζάνης 2012 – 2016.

3 σχόλια

  • Τι ακριβώς θα είναι η “ενεργειακή” κατασκήνωση; Θα μπορούσε κάποιος από τον Δήμο να μας εξηγήσει με απλά λόγια; Τι αντικείμενο θα έχει, πώς θα λειτουργεί,με τι κόστος και τι θα αποδίδει, γιατί στην συγκεκριμένη περιοχή, τέτοια απλά πράγματα. Τέλος έχει γίνει κάποιος προέλεγχος σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από κάποια υπηρεσία του Δήμου ή από οποιοδήποτε φορέα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.