prwtoselida


       

Πατινάδα χάλκινων, Κωδονοφόρων και Μπουμπουσιαριών από την Εράτυρα Κοζάνης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης (Γράφει ο Ι. Πήτας, Καθηγητής ΑΠΘ)

9 Δεκεμβρίου 2023
18:55
Κανένα σχόλιο

Η γιορταστική περίοδος άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο στο ΑΠΘ (έκθεση φωτογραφίας για το Δωδεκαήμερο, 8-22/12/2023, ΣΘΕ ΑΠΘ) και στην πόλη το βράδυ της 8/12/2023,

με πατινάδα χάλκινων, Κωδονοφόρων και Μπουμπουσιαριών από την Εράτυρα Κοζάνης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην Πλατεία Αριστοτέλους, βλέπε https://www.facebook.com/media/set?vanity=markantonisj&set=a.899129658883269

Είναι γνωστό ότι τα χάλκινα ξεσηκώνουν τον κόσμο, αλλά η ανταπόκριση του κοινού στην Αριστοτέλους ήταν πρωτοφανής με συμμετοχή στο κεφι και στον χορό.

Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από χαρά και γλέντι για να ξεσκάσει.

Μετά την πατινάδα, συζητούσαμε ότι το ρήμα ‘πρέπω’, έτσι όπως το χρησιμοποιούμε στην Δ. Μακεδονία, δεν έχει εύκολη απόδοση στην κοινή Ελληνική

(όπως και το φιλότιμο δεν έχει μετάφραση σε άλλες γλώσσες). Σημαίνει κάτι σαν ‘διαπρέπω στους γιορτασμούς με περηφάνια’.

Λοιπόν, το Δωδεκαήμερο η Μακεδονία ‘πρέπει’ (γιορτάζει). Τα δρώμενα (φωτιές Χριστουγέννων, Μωμόγεροι, Μπουμπουσιάρια και Ραγκουτσάρια το νέο έτος και τα Φώτα)

γεμίζουν πυκνά όλο το Δωδεκαήμερο, και είναι ζωντανά και αυθεντικά.

Η μικρή Εράτυρα  ‘έπρεψε’ χθες, δίνοντας τον πρώτο γιορταστικό τόνο στην Θεσσαλονίκη, με το χορευτικό της και την μπάντα χάλκινων του Φ. Τσιοτίκα.

Αν σας αρέσουν τα χάλκινα, το καλό χειμωνιάτικο φαγητό και το δυνατό ποτό, συνέχεια στην Εράτυρα, στην Γιορτή Τσιγαρίδας (Κυριακή 17/12/2023) και στα Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) στις 2/1/2024.

Έκθεση Φωτογραφίας: “H Μακεδονία γιορτάζει” 8-22/12/2023, Φουαγιέ Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου, Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 – παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθά και οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια. Τα γλέντια αρχίζουν με τις δημόσιες ή ιδιωτικές γουρνοχαρές στις οποίες ρέει άφθονο κρασί και ρακί, ενώ δεν λείπουν και οι τεράστιες φωτιές που προσδίδουν εύθυμο και σατιρικό χαρακτήρα στο Δωδεκαήμερο.

Όλες οι γιορτές συνοδεύονται από τις περίφημες μπάντες χάλκινων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν το δικό τους ηχόχρωμα. Οι παρέες γλεντούν στα παζάρια και τα καφενεία, και συνεχίζουν με ολονυχτίες σε διάφορα σπίτια.

Από τις 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, το ΠΜΣ Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ διοργανώνει (δωρεάν) έκθεση φωτογραφίας για το εύθυμο Δωδεκαήμερο στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η έκθεση έχει μπει υπό την αιγίδα της ΣΘΕ και είναι μέρος των εορτασμών των 30χρονων του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη ατομικά (με σεβασμό σε τυχόν μαθήματα που γίνονται στο Αμφιθέατρο Εμπειρίκος).

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για  την έκθεση, την εκδήλωση έναρξης, ξεναγήσεις ή ομαδικές επισκέψεις, μικροαλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates/ ή να επικοινωνήσετε με τον επιμελητή της έκθεσης, κο. Α. Φυτάκη, [email protected], τηλ. 6955393789.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Εράτυρα Κοζάνης 24/12/2023-2/1/2024 (στα πλαίσια των Μπουμπουσιαριών 2024).

Πολλά ευχαριστώ στις/στους φωτογράφους, συντελεστές και χορηγούς της έκθεσης.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι