prwtoselida


       

Τηλεθέρμανση στην Πτολεμαϊδα 2023-2024 (του Σταύρου Χρηστίδη)

13 Δεκεμβρίου 2023
20:25
Η αύξηση της τιμής πώλησης της θερμικής ενέργειας κατά 57,47% μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Παρόλο που έγιναν προσπάθειες να εξηγηθεί η απόφαση αυτή, το κλίμα είναι σαφώς και δικαίως πολύ αρνητικό.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να την υποστηρίξουν, δεν έπεισαν τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας, με αποτέλεσμα να την στηλιτεύουν από χθες το μεσημέρι εντόνως με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
«Αποφεύγοντας» να αποδώσω εγώ τις ευθύνες, αφού υπάρχει νωπή εντολή μετά τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου, θα σταχυολογήσω ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για το μείζον αυτό θέμα, μιλώντας καθαρά πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά ως οικονομικός αναλυτής.
Με το νόμο 4951/2022 άρθρο 124 για το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» περιγράφεται στα έξοδά που πρόκειται να καλυφθούν:
“τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V»”.
Διαπιστώνουμε ότι στο νόμο δεν αναφέρεται η πρόταση: για το σύνολο του κόστους λειτουργίας των ηλεκτρολεβητών. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος «παίζουμε με τις λέξεις;»
Ο νομοθέτης το περιέγραψε, όχι όμως επαρκώς και μετά τις μεταβολές των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης γίνεται κατανοητό ότι η δαπάνη εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ΔΕΤΗΠ να καλύψει τη ζημιά.
Επιπρόσθετα, η ολιγωρία και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά των αιρετών οδήγησε σε αδιέξοδο.
Μαγικό ραβδί για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχει. Ωστόσο, θα πρότεινα τα εξής:
1ον Άμεση τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η παραπάνω πρόταση στο νόμο κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργία των ηλεκτρολεβητών (επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο λόγω της ιδιαιτερότητας της ΔΕΤΗΠ ή παρόμοιας διαδικασίας επιδότησης-επιχορήγησης όπως η περίπτωση της ΔΕΥΑ Βόλου και της αποπληρωμής του χρέους της στην ΕΡΓΗΛ).
2ον Έκπτωση 25% επί της αυξήσεως στους συνεπείς συνδημότες μας και λήψη μέριμνας για την αυτόνομη τροφοδοσία σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με επιδότηση της σύνδεσης (παράδειγμα επιδότησης σύνδεσης με φυσικό αέριο μέσω ΕΣΠΑ στο Δήμο Φλώρινας).
3ον Μεγαλύτερη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής της ίδιας συμμετοχής της ΔΕΤΗΠ για την αποπληρωμή της οφειλής της ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων με βάση το από 17/09/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας.
4ον Άμεση ανάθεση μελέτης βιωσιμότητας της ΔΕΤΗΠ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους (ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΣΗΘΥΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΕΒΗΤΕΣ, ΜΟΝΑΔΑ V, ΒΙΟΜΑΖΑ, ΥΔΡΟΓΟΝΟ), έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
5ον Διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ και τους εμπλεκόμενους φορεία για σταθερή τιμή στην παρεχόμενη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια στα πλαίσια του εγκεκριμένου ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ.
6oν Εξορθολογισμός δαπανών ΔΕΤΗΠ: Υπάρχουν δαπάνες που προκαλούν το κοινό αίσθημα αλλά θα αποφύγω να επεκταθώ…
Κλείνοντας θα αναφερθώ για πρώτη και τελευταία φορά στην λεγόμενη «βίαιη απολιγνιτοποίηση». Στο έγγραφο απάντησης του τότε αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια με ημερομηνία 01 Μαρτίου 2012 στο θέμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στον κο Δακή ως Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει ο παρακάτω πίνακας (σελ. 6-7):
Τα συμπεράσματα δικά σας για το πότε ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση…
Χρηστίδης Γ. Σταύρος

32 σχόλια

  • Δημοτική αρχη γλάστρα. Χωρίς διάθεση διεκδίκησης, που κάνει ότι θα έκανε και ένα παιδί δημοτικου. Δεν βγαίνουν τα νούμερα οπότε αυξηση τιμής. Και ασφαλώς ανοίγει ένας φαυλος κυκλος. Οι 100 οικοδομές που δεν πληρωνουν θα γίνουν 200. Τόσο απλά. Και το σημαντικότερο. Η πονηρια τους το να το κρυβουν προεκλογικα. Τουλάχιστον ας εφαρμόσουν εισοδηματικά κριτίρια. Δεν εργάζονται όλοι στη ΔΕΗ.

    • Αν σου δώσουν δηλαδή 32,5€ για “τηλεθέρμανση pass” θα λυθεί το πρόβλημα σου;
      Σκέφτηκες ποτέ ότι ακόμη και αυτά κάποιοι τα πληρώνουν και μάλιστα πολλές φορές από το υστέρημά τους;

      • καταρχήν δεν μίλησα για κανενός είδους pass. μιλάω για διαφορετική τιμολόγηση στους χαμηλοεισοδηματίες. και κατά δεύτερο, υποτίθεται ότι τα pass, όπως και κάθε τι άλλο αυτής της λογικής, στηρίζεται στους φόρους που πληρώνουν οι έχοντες. εάν δεν γίνεται κατά αυτόν τον τρόπο, τότε η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που ψήφισες.

    • Φταίνε τα κόμματα,που ψηφίζουν κάποιοι πολίτες αυτής της χώρας.Τα τρία πρώτα κόμματα ήθελαν την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας.Και τι κάνουν οι αχρηστοι;Πουλάνε πάμφθηνα τον ελληνικό λιγνίτη στα Σκόπια κι αυτά πουλάνε ακριβό ρεύμα σε εμάς.

        • Δίνουμε φθηνό λιγνίτη στα Σκόπια και παίρνουμε από εκεί ακριβό ρεύμα.Ακρίβεια έχουμε και στα τρόφιμα,που δήθεν είναι και εισαγόμενη.Την μεγαλύτερη ακρίβεια έχει η Ελλάδα.Πληρώνουμε τις ηλιθιότητες των κυβερνήσεων,που ψηφίζουν κάποιοι,θεωρώντας ότι σε τίποτα δεν φταίει ο πρωθυπουργός τους.

          • Τον λιγνίτη τον πουλάς σε τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ στα σκόπια .Από εκεί και πέρα όταν κάνεις εισαγωγή ενέργειας πλήρώνεις ΠΑΛΙ την ρήτρα διοξειδίου ,αυτό ήταν μια πονηριά που πήγε να κάνει το Ελληνικό κράτος αλλά μας πήρε χαμπάρι η ΕΕ

  • Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι υπήρχε περιθώριο διαπραγματεύσεων και δεν έγιναν με φορείς και υπουργεία, με ποιον; Με τον Πλακεντά που χαρακτηρίζεται μέγας διαπραγματευτής αποδεδειγμένα.
    Be cool Χρηστίδη και άφησε τα γλυκανάλατα όπως πάντα.

    • Έχεις δίκιο ναι. Τι κρίμα που όταν ήταν στους ΑΝΕΛ δεν τον στείλαμε να διαπραγματευτεί με την τρόικα

      Τα γλυκαναλατα και τα όπως πάντα, σημαίνει ότι γνωρίζεις σε ποιον απευθύνεσαι. Οπότε για να ξέρω κι εγώ σε ποιον απευθύνομαι να μας γράφεις και το όνομα σου άλλη φορά.

    • Φοβερό επιχείρημα!
      Πες μας τώρα και κάτι που να έγινε εξαιτίας της διαπραγματευτικής δεινότητας του μεγάλου διαπραγματευτή.

    • Ναι η αποχώρηση από του Παντελίδη ήταν διαπραγμάτευση
      https://tvxs.gr/news/ellada/ptolemaida-ksylo-kai-ximika-stoys-ergazomenoys-apo-tin-piso-porta-se-imerida-gia-tin-ene/
      … αντί να μείνει και να εκφράσει την φωνή του λαού, τα θέλω του, βόλευε η αποχώρηση γιατί η διαπραγμάτευση ίσως έφερνε σύγκρουση με τους από πάνω που δεν βόλευε..

      Το ίδιο έκανε και με αυτούς που βγήκαν στα κανάλια και είπαν τα μαντάτα του 57% από τη ΔΕΤΗΠ, τους έβαλε μπροστά σε ένα τέτοιο νέο, το διαπραγματευτηκε καλά για να βγουν αυτοί μπροστά, οπότε αυτοί να το λουστούν…

      Συγχαρητήρια και για το timing και αυτό ήταν σπέσιαλ … τώρα γιατί σε 4 χρόνια ποιος θα το θυμάται…

      Αλλά και εσύ Χρηστίδη τον περιμένεις να πέσει σαν ώριμο φρούτο αυτή την τετραετία, έπαιξες προεκλογικά δήθεν ότι θα κατέβεις και τελευταία στιγμή τραβήχτηκες δίνοντάς του το απόλυτο σκορ για εκλογή, τώρα γιατί κρίνεις αφού η προεκλογική στάση σου ήταν και εσύ να κάνεις πίσω για να μείνει μόνος…

  • Μια χαρά τα γράφεις, αλλά ποιος από αυτούς τους άσχετους του ΔΣ της τηλεθέρμανσης μπορεί να τα διαβάσει, να τα καταλάβει και να τα διεκδικήσει;

    Αλήθεια, γιατί δεν κάνεις μια κίνηση πολιτών η οποία θα κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις για την πόλη αλλά και θα απαιτεί λογοδοσία από τους διοικούντες οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκείς; Ειδικά τώρα που η αντιπολίτευση είναι ιδιαιτέρως αδύναμη.

  • Σοβαρά τώρα υδρογόνο που δεν υπάρχει; Βιομάζα, ξέρετε πόσο πουλάει το Αμύνταιο με καύσιμο Βιομάζα τόσα χρόνια, ακριβότερα από τα 63 € . Ξέρετε πόσο στοιχίζει στην Κοζάνη ο λιγνίτης; Θά το μάθετε σε λίγο που θα γίνει η αύξηση. Εμείς στην Κοζάνη χρόνια πληρώνουμε πολύ ακριβότερα την Τηλεθέρμανση. Τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα από όλους μπορείτε να τα δείτε. Τα λόγια είναι ωραία οι πράξεις πάσχουν.

      • Τπάρχει τρόπος να μάθεις:
        Ενδεικτικά όταν στην Πτολεμαϊδα είχε 40 στην κοζάνη είχε 40 και το Αμύνταιο 48
        Η Κοζάνη ετοιμάζεται για Αύξηση κοντά στα 105€
        Δεν σου φαίνεται μεγαλύτερο από τα 63 αυτό;

  • Οι υπάλληλοι της τηλεθέρμανσης είναι μακράν καλύτερα αμοίβομενοι στην περιοχή, ακόμη και από αυτούς στην ΔΕΗ, χρόνια τώρα.Η εξυγίανση της επιχείρησης που πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα ως δημοτική τους αφορά? Γιατί τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού βαρέθηκαν να υποφέρουν για όλους τους άλλους.

      • Πότε έγινε η τελευταία πρόσληψη;
        Οι προσλήψεις από το 2000 γίνοντε μέσω ΑΣΕΠ και οι Θέσεις πέπει να εγκριθουν από τον ΑΣΕΠ κ΄τι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ,αλλά σε βολευει πιο πολύ να είσαι ψεύτης παρά να ψάξεις την Αλήθεια

        • Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και στην εποχή μνημονίων ήταν οι μόνοι που επερναν 14 μισθούς με όλα τα επιδόματα και τις ωρίμανσεις εάν σου λέει κάτι αυτό. Όλοι αυτοί που είχαν μπάρμπα τον συγχωρεμενο τον Τόττη. Τι ΑΣΕΠ και ιστορίες λες , αυτά είναι για τους ιθαγενείς

          • Την εποχή των μνημονίων παίρναν αυτά που έπαιρναν τα ΝΠΙΔ
            Δώρα χριστουγέννων 280€ και επιδομα πασχα 180€ τα υπόλοιπα περό ωριμάνσεων είναι ψέματα δικά σου.
            Μπάρμπα είχαν και στην κλαδική που έβαζε ΣΤΗΝ ΔΕΗ με 4000€ τον μήνα με λογαριασμό δεη τα μισά από ότι πληρωνε ο υπόλοιπος κόσμος ,με τα εξοχικά στην στηνΧαλκιδική .όλα αυτά οδήγησαν στα μνημόνια την Ελλάδα για ναπληρώνονται οι συντάξεις από τους μπαμπάδες ΕΤΣΙ;
            Αν δεν καταλαβαίνειςπως γίνοντε οι προσλήψεις καιρός να ξανακάνεις μερικές τάξεις του σχολείου

    • Εγώ δεν ξέρω κανένα που να έπαινε 4000€ με το να κάνει το οδηγό βάρδιας όπως έκανε η ΔΕΗ ,ούτε να παίρνει 100000 εφαπαξ όπως στην ΔΕΗ και να έχει μοσχαναθρεμένα θρεφταρια για παιδιά με αυτοκίνητο στα 18 τους ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ
      Ούτεν με εξοχικά στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ
      Ουτε να πάρουν ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ μέσα σε ένα χρόνο οπως πήραν φετος ΣΤΗΝ ΔΕΗ

  • Αν είναι αληθινός ο πίνακας του Αλμούνια προς τον τότε ( 1-3-2012) περιφερειάρχη Γ Δακή για το όριο λειτουργιας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , τότε διαπράχθηκε ένα σοβαρότατο διαχρονικό έγκλημα από όσους το γνώριζαν και το απέκρυψαν από το λαό της Δ Μ όταν αναγγέλθηκε και υλοποιήθηκε το 2019-2020 απο το ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ η ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ με τα τραγικα αποτελέσματα για την περιοχή μας.

    • Εδώ η Ευρώπη και γενικά ο κόσμος κάνει συνέδρια για την περεταίρω μείωση των ορυκτών καυσίμων και εδώ μιλάμε για την “ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ”
      Η ΔΕΗ που σας ταΐζει αν λειτουργούσαν οι ΑΗΣ θα έκλεινε επειδή δούλευαν οι ατμοηλεκτρικές και εσείς λετε ανοησίες

  • Πολύ καλή η ανάλυση του συντοπίτη μας ,εύχομαι να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις στο μεσοπροθεσμο διάστημα της θητείας τους για να έχουμε φθηνή και πράσινη θέρμανση στις πόλεις μας.

  • Ο κ.Χρηστίδης και η παρέα του χαρίζουν άφθονο γέλιο. Τόσο για το άρθρο όσο και με τα υπερασπιστικά σχόλια που γράφουν από κάτω.
    Αποδεχθείτε ότι δεν μπορέσατε να μαζευτείτε να κάνετε ψηφοδέλτιο και αφήστε την διοίκηση σε αυτούς που ξέρουν.

    • Αγαπητέ κ. Ανώνυμε,

      Θα ήθελα να σου απαντήσω στο σχόλιο σου ότι : Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους.

      Επίσης μόρφωση δηλώνει την ηθική, πνευματική και κοινωνική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και από το σχόλιο σου ότι “χαρίζουνε άφθονο γέλιο” δηλώνεις το επίπεδό σου.

      Σε ευχαριστώ που το επιβεβαιώνεις!

  • Όλα κατόπιν εορτης ,λυπαμα πολύ.Η Πτολεμαίδα επρεπε να διεκδικει με αποφασιστικοτητα,κριμα για τους πολίτες της που τοσα χρόνια εδινες χωρίς να παιρνει.Δεν πρέπει να το δέχκουμες να βρούμε άλλη λύση.

  • Τπάρχει τρόπος να μάθεις:
    Ενδεικτικά όταν στην Πτολεμαϊδα είχε 50 στην κοζάνη είχε 40 και το Αμύνταιο 48
    Η Κοζάνη ετοιμάζεται για Αύξηση κοντά στα 105€
    Δεν σου φαίνεται μεγαλύτερο από τα 63 αυτό;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι