Στο χείλος της καταστροφής η Δυτική Μακεδονία από τη …”δίκαιη” μετάβαση (του Πάρι Κουκουλόπουλου)

20 Δεκεμβρίου 2023
19:08

 

Την ειδοποιό διαφορά της Ελλάδας από τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η καχεξία των αυτοδιοικητικών και αποκεντρωμένων θεσμών, ανέδειξε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

«Επιμένετε στο συγκεντρωτικό μοντέλο, ενισχύετε ένα μοντέλο αποτυχημένο και χρεωκοπημένο, ενώ η υπόλοιπη Ε.Ε. κινείται στον “αστερισμό” των πόλεων και των περιφερειών» υπογράμμισε, εκκινώντας την τοποθέτησή του με δριμεία κριτική στην Τροπολογία για την “Ανάπλαση Α.Ε.”.

Κάνοντας λόγο για «”οσμή” αποφυγής ελέγχου, καθόλου δημοκρατική και εκσυγχρονιστική», τη χαρακτήρισε «προσβολή του Δημάρχου Χάρη Δούκα και των Δημοτικών Συμβούλων, πρωτίστως δε καθολική προσβολή των Αθηναίων και συνολικά των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως ποιον ψήφισαν, καθώς ουσιαστικά αμφισβητείται το δικαίωμά τους να επιλέγουν Δημοτικές Αρχές».

Ξεχωριστή έμφαση έδωσε στο ότι «δεν πρόκειται απλά για ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων ενός Δήμου. Η επέκταση της Α.Ε. σε όλη την Ελλάδα με έργα κεντρικά ελεγχόμενα, υπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τις υπερ-ΔΕΥΑ που ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Στοχεύει σε υπερσυγκέντρωση πολλών έργων και ενιαία δημοπράτησή τους, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μόνο λίγες ισχυρές εταιρείες. Παράλληλα, η Κυβέρνηση “ροκανίζει” το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο σε πέντε χρόνια θα είναι μόνο δόσεις αποπληρωμής έργων ΣΔΙΤ, έργων που –σε αντίθεση με την πάγια πρακτική- δεν μπορούν να αποπληρώνονται από έσοδα κάθε έργου».

«Πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο, που εντοπίσαμε και στο φορολογικό Νομοσχέδιο, με στόχο τον εξοβελισμό μιας μεγάλης μερίδας της μεσαίας τάξης, υπέρ ολίγων. Τρία μεγάλα θύματα προκύπτουν από αυτήν την κυβερνητική επιλογή. Το νόημα των λέξεων, όπως “επιτελικό Κράτος” και “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός”. Οι μικρομεσαίοι, στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Η Χώρα στο σύνολό της, γιατί το συγκεντρωτικό μοντέλο είναι συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας», επισήμανε.

Ο Βουλευτής Κοζάνης τεκμηρίωσε ότι «μεγαλύτερη απόδειξη των ανωτέρω, είναι όσα κρύβονται πίσω από τον τίτλο περί “δίκαιης μετάβασης”. Το ίδιο συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου επιβλήθηκε στη Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα η Π.Ε. Κοζάνης να απωλέσει το 54% του τοπικού ΑΕΠ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν αιφνιδιαστεί από τη διαδικασία μετάβασης. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε σε ανύποπτο χρόνο για πράσινη μετάβαση, λοιδορούμενο πριν πολλά χρόνια. Στη Δυτική Μακεδονία μιλάμε για μεταλιγνιτική περίοδο εδώ και χρόνια, είχαμε καθιερώσει μάλιστα τοπικό πόρο ανάπτυξης, το τέλος λιγνίτη».

Στη συνέχεια, επανέλαβε σχέδιο προτάσεων, που περιλαμβάνει σε τίτλους: Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, με ταχεία διείσδυση ΑΠΕ και αποθήκευσης. Ενεργειακή Δημοκρατία. Ρήτρα απολιγνιτοποίησης σε όλα τα νομοθετήματα, όπου χρειάζεται. Προτεραιοποίηση βασικών υποδομών. Αποκατάσταση εδαφών. Αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης.

«Αντί αυτών, η Κυβέρνηση επεφύλαξε έναν βίαιο χαρακτήρα μετάβασης, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Οργάνωσε την “απόδραση” της ΔΕΗ από τη συνταγματική υποχρέωση αποκατάστασης εδαφών. Επέβαλε ποινική ρήτρα, αντί ρήτρας απολιγνιτοποίησης, ανέφερα στην Επιτροπή παραδείγματα για το πως τιμώρησε τον πρωτογενή τομέα και το Πανεπιστήμιό μας. Οδήγησε σε μεγάλο πρόβλημα και χρηματοδοτικό κενό τις τηλεθερμάνσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος και οι επενδυτές αγνοούνται, ενώ μόνη επένδυση που υλοποιείται αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από μεγάλους ομίλους, με κορυφαία την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE όπου έδωσαν προκλητική δανειοδότηση. Ο κ. Μητσοτάκης επέβαλε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, που έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής τη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ομιλία εδώ: https://collab.parliament.gr/~d8sOQ

21 σχόλια

  • Όλα στην Αθήνα, όλα για την Αθήνα. Ο μόνος που λέει τα πράματα με το ονομα τους. Μας εχουν γραμμένους και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας και της ανυπαρξίας τους, οδηγούν την περιοχή μας σε μαρασμό.

    • Μπορείς να μου δώσεις μια απάντηση. Γιατί με την ΔΕΗ στο φούλ επι Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Νομός Κοζάνης είχε ενταχθεί στις Φθίνουσες περιοχές?

      • Λόγω της αποβιομηχάνισης και του κλεισίματος Αεβαλ, ΜΑΒΕ και ΕΛΣΙ που απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους και φυσικά της διαρκούς πτώσης της γούνας.

        • Ποιος έφερε αυτές βιομηχανίες στην χρεωκοπία και με ποιο τρόπο; ποιος πέρασε την ιδέα ότι όλοι μπορούμε να έχουμε παχυλούς μισθούς και να μην χρειάζονται αλλού είδους επιχειρήσεις; Έφτασε η στιγμή που έσκασε η φούσκα. Τώρα έρχονται ως σωτήρες αυτοί που μας κατάργησαν.

  • Τι νομίζετε ότι είναι η Δυτική Μακεδονία; Ούτε μια συνοικία της Αθήνας δεν είναι. Γι αυτό και δεν τους ενδιαφέρει…

    • Σε 10 χρόνια θα βραβευτείς κι εσύ απο τον economist σαν ένας από τους ελάχιστους ηρωικούς κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.

    • Η Δυτική Μακεδονία δεν είναι πλέον στον χάρτη της Χώρας δεν το κατάλαβες; Και ο κύριος είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται.

  • μεγάλε κουκουλόπουλε σε παραδέχομαι μόνος σου αγωνίζεσαι για να παρουσιάσεις το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής

  • Η Δυτική Μακεδονία επί πενήντα χρόνια αρκέστηκε στο κρατικό χρήμα. Είναι η περιοχή με την πιο αδύναμη επιχειρηματικότητα που αντί να προσελκύσει κεφάλαια από τα Βαλκάνια αντιθέτως εγκατέστησε επιχειρήσεις, ψωνίζει και κάνει επισκέψεις σε γιατρούς στα γειτονικά Βαλκάνια.

  • Όλα έγιναν ξαφνικά μέσα σε δευτερόλεπτα κι αυτός δεν κατάλαβε τι έγινε και φτάσαμε εδώ …Τώρα όμως τα βλέπει όλα καθαρά και κατάλαβε ότι πάντα έφταιγαν οι άλλοι και όλα τα χρονια που ηταν μέρος του κομματικού συστήματος οι άλλοι δεν βοήθησαν να υπάρξει ένα μέλλον για την Κοζάνη αυτός απλά περίμενε να φτάσει η αποκριά …άϊ κ’τχρόν!!!

    • Ας δεχθούμε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος έστω και αργά κατανόησε την ταχύτατα επερχόμενη καταστροφή στη Δ. Μακεδονία και ..ξύπνησε. Ο λαός της Δ. Μακεδονίας πότε και που θα ξυπνήσει; Μετά τη μετανάστευση ή μετά …θάνατον!!!

  • Ακόμα έχεις μουτρα και βγαίνεις με υποκρισία :!
    Το πρόβλημα σου ήταν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η Ν Δ με την οποία συνεργάστηκες και σαν υπουργός ..:
    Έτσι φτάσαμε εδώ κύριε που όλα τα διαπιστώνεις εκ των υστέρων …
    Εξ άλλου μετά τη Διαμαντοπουλου Φλωρίδη σημανδρακο κλπ το βλεμα και το μυαλό σου προς τη Ν Δ τάχεις κι ας καμώνεσαι ότι την αντιπολιτευεσαι.!

  • Τίποτα δεν θα πάθει η Δυτική Μακεδονία και ειδικά η Κοζάνη. Η Μόνη περιοχή που δεν θα μεινη τίποτα είναι Η Πτολεμαϊδα.Πανω από 200 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε υποδομές τα τελευταία 15 χρόνια στην Κοζάνη (0) από (0) στην Πτολεμαΐδα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.