Πρόσκληση επίσκεψης στην Έκθεση Φωτογραφίας: “H Μακεδονία γιορτάζει” (Δωδεκαήμερο-Απόκριες), 24/12/23 – 2/1/2024, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Κοινότητας Εράτυρας Βοΐου

24 Δεκεμβρίου 2023
18:35
Κανένα σχόλιο

Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 – παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθάκαι οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια. Τα γλέντια αρχίζουν με τις δημόσιες ή ιδιωτικές γουρνοχαρές στις οποίες ρέει άφθονο κρασί και ρακί, ενώ δεν λείπουν και οι τεράστιες φωτιές που προσδίδουν εύθυμο και σατιρικό χαρακτήρα στο Δωδεκαήμερο.

Όλες οι γιορτές συνοδεύονται από τις περίφημες μπάντες χάλκινων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν το δικό τους ηχόχρωμα. Οι παρέες γλεντούν στα παζάρια και τα καφενεία, και συνεχίζουν με ολονυχτίες σε διάφορα σπίτια.

Από τις 24 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 2 Ιανουαρίου 2024, το Πρόγραμμα Μεπατπυχιακών Σπουδών  ‘Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης’ του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Κοινότητα Εράτυρας και τον Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Βάρκα, διοργανώνουν την έκθεση φωτογραφίας για το εύθυμο Δωδεκαήμερο αλλά και τις Απόκριες στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Κοινότητας Εράτυρας. Στο διάστημα 24/12/2023-2/1/2024, η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά 12-2 μμ.  Στις 30 Δεκεμβρίου (σούρβα) τα σκεπαστά καρναβάλια θα συγκεντρωθούν στον χώρο της έκθεσης συνοδεία χάλκινων και στη συνέχεια θα μεταβούν στην πλατεία της Εράτυρας για ξέφρενο χορό και άφθονο κρασί. Στις 2/1, η έκθεση θα πλαισιώσει τα Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) της Εράτυρας που παραδοσιακά γίνονται στο Παζάρι (περίπου 3.00 μμ) και μετά στην πλατεία. Φυσικά, είστε ευπρόσδεκτες/οι όχι μόνον να επισκεφθείτε την έκθεση, αλλά και να συμμετάσχετε και στα Σούρβα και στα Μπουμπουσιάρια.

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για  την έκθεση, την εκδήλωση έναρξης, ξεναγήσεις ή ομαδικές επισκέψεις, μικροαλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates/ Για την επίσκεψη και τυχόν ξενάγηση στην έκθεση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον επιμελητή της κο. Α. Φυτάκη, [email protected], τηλ. 6955393789.

Πολλά ευχαριστώ στις/στους φωτογράφους, συντελεστές και χορηγούς της έκθεσης.

Καλές γιορτές.

Ι. Πήτας [email protected], 6981031009

Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, γενικός επιμελητής της Έκθεσης

Θεσσαλονίκη, 24/12/2023

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.