Ευάγγελος Σκετόπουλος: Ο ιερέας, από το Τρανόβαλτο Σερβίων, που στα χέρια του το μάρμαρο γίνεται τέχνη

16 Ιανουαρίου 2024
15:15

Ο Ευάγγελος Σκετόπουλος είναι ένας ιερέας που σμιλεύει το μάρμαρο εδώ και 40 χρόνια, στο μικρό του εργαστήρι στο Τρανόβαλτο Σερβίων.

Όπως λέει ο ίδιος, αγάπησε από μικρός αυτή τη δουλειά, καθώς αντιμετώπιζε πάντα το μάρμαρο ως ένα πολύτιμο είδος, ενώ θεωρεί ότι δεν κάνει γλυπτική αλλά χαρακτική.

Τα έργα του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα που κοσμούν σπίτια, ναούς και εκκλησάκια σε όλη τη χώρα. Μαρμάρινα τέμπλα, επιγραφές, τραπεζάκια, βρύσες, εικόνες Αγίων είναι μερικά από αυτά. Πάντα κυριαρχούν εκκλησιαστικά σύμβολα, ο σταυρός, οι φυτικές παραστάσεις , το σχήμα είναι του κλασικού ορθόδοξου ρυθμού με τους καλλιτεχνικούς κύκλους, τους σταυρούς και την άμπελο, σύμβολο της ορθοδοξίας μας.

EΡΤ Κοζάνης

2 σχόλια

  • Ενας αξιος ιερέας που διακονεί την εκκλησία και την εκκλησιαστική μαρμαρογλυπτική απο το μακρινό Τρανόβαλτο.

  • Τι να πει κανείς για αυτόν τον παπα ότι και να πούμε θα είναι λίγο, εάν πάμε στο παρελθόν και στα νταμαρια του τρανοβαλτου θα βρούμε ένα Βαγγέλη σκέτα (σκετοπουλο),ο οποίος ήταν το πρώτο όνομα καλός λαξευτης εξαίρετος εξωρικτης,γωμωτης ,και πυροδοτης με την παραδοσιακή εξόρυξη των μαρμάρων ότι και να έκανε το έκανε με πολύ ζήλο και περίσσια αγάπη γιαυτό είναι και ένας πολύ καλός ιερέας καλή χρονιά πάτερ Ευάγγελε ο Θεός να σε έχει καλά εσένα και την οικογένειά σου Ι .Π.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.