Κάναμε την κρίση ευκαιρία γιατί το ξενοδοχείο δε μπαίνει σε ράγες ώστε να το πας στην θάλασσα (Γράφει ο Γ. Παντελίδης)

20 Ιανουαρίου 2024
13:23

Μετασχηματισμός επιχειρήσεων σε καιρούς συνεχόμενων κρίσεων. Με αφορμή την έλευση 400 αθλητών από την Πολωνία σε 4 γκρουπ των 100 ατόμων διαρκείας μιας εβδομάδας το καθένα για προετοιμασία αποφάσισα να γράψω την δική μας περίπτωση. Όταν το 2019 εξαγγέλθηκε η απολιγνιτοποίηση της χώρας σαν επιχείρηση μόλις είχαμε ολοκληρώσει την ανακαίνιση της πισίνας και ενώ φαινόταν πως η οικονομία της χώρας μπαίνει σε θετική τροχιά η οικονομία της περιοχής φαινόταν πως οδεύει σε τέλμα.

Το 2020 ξεσπάει η πανδημία και απορρυθμίστηκε ακόμη περισσότερο η οικονομία της χώρας και της περιοχής και τα πράγματα φαίνονταν όχι απλά δυσοίωνα αλλά τραγικά. Ετσι την άνοιξη του 2021 και εν μεσω Covid αποφασίσαμε πως πρέπει να μετασχηματίσουμε την επιχείρηση δίνοντας της μια νέα προοπτική, αυτής του αθλητικού κέντρου, μιας και η Ελλάδα έχει έλλειψη αντίστοιχων υποδομών. Η αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, κανείς δεν πίστευε πως ομάδες υψηλού επιπεδου θα έρθουν στην Πτολεμαΐδα των εργοστασίων και των ορυχείων για προετοιμασία. Παρολαυτα ακόμη και την πρώτη χρονιά φιλοξενήσαμε 3 ομάδες. Την επόμενη χρονιά κατασκευάσαμε δεύτερο γήπεδο και spa center με πισίνες, σάουνα, τζακούζι, χαμαμ και 2 γυμναστήρια και φιλοξενήσαμε 8 ομάδες.

Το 2023 οι κόποι μας άρχισαν να αποδίδουν καθώς φιλοξενήσαμε 17 ομάδες συνολικά και μέσα σε αυτές ήταν 4 της πρώτης εθνικής. Το 2024 ολοκληρώνεται το 3 γήπεδο και θα αρχίσει η κατασκευή 30 νέων δωματίων. Το επόμενο ζητούμενο όμως ήταν η χρονική διασπορά της λειτουργίας του αθλητικού κέντρου γιατί καμία επένδυση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με 3 μήνες ετήσιας λειτουργίας. Έτσι ψάξαμε και βρήκαμε ποιες χώρες έχουν χειμερινή διακοπή στα σχολεία ώστε να έρθουν ακαδημίες σε μια νεκρή περίοδο για εμάς.

Η πρώτη χώρα που καταφέραμε και κλείσαμε συμφωνία λοιπόν ήταν η Πολωνία και έπειτα ήταν η Σερβία που έπεται χρονικά. Εν κατακλείδι κάναμε την κρίση ευκαιρία γιατί το Ξενοδοχείο δεν μπαίνει σε ράγες ώστε να το πας στην θάλασσα. Μετασχηματίσαμε την επιχείρηση και την κάναμε λιγότερο ευμετάβλητη σε κρίσεις. Διατηρήσαμε και αυξάνουμε συνεχώς τις θέσεις εργασίας στο ξενοδοχείο, αλλάζουμε θετικά την αναγνωρισιμότητα για την πόλη, τον νομό και την περιφέρεια και ενισχύουμε την βιωσιμότητα μας. Η περιοχή μας όσο ζούμε, επενδύουμε και πιστεύουμε σε αυτήν έχει μέλλον. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της δίκαιης αναπτυξιακή μετάβασης μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλους έλξης, θέσεις εργασίας και να κάνουμε τον τόπο μας έναν καλύτερο τόπο.

Χρειάζεται απλά όραμα, τολμηρές αποφάσεις, σκληρή δουλειά και πίστη στο ότι η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων έρχεται με τον συνεχή μετασχηματισμού τους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς και των καιρών.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.