Γ. Παντελίδης (Επιχειρηματίας): “Η επόμενη μέρα με τα προγράμματα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης δεν έχουν τον τουρισμό σε πρώτο πλάνο”

25 Ιανουαρίου 2024
21:19

Κάνει εντύπωση σε κάποιους πως η περιφέρεια μας είναι η τελευταία στην Ελλάδα σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες τουρισμού. Συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιφέρειας μόνιμα 1% , τελευταίοι σε διανυκτερεύσεις, κατά κεφαλή δαπάνη και επισκεψιμότητα. Ενώ όλα αυτά τα γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες και τα λέμε και τα ξανά λέμε εμείς οι ελάχιστοι που ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον τουρισμό δεν δείχνει ποτέ κάτι να αλλάζει. Εάν δεν αντιληφθούμε πως σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και πρέπει να το σχεδιάσουμε απ την αρχή και να το υποστηρίξουμε στοχευμένα τίποτα δεν θα αλλάξει και κάθε χρόνο θα λέμε τα ίδια. Όταν περιφέρεια, δήμοι, ΕΟΤ, υπουργείο, εταιρεία τουρισμού δεν έχουν κοινό στόχο και δράση άρα σπαταλούν, τους οποίους πόρους, ανεξάρτητα και ασύνδετα δεν θα πετύχουμε ποτε συλλογικό αποτέλεσμα. Η δυτική Μακεδονία εάν στοχεύσει στην ανάδειξη οινολογικού, γαστρονομικού, προσκυνηματικού, βιομηχανικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, φυσιολατρικού τουρισμού δεν θα βρει ποτέ τα πατήματα της. Η έννοια τουρισμός δεν υπάρχει στο dna μας γιατί ποτέ δεν απευθυνόμασταν σε ευρύ τουριστικό κοινό και η κοινή γνώμη γελούσε οπότε μιλούσαμε για τουρισμό. Ποτέ δεν είναι αργά όμως για σχεδιάσουμε από κοινού την τουριστική ταυτότητα που θελουμε να έχει η Περιφερεια μας συνδυάζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν, αναβαθμίζοντας τις απαραίτητες υποδομές, παρακολουθώντας την υλοποίηση του σχεδίου που εκπονήθηκε δυναμικά και τέλος προβάλλοντας όλα όσα σχεδιάστηκαν. Εμείς λειτουργούσαμε μόνιμα αντίστροφα. Εδώ και δεκαετίες πηγαίναμε απλά σε εκθέσεις, οργανώναμε fam trips και κάναμε καταχωρήσεις σε περιοδικά. Έτσι είχαμε μη μετρήσιμα αποτελέσματα αμφιβόλου ποιότητας, καμία σύνδεση ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων και επαγγελματιών εστίασης. Τα ξενοδοχεία της Δυτικής Μακεδονίας επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν έξτρα προβλήματα. Τεράστιο κόστος θέρμανσης για τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο, είμαστε η μόνη Περιφερεια της χώρας που δεν βρέχεται απο θάλασσα και οι ξενοδοχειακές της μονάδες ως επι το πλείστον είναι παλιές πλέον καθώς εδώ και χρόνια δεν κατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε καμία. Επειδη όμως οι περισσότερες μονάδες είναι οικογενειακές κρατιουνται και παρέχουν άψογα τις υπηρεσίες τους γιατι η φιλοξενία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Η επόμενη μέρα με τα προγράμματα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης δεν έχουν τον τουρισμό σε πρώτο πλάνο αλλά αυτό αλλάζει ακόμη και σήμερα εάν υπάρχει η βούληση.

2 σχόλια

  • Εσυ τι ηθελες να ειναι πρωτος ο τουρισμος για τη δ. μ;αυτο μονο για ανεκδοτο.Λιγο η καστορια και οι πρεσπες κατα τα αλλα μηδεν.Αρινταγας και πεδιαδα πτολ/δας; μην τρελαθουμε στο τελος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.