Χωμένη στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και με τεράστια ιστορία κατά τους νεότερους χρόνους, η Σαμαρίνα είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Αρκετά ψηλά στις πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και έχοντας παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής μεταξύ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η Σαμαρίνα διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός εκ των πιο ορεινών χωριών της Ελλάδας.

Παρά την απομόνωση της περιοχής ψηλά πάνω στην Πίνδο, η Σαμαρίνα σήμερα προσφέρει αξιόλογες ταξιδιωτικές εμπειρίες για κάθε εναλλακτικό γούστο και προτίμηση. Από τις ιστορικές εκκλησίες του χωριού με τις σπάνιες τοιχογραφίες μέχρι την λαχταριστή τοπική γαστρονομία με τα φρέσκα κυνήγια και τις αχνιστές πίτες, το σίγουρο είναι ότι η Σαμαρίνα αξίζει με το παραπάνω μία επίσκεψη και θα διεκδικήσει σίγουρα μία θέση στις ταξιδιωτικές σας αναμνήσεις.

Αφήνοντας πίσω τον γραφικό αέρα της Σαμαρίνας, κατευθύνεστε ανατολικότερα προς τα Γρεβενά. Μέσα από μια σχετικά challenging διαδρομή στις άγριες πλαγιές της Πίνδου, φθάνετε στην πόλη των Γρεβενών, όπου μπορείτε να σταματήσετε για σύντομο μεζέ ή καφέ. Πάντως, αν έχετε όρεξη για κάτι διαφορετικό και θέλετε να πάρετε μια γεύση της γρεβενιώτικης γαστρονομίας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα άγρια μανιτάρια της περιοχής που χάρη στο ηπειρωτικό ορεινό κλίμα του νομού, έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν εύκολα μια θέση στον γευστικό χάρτη Ελλάδας αναδεικνύοντας τα Γρεβενά ως προορισμό των φίλων των μανιταριών.

Από τα Γρεβενά, παίρνετε τον δρόμο βορειότερα και κατευθύνεστε προς την Καστοριά. Ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω της Εγνατίας Οδού, φτάνετε στην γραφική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με την πολύ χαρακτηριστική αρχοντική αισθητική και την σπάνια φυσική ομορφιά. Σίγουρα, μία φωτογραφική μηχανή δεν θα σας φτάσει, για να καλύψετε την ομορφιά του ορεινού βαλκανικού τοπίου. Στην Καστοριά, έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στα παραδοσιακά σοκάκια της πόλης, να εξερευνήσετε το θρυλικό Ντολτσό με τα μακεδονικά αρχοντικά, αλλά και να περπατήσετε κατά μήκος του παραλίμνιου πεζόδρομου δίπλα στις βαρκούλες παρέα με τις κάτασπρες χήνες που μπαινοβγαίνουν ανενόχλητες στο νερό. Προσοχή όμως! Μην τις πειράζετε και πολύ, γιατί δεν θέλετε με τίποτα να τις δείτε θυμωμένες.

Λίγο πριν συνεχίσετε τη διαδρομή σας προς Φλώρινα, να θυμάστε ότι μπορείτε να αφιερώσετε και μια βραδιά στην Καστοριά, ώστε να πάρετε εδώ λίγο χρόνο για ανάπαυση, ενώ έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την πολύ κοντινή μόνη της Παναγίας της Μαυριώτισσας με τις σπάνιες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, ενώ το σπήλαιο του Δράκου σίγουρα είναι μια συναρπαστική εμπειρία που αξίζει να αποκτήσετε, άπαξ και βρεθείτε στην Καστοριά. Φυσικά, ούτε λόγος για τον προϊστορικό χώρο του Δισπηλιού, όπου θα πάρετε μία αρκετά ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα hands-on γεύση από τη ζωή σε έναν παραλίμνιο οικισμό της Νεολιθικής εποχής.

Βέβαια, αν το τιμόνι είναι το φόρτε σας και ο καλός καιρός σύμμαχός σας, δεν έχετε παρά να πάρετε τον δύσκολο δρόμο προς την Φλώρινα μέσα από τις ονειρικές πλαγιές του Βέρνου που κάθε φθινόπωρο και χειμώνα μετατρέπονται στο απόλυτο χειμερινό παραμύθι χαρίζοντας μοναδικά φωτογραφικά καρέ και βίντεο που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Αφήνοντας την Καστοριά, φτάνετε στην εξίσου μαγευτική Φλώρινα με την αστική αρχιτεκτονική και τον παγωμένο μικρό ποταμό Σακουλέβα που, αν δεν έχει παγώσει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σίγουρα θα ετοιμάζεται. Στη Φλώρινα, μπορείτε να καθίσετε για φαγητό και να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία της περιοχής με τα φρέσκα κρεατικά, τις μπριζόλες και τις λαχταριστές σαλάτες, ενώ εδώ μπορείτε να ολοκληρώσετε την εκδρομή σας απολαμβάνοντας μια ευχάριστη ζεστή διαμονή πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής για τη βάση σας.

travel.gr