Επικαιρότητα 2023 (Γράφει η Μ. Ανδρονικίδου)               

27 Ιανουαρίου 2024
14:00

 

Το 2023 ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά, με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, με τις ανεξέλεγκτες καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, με την εφαρμογή και προσαρμογή της νέας ΚΑΠ, με πληθωριστικές πιέσεις, με προβληματική την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ακόμα και την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα.

Το 2023 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ μετά την μεταρρύθμιση της. Μία ΚΑΠ με νέους στόχους, αρκετά περιβαλλοντική και με Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για κάθε μέλος – κράτος. Ήταν πρώτη φορά που η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ( το τσεκ), ήταν μια κακή πληρωμή όπως είπε ο Υπουργός, μια πληρωμή στα βράχια με τους αγρότες στα κάγκελα όπως έγραψε ο τύπος. Δεν αξιοποιήθηκαν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της ΚΑΠ. Το 2023 είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αμφισβήτησε το έργο του μόνου ΟΠΕΚΕΠΕ της χώρας, που είναι υπεύθυνο για ελέγχους και πληρωμές, που εποπτεύεται από την πολιτεία.

Κλιματική αλλαγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες πληγές με πλημμύρες (Θεσσαλία) –με   πυρκαγιές (Έβρος – Εύβοια) – με ξηρασίες. Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαια ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συστράτευση όλων στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ντουμπάι για το κλίμα(COP 28), αφιερώθηκε ολόκληρη μέρα για την διατροφή, για την σπατάλη τροφίμων, για την προσαρμογή στα συστήματα τροφίμων. Ωστόσο στην διακήρυξη των Εμιράτων, στο τελικό κείμενο λείπει η  αναφορά στον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων .

Επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού κ. Μόντι στη χώρα μας με διάθεση να επενδύσει η αγροτική Ινδία στην Ελλάδα από 2 δις σήμερα σε 4 δις ευρώ έως το 2030  στον τομέα τροφίμων, σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σε υποδομές, λιμάνια, ΑΠΕ, τουρισμό.

Οι τιμές στην λιανική και οι τιμές αγροτικών εφοδίων αυξάνονται με πιο γρήγορους  ρυθμούς από τις τιμές που εισπράττει ο παραγωγός από την παραγωγή. Η Ελληνική κτηνοτροφία διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας με συνεχόμενη συρρίκνωση του κλάδου, μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Βαρύ το κλίμα για τους κτηνοτρόφους π.χ. με 1,5 ευρώ/κιλό το πρόβειο γάλα.

Ελαιόλαδο με φετινή εικόνα παραγωγής πρωτόγνωρη, με σημαντική μείωση σε όλη τη χώρα και στην Ευρώπη, μια ιδιαίτερη χρονιά, ακαρπία ελιάς  υπάρχει ποιότητα, όχι ποσότητα(6 φορές λιγότερο). Περονόσπορος στα αμπέλια, φουζικλάδιο στα μήλα, φαιά σήψη στα κάστανα κ.τ.λ. Μειωμένες παραγωγές οι οποίες δεν μαζεύτηκαν όμως  λόγω έλλειψης εργατών.

Ρύθμιση για τους μετανάστες. Χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης. Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση  του Υπουργού κ Καιρίδη, για την νομιμοποίηση των εργατών μεταναστών. Όμως με αυτή την διάταξη μπορούν να εργαστούν όσοι βρίσκονται ήδη εδώ. Δεν φτάνει όμως, χρειάζονται και άλλα χέρια εργατών την εποχή που γίνονται οι δουλειές. Να μην ξεχνάμε όμως φύγαν από τη χώρα μας πέραν των νέων μας και 200.000 οικονομικοί μετανάστες. Ερημώνουν οι περιφέρειες της χώρας. 

Ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Επίσημα η Ε.Ε κήρυξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και Μολδαβία. Υπάρχουν απόψεις από τα κράτη- μέλη ότι θα επηρεάσει αρνητικά την Γεωργία. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τις ουκρανικές εκμεταλλεύσεις των εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων. Η Ουκρανία κατέχει το 1/4 της Ε.Ε αγροτικής γης και με τα πιο εύφορα μαύρα εδάφη στον κόσμο, έχει φθηνό εργατικό δυναμικό, οπότε θα αποσπάσει το 30% των κεφαλαίων της ΚΑΠ. Ήδη με την κατάργηση των δασμών, έχει γίνει μέρος της εσωτερικής αγοράς π.χ. με τα σιτηρά και έχουν πληγεί η Ουγγαρία – Πολωνία – Σλοβακία. Ο πρώην επίτροπος Γεωργίας Ντασιάν Τσιόλος λέει ότι η Ουκρανία μπορεί να καταστρέψει την ΚΑΠ, γιατί οι επιδοτήσεις δίνονται με βάση την έκταση.

Το μέλι που εισήλθε στο μπλοκ, μετά από έρευνα, ήταν πλαστό και νοθευμένο με σιρόπι. Επίσης 10 ουσίες νιτροζαμίνης είναι καρκινογόνες που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ανανέωση δράσης της γλυφοσάτης (ζιζανιοκτόνο το γνωστό ROUNTAP) για άλλα 10 χρόνια.

 Νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΠ). Γονιδίωμα είναι το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Η μελέτη αυτού ονομάζεται γονιδιωμτική. Οι ΝΓΤ είναι μία ποικιλία τεχνικών που μπορούν να μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού, είναι καινοτόμα εργαλεία που θα συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων. Διχασμένη η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Νέα χρονιά, νέες προκλήσεις,  ΤΟ 2024 ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ. Θα σημαδευτεί από πολέμους, πλήθος εκλογών, πρόοδο στην τεχνική νοημοσύνη, που θα τρέξει ταχύτερα από τις ρυθμιστικές αρχές.

Στην αρχή του 2024 η Γαλλία μιλά για νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους αγρότες .

Στην αρχή του 2024 παρέλυσε η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ της Γερμανίας  με την απεργία των αγροτών με χιλιάδες τρακτέρ στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Στο πλευρό των αγροτών τεχνίτες – μικρομεσαίοι – εργαζόμενοι στη βιομηχανία – μεταφορές – τρένα. Τείνει να γίνει γενική απεργία πρώτη φορά από το 1906. Τα πλακάτ των απεργών γράφουν π.χ. <<οι αγρότες χρειάζονται ανάσες επιβίωσης >>, <<χωρίς αγρότες δεν υπάρχει μέλλον>>, << οι Ευρωπαίοι αγρότες αισθάνονται ότι δεν τους παίρνουν στα σοβαρά>>.

Στην αρχή  του 2024 η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κ. Φον Ντερ Λάϊεν καλεί για στρατηγικό διάλογο με τους αγρότες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας και σημειώνει ότι ζούμε σε έναν πλανήτη που βράζει. Στις 13/9/2023 είπε, αποτίνω φόρο τιμής στους αγρότες και να τους ευχαριστήσω που μας εφοδιάζουν με τρόφιμα.

Στην αρχή του 2024 υποβάλλεται σχέδιο νόμου από το ΥΠΑΑΤ της χώρας μας, για κτηνοτροφικά πάρκα – για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – για αλιευτικό τουρισμό από σκάφη υδατοκαλλιέργειας – για εγκατάσταση ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής κυριότητας. Νέος κανονισμός ΕΛΓΑ – Διαχείριση υδάτων – οικολογικά σχήματα να γίνουν ρεαλιστικά – Διαχείριση των υδάτων – ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια, επενδύσεις 590 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις στις υποσχέσεις του υπουργού του ΥΠΑΑΤ.              

 

         ΚΟΖΑΝΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( ΓΕΩΠΟΝΟΣ )

Ένα σχόλιο

  • Ελάχιστο αντίδωρο για τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και περιεκτικά πληροφοριών κείμενα σου :
    Η αναγνώριση !
    Συγχαρητήρια Μαγδα
    ταπεινά ο συμμαθητής σου
    Γιώργος Θρ. Τζελλος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.