kozan.gr: Ο γνωστός συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός βρέθηκε στην Κοζάνη, το απόγευμα της Παρασκευής 2/2, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου “Παλιές και νέες χώρες” (Βίντεο & Φωτογραφίες)

2 Φεβρουαρίου 2024
19:11

Το περιοδικό Together, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης κι οι Εκδόσεις Πατάκη διοργάνωσαν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου την παρουσίαση του βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Παλιές και νέες χώρες».  Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος και σύμβουλος εκπαίδευσης Ελένη Γερούση κι ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης.  Την παρουσίαση συντόνισε ο Δημήτρης Κακουλίδης από το περιοδικό Together.  Ακολουθήσε συζήτηση με τον συγγραφέα. Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στα 1885 ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ένα άνοστο αστείο, κάποια βλέμματα και αρκετά μυστικά είναι αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν αφελή κι ονειροπόλο άνδρα και σε μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος ο Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα κι αργότερα θα επιστρέψουν στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες. Το “Παλιές και νέες χώρες” είναι ένα μυθιστόρημα στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά αυτές τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, τους αθώους άνδρες, τις άφωνες υπηρέτριες, τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας. Είναι ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους, που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα, αλλά και για την εξουσιαστική ματιά, για όσα παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.

 

    

2 σχόλια

  • Το καλύτερο στοιχείο της παρουσίασης ήταν τα κορίτσια της μαθητικής εφημερίδας που με τις ερωτήσεις τους άφησαν και οδήγησαν το συγγραφέα να πει τόσο ωραία πράγματα. Αυτό είναι πνευματικοί άνθρωποι που λέγαμε στην έκθεση. .ααα και η δραματοποιήση φοβερή μπράβο

    • Οντως ετσι ειναι. Τα παιδιά ανέδειξαν τον συγγραφέα. Μπράβο στους φιλολόγους τους που τα μαθαίνουν να σκέφτονται. ΟΙ 2 παρουσιαστές δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να τους ακούς. Βαριόταν που ζούσαν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι