Να διεκδικηθεί άμεσα, να επανέλθει στο 6% τουλάχιστον, η κατανομή για τη Δυτ. Μακεδονία από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (του Λευτέρη Ιωαννίδη)

5 Φεβρουαρίου 2024
11:14

Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή περίπου, εκδίδεται υπουργική απόφαση από τον εκάστοτε Υπουργό Περιβάλλοντος με την οποία κατανέμονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Της έκδοσης της υπουργικής απόφασης  προηγούνται διεργασίες, πιέσεις και συμβιβασμοί μεταξύ των συμφερόντων και των μερών που επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα συγκεκριμένα έσοδα (Α.Π.Ε., Βιομηχανία κ.λ.π.).

Με βάση την νομοθεσία (Ν.4936/2022) οι πόροι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και μπορούν να κατανεμηθούν για την κάλυψη του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, για την στήριξη της βιομηχανίας, για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, για έργα και δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, ενώ πλέον ενισχύεται και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Από το 2018, με τον Ν. 4585/2018, έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, πρόσβαση στα συγκεκριμένα χρήματα απέκτησε και η περιοχή μας. Για το 2018 και το 2019 το ποσοστό για τις λιγνιτικες περιοχές ήταν 6% που μεταφράζεται σε 31εκκ και 30εκκ αντίστοιχα.

Έκτοτε και αντί να υπάρξει πίεση ώστε το ποσοστό κατανομής για τις λιγνιτικές περιοχές να αυξηθεί, ακολουθώντας την προσπάθεια πολιτικής απαξίωσης του συγκεκριμένου εργαλείου τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ποσοστό κατανομής ξεκίνησε να περιορίζεται και για το 2023  κατέληξε στο 1,125% (77,375% διατέθηκε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης).

Όπως όμως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, μέχρι τώρα στις λιγνιτικές περιοχές κατανεμήθηκαν πάνω από 140εκκ€.

Στον πίνακα εμφανίζονται ταυτόχρονα και το σενάριο όπου το ποσοστό παραμένει σταθερό στο 6% μέχρι το 2030,  όπου, με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, συγκεντρώνονται πόροι που ξεπερνούν τα 800εκκ€, αλλά και το σενάριο με σταθερό ποσοστό 1,125%.

Μέχρι και το 2024, από τον περιορισμό του ποσοστού έχουν αφαιρεθεί πόροι που ξεπερνούν τα 150εκκ€. Για την περίοδο 2024 – 2030 η απώλεια των πόρων προβλέπεται να ξεπεράσει τα 450εκκ€.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι, θα διεκδικήσουμε ως περιοχή αυτούς τους πόρους;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η κατανομή αυτών των πόρων είναι αποτέλεσμα σημαντικών πολιτικών, θεσμικών και επιχειρηματικών πιέσεων, θα πρέπει οι φορείς της περιοχής οργανωμένα να διεκδικήσουν όχι το 6% αλλά ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό για την περιοχή μας.

Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προσφέρουν σημαντικό περιθώριο χρηματοδότησης έργων και δράσεων που θα στηρίξουν την μετάβαση περιοχή, όπως π.χ., έργα αυτοπαραγωγής Ενεργειακών Κοινοτήτων και δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης, στήριξης της επιχειρηματικότητας, έργα υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης κρίσιμο η αξιοποίηση αυτών των πόρων να γίνεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου, και όχι αποσπασματικά όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Πιστεύω πως, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη ενεργοποίηση σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια, Δήμοι, Βουλευτές κ.λ.π.), να υπάρχει παρακολούθηση του διαλόγου και να διεκδικηθεί συντεταγμένα και τεκμηριωμένα, το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τις λιγνιτικές περιοχές. Ιδίως φέτος που η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης αφήνει σημαντικά περιθώρια στην κατανομή των παραπάνω πόρων.

7 σχόλια

  • για μία ακόμη φορά συγνώμη λευτέρη που δεν σε ψήφισα το 2019 θα έiχες την κοζάνη τώρα πάρα πολύ ψηλά πήγα και επηρεάστηκα και ψήφισα το μούτο και μας τελείωσε την πόλη

    • Ο Λευτέρης δοκιμάστηκε και έκανε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ. Τώρα ως wannabe υποψήφιος ευρωβουλευτής αρθρογραφεί τις θεωρίες του. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι όλα γίνονται για το προσωπικό του προφίλ καθώς η πολιτική του καριέρα τελείωσε πριν καν ξεκινησει. Όλα ξεκινούν από τη μόρφωση, εκτός αν γουστάρεις να εκπροσωπεί ο Ζαγοράκης και ο Λευτεράκης.

  • Επειδή από τις 2-3 λογικές φωνές σε εκατοντάδες άσχετους που μιλάνε σε παρακαλούμε να μιλάς, να τοποθετείσαι και να πιέζεις συχνότερα.

  • κ. Ιωαννίδη ακόμα περιμένουμε την άποψή σας, την δική σας, του αντικαταστάτη σας στην κίνηση και την θέση της κίνησης ¨Κοζάνη πόλη να ζεις¨ για την νότια περιφερειακή οδό που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη και θα απαλλάξει τους κατοίκους της πόλης από αρκετούς τόννους διοξειδίου του άνθρακα. Αν συμφωνείτε με το έργο και τι κάνατε στη θητεία σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.