Πάνω από 10.000 βιβλία διαθέτει σήμερα η Βιβλιοθήκη στην Εύξεινο Λέσχη της Κοζάνης, σύμφωνα με τον επιμελητή της Αθανάσιο Μεχτερίδη. Τα 1500 από αυτά τα βιβλία αναφέρονται στον Πόντο και τα 28 από αυτά ήρθαν μαζί με τους πρόσφυγες, πρόσθεσε. Κάποια είναι ιδιαίτερα σπάνια όπως το βιβλίο του περιηγητή Ανδρέα Λιβαθινού του 1874 από την Τραπεζούντα του Πόντου, τόνισε ο κ. Μεχτερίδης.
ΠΗΓΗ EΡΤ3 ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ
Συγχαρητήρια …!!! αλλά …θα είχε ενδιαφέρον αν μας πείτε πόσοι μελετητές, μαθητές, αναγνώστες ανά μήνα έχουν φιλοξενηθεί στην ενδιαφέρουσα κατά τα άλλα βιβλιοθήκη.
Γιατί όπως και ο θαυμάσιος αυτός ανενεργός χώρος της Ποντιακής Εστίας στην Κοζάνη , έτσι και η βιβλιοθήκη της, δυστυχώς θα γίνει “αποθήκη ” βιβλίων.
Η βιβλιοθήκη όπως και ο ανύπαρκτος πολιτισμός της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης θα πρέπει να είναι , σχέση ανάμεσα στους πολίτες , στους αναγνώστες που μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. θα πρέπει να γίνει κοινότητα αναζητήσεων, συζητήσεων και δραστηριοτήτων.
Οι πολιτιστικοί χώροι , τα πολιτιστικά ιδρύματα, ιδρύονται , χτίζονται , για να λειτουργούν και για να διδάσκουν. Η ιστορία δεν έχει νόημα όταν παραμένει μόνο στα ράφια.
Τα πρόσωπα που “επιλέγονται ” ψηφίζονται , ” δρομολούνται ” να στελεχώσουν τη διοίκηση ενός πολιτιστικού φορέα πρέπει να είναι προσωπικότητες του πολιτισμού που να γνωρίζουν από Διοίκηση–Οργάνωση και Μάνατζμεντ–Διαχείριση του Πολιτιστικού Προϊόντος μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος, μικροπολιτικές νοοτροπίες, λαθεμένες πρακτικές και συμφέροντα όποιου είδους.
Δυστυχώς και άλλες βιβλιοθήκες αντί για χώροι πολιτισμού έχουν γίνει χώροι εκθεσιακοί, διαφήμισης, πλασιέ παρουσίασης βιβλίων και μικροσυμφερόντων συγκεκριμένων εκδοτών και εκδοτικών οίκων, και όλα αυτά κεκαλυμμένα κάτω από το μανδύα του πολιτισμού και χρηματοδοτούμενα από το κράτος.
Πολύ σωστή και αληθινή τοποθέτηση .Τα είπατε όλα για τα δρώμενα στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης .