Καλλιόπη Βέττα: «Ο Υπουργός καλείται στην Βουλή για να δώσει δεσμευτικές απαντήσεις για τους ιδιοκτήτες και οδηγούς φορτηγών των Σερβίων – Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης και παρουσία στις κινητοποιήσεις»

9 Φεβρουαρίου 2024
15:07
Κανένα σχόλιο

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τα φορτηγά Δ.Χ. των Σερβίων» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, ενώ επισκέφθηκε το σημείο των κινητοποιήσεων στα Σέρβια, όπου συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους.

Στην ερώτηση καταγράφεται το οξύ πρόβλημα των ιδιοκτητών και των οδηγών φορτηγών Δ.Χ. των Σερβίων, καθώς από τις 4 Νοεμβρίου έχει διακοπεί πλήρως το μεταφορικό έργο από το Ορυχείο Προσηλίου προς τον Α.Η.Σ. Μελίτης, μιας και η ΔΕΗ διέκοψε μονομερώς την σύμβαση με το Ορυχείο.

Η αναιτιολόγητη και καταστρεπτική απόφαση έρχεται να συμπληρώσει την αδιαφορία της κυβέρνησης να μεσολαβήσει και να δώσει διέξοδο και προοπτική εργασίας στους εν λόγω επαγγελματίες, είτε σε άλλες συμβάσεις του Ορυχείου, είτε σε άλλους Α.Η.Σ., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πτολεμαΐδα V.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ολοσχερής καταστροφή του μεταφορικού έργου, αθροίζεται στις ζημιές από την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, όπου οι ιδιοκτήτες και οδηγοί απώλεσαν τα δεδουλευμένα τους από την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., χωρίς καμία αποζημίωση, ενώ μάλιστα είχαν πληρώσει φόρους και εισφορές. Επιπρόσθετα, λόγω έλλειψης συντήρησης και πρόνοιας για την γέφυρα των Σερβίων που έκλεισε για 3 μήνες το 2022, είχαν υποστεί σοβαρούς περιορισμούς στην μεταφορά των φορτίων τους.

Η κ. Βέττα, παρευρέθηκε χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων στα Σέρβια και ενημερώθηκε για τα αιτήματα που περιλαμβάνουν την επαναδραστηριοποίηση στη μεταφορά λιγνίτη, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. και την δέσμευση για αξιοποίηση στη μεταφορά των αποθεμάτων του ορυχείου Προσηλίου για άλλους Α.Η.Σ. της περιοχής.

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι είναι αλληλέγγυα με τις κινητοποιήσεις που αφορμώνται από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και την αδιαφορία των κυβερνητικών αρμοδίων να βρουν λύσεις στα προβλήματα που ξεκινούν από την βίαιη και αποτυχημένη απολιγνιτοποίηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. εκτός από το στοχευμένο σχέδιο για μια σταδιακή και ομαλή ενεργειακή μετάβαση, προτάσσει την αλλαγή του χαρακτήρα της Δ.Ε.Η., με κεντρικό τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Τέλος, ανέφερε ότι με την κλήση του Υπουργού για απαντήσεις στην Βουλή στο πλαίσιο της ερώτησης που κατέθεσε, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και οδηγών Δ.Χ. περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις και όχι γενικόλογες αναφορές και μετατοπίσεις ευθυνών.

Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, τίθενται τα κάτωθι ζητήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό.

  1. Ποιες οι ενέργειες σας για την άρση της αυθαίρετης απόφασης της ΔΕΗ για μονομερή παύση της σύμβασης μεταφορά λιγνίτη στην ΑΗΣ Μελίτης;
  2. Ομοίως, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβατε για την μεταφορά λιγνίτη προς τους ενεργούς ΑΗΣ και ιδιαίτερα προς την Πτολεμαΐδα V;

Αύριο, στις 16:30, η κ. Βέττα θα είναι ομιλήτρια στο δεύτερο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, για την Θεσσαλία, στη θεματική για τον τουρισμό και το περιβάλλον.

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας

Περιβάλλοντος της Βουλής

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.