Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (ΦΒ) στο Ορυχείο Αμυνταίου:  Είναι σοβαρά εκτεθειμένοι οι θεσμικοί μας Εκπρόσωποι που διάλεξαν την απραξία και τη σιωπηρή αποδοχή αυτού που εξελίσσεται! (Γράφει ο Γιάννης Στρατάκης, π. Νομάρχης Φλώρινας τ. Περιφ. Σύμβουλος)

12 Φεβρουαρίου 2024
03:54

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (ΦΒ) στο Ορυχείο Αμυνταίου:

 Είναι σοβαρά εκτεθειμένοι οι θεσμικοί μας Εκπρόσωποι που διάλεξαν την απραξία και τη σιωπηρή αποδοχή αυτού που εξελίσσεται!

Τα επιχειρήματα:

– Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ένδικα μέσα κατά την έκδοση το 2022-23, προηγούμενων αδειών εγκατάστασης, γιατί  να ασκηθούν τώρα;(Γ. Αμανατίδης Περιφερειάρχης).

-Η επίκληση της αυξημένης προόδου υλοποίησης των εγκαταστάσεων ΦΒ και άρα τώρα είναι αργά και πως κανείς δεν μας λαμβάνει υπ’ όψη….!

Και έωλα είναι  και προφάσεις, μέχρι παρεξηγήσεως, ύποπτες εκφράζουν.

Γιατί απλά η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή κρίθηκε και για αυτό, στις πρόσφατες εκλογές, και η επιλογή των πολιτών επιβεβαίωσε την θέληση της κοινωνίας για αλλαγή πλεύσης.

Με λίγα λόγια αν έγιναν λάθος επιλογές στο παρελθόν, πρέπει να συνεχίζονται;

Το έργο των 450 MW, για το οποίο εκδόθηκε απόφαση έγκρισης στις 21/12/23, και οι  «Άδειες εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας»  φέρουν ημερομηνία 11/1/2024 (θα εγκατασταθεί σε έκταση 11.332 στρεμμάτων), θ’  αλλάξει δραματικά τις Χρήσεις Γης  στο Ορυχείο  Αμυνταίου. για να ακολουθήσει η περιοχή των ορυχείων Πτολεμαϊδας-Κοζάνης.

Και αυτό γίνεται σήμερα, ξεκινά τώρα, και τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας ως Περιοχή ,πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες για άσκηση ένδικων μέσων!

 Η εικόνα που καταγράφεται τη στιγμή αυτή είναι η κατασκευή-εγκατάσταση των ΦΒ στις παρυφές-περιφέρεια του Ορυχείου Αμυνταίου (θέσεις Ανάργυροι 3,Φιλώτας,Ροδώνας,Ορυχέιο Λακκιάς) αθροιστικά σε έκταση 3.020 στρεμ. μόνο ,σε ποσοστό επί του συνόλου 14%, και σε εκτάσεις γεωργικές μεν αλλά όχι καθοριστικές για την ανάπλαση συνολικά της περιοχής των Ορυχείων.

 Μας τρομάζει η εικόνα των τριών χιλιάδες στρεμμάτων που βλέπουμε σήμερα, που ξεγέλασε μάλιστα ορισμένους για το μέγεθος της προόδου των έργων. Μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι αν όλο το Ορυχείο σχεδόν μεταβληθεί σε ένα απέραντο κάτοπτρο;

 Και όλα αυτά με «νόμιμες» παρανομίες που αβαντάρει με φωτογραφικούς Νόμους η  επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

Αυτή τη χρονική στιγμή:

 Χωρίς να τηρεί την νομιμότητα (και μάλιστα κατ’ εξαίρεση για την Π.Ε.Φλώρινας, σχετικό άρθρο μου 4/1/24), χωρίς εγκεκριμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, με πλήρη ανατροπή των Χρήσεων Γης που προβλέπονταν στην προηγούμενη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) επιχειρείται ένα έγκλημα για την περιοχή Αμυνταίου  για να ακολουθήσει το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας.

 Αυτό πρέπει να σταματήσει!

 Και οι μεγάλες ευθύνες είναι στις πλάτες όλων, Βουλευτών, Περιφερειάρχη, Δημάρχων αλλά και της κοινωνίας, που δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής!

Υ.Γ.: Φωτογραφική αποτύπωση των περιοχών προς μελλοντική ανέγερση των         450MW   ΦΒ. Πολλές χιλιάδες λέξεις!!!

6 σχόλια

    • Τι δεν καταλαβαίνεις; Με βάση την υφιστάμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/33466/2301/07.04.2021) που έχει ισχύ νόμου και λήφθηκε μόλις στις 07.04.2021 δεν προβλέπονταν καμία απολύτως εγκατάσταση Φ/Β στις εκτάσεις του ορυχείου Αμυνταίου-Λακκιάς. Εντούτοις, μετά από 6 μήνες ανακοινώθηκε η συνεργασία της γερμανικής RWE με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση μεγαΦ/Β πάρκου σε έκταση 21.000 στρ. στις εκτάσεις του ορυχείου. Προφανώς οι εκτάσεις ήταν της ΔΕΗ και στις 07.04.2021, αλλά ο νομοθέτης προέτασσε τα συμφέροντα της περιοχής και της χώρας κι όχι της …«Καμόρας» ( RWE, CVC κλπ.).

      • Αν βάση της ισχύουσας νομοθεσίας αυτά που γίνονται είναι παράνομα, γιατί δεν υπάρχει προσφυγή στην δικαιοσύνη ;
        Όλα τα υπόλοιπα είναι “τραχανάς που χύθηκε”.

        • Γιατί απλά αυτοί που πρέπει να προσφύγουν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν το νόμο γιατ ην απολιγνιτοποίηση και το νόμο που καταστρέφει ακόμη και δάση στα ορυχεία για την εγκατάσταση φ/β πάρκων. Τόσο απλή είναι η εξήγηση!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι