Χρονικό εκλογής Αρχιεπισκόπου με υποψηφίους του Αρχιερείς των Ι.Μ. Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Σερβίων & Κοζάνης, την εποχή της Ε.Σ.Α. (του Εμμανουήλ Θ. Τράγια

12 Φεβρουαρίου 2024
20:10

 

ΦΕΚ 311/Α/25-11-1973 : «Πρωτόκολλον Ορκωμοσίας του Προέδρου Δημοκρατίας Φαίδωνος Γκιζίκη»

Η ορκωμοσία έγινε την Κυριακή 25-11-1973 ενώπιον του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ (Τίκας) ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Το κανονικό αδίκημα της «εισπηδήσεως» σε άλλη επισκοπική επαρχία, ενέκρινε ομόφωνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την 27-11-1973, «άπαντα τα υπ’ αυτού γενόμενα ως καλώς πραχθέντα» με την επίκληση των εκτάκτων εθνικών περιστάσεων «επιτελέσας ούτω το εθνικό αυτού καθήκον».

ΦΕΚ 318/Α/03-12-1973 : «Περί διορισμού Υπουργών και Υφυπουργών»

Τοποθέτηση Καθηγητή Θεολογίας Α.Π.Θ. Παναγιώτη Χρήστου ως Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, δριμύς κατήγορος του συναδέλφου του στην ίδια Σχολή Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (Κοτσώνης). Προσπάθειες Αρχιεπισκόπου προσέγγισης αόρατου δικτάτορα Ταξίαρχου Ιωαννίδη πέφτουν στο κενό, «Εμείς δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε» η απάντηση του Διοικητή Ε.Σ.Α. (Στρατιωτική Αστυνομία).

ΦΕΚ 332/Α/28-12-1973 : «Περί εγκρίσεως αποφάσεως Δ.Ι.Σ. περί αποδοχής παραιτήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου»

Κινήσεις Μητροπολιτών προσκείμενων στην «Αριστίνδην» Σύνοδο του 1967 για ανατροπή των δρομολογημένων, αναιρούνται άμεσα λόγω των συνεπειών που θα επιφέρουν στους συμμετέχοντες κατά τα γνωστά.

ΦΕΚ 4/Α/09-01-1974 : «Συντακτική Πράξις υπ’ αριθ. 3 «Περί εκλογής Προκαθημένου εν τη Εκκλησία της Ελλάδος και αποκαταστάσεως εν γένει της εν αυτή Κανονικής Τάξεως»

Την θεωρητική εκκλησιαστική θεμελίωση της Συντακτικής Πράξης παρείχε με γνωμοδότησή του ο Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου 1970-74, μετέπειτα Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. και κατόπιν Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας).

ΦΕΚ 6/Α/11-01-1974 : «Νομοθετικόν Διάταγμα υπ’ αριθ. 274 «Περί καθορισμού του τρόπου εκλογής Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ρυθμίσεως εκκλησιαστικών τινών ζητημάτων»

Σύσταση της 32μελούς «Πρεσβυτέρας Ιεραρχίας» από Μητροπολίτες προ της 21ης Απριλίου 1967.

ΦΕΚ 8/Α/12-01-1974 : « Προεδρικόν Διάταγμα υπ’ αριθμ. 15 «Περί προκρίσεως εκ των εκλεγέντων υποψηφίων δια την πλήρωσιν του Θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Σεραφείμ»

Αποτελέσματα εκλογών : ο Ιωαννίνων Σεραφείμ (Τίκας) 20 ψήφοι, ο Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος (Ψαριανός) 7 ψήφοι, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Θέμελης) 1 ψήφος.

ΦΕΚ 13/Α/15-01-1974 : «Περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ»

΄Ετσι έκλεισε για την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ένα κεφάλαιο έξι δεκαετιών από την Απελευθέρωση του 1912 μέχρι το 1974, κατά το οποίο τέσσερεις Μητροπολίτες της βρέθηκαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους και πράξεις στην κορυφή όχι μόνο των εκκλησιαστικών αλλά και των πολιτικών εξελίξεων της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, δηλαδή οι Φώτιος (Μανιάτης), Ιωακείμ (Αποστολίδης), Κωνσταντίνος (Πλατής), Διονύσιος (Ψαριανός).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : α) Από τη διδακτορική διατριβή του Δρ Χαράλαμπου Μιχ. Ανδρεόπουλου «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα κατά την Επταετία 1967-1974», Α.Π.Θ. / Θεολογική Σχολή / Τμήμα Θεολογίας, Θεσσαλονίκη 2016 και β) Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Εμμανουήλ Θ. Τράγιας

Ένα σχόλιο

  • Παρεπιμπτόντως, ο Μητροπολίτης για το νομοσχέδιο των γάμων ομοφυλόφιλων δεν θα πει κάτι στο ποίμνιο;
    Ή θα βγει μετά και θα τα βάλει με κανέναν ανήμπορο;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι