kozan.gr: Γ. Κοκκαλιάρης: “Η κατάσταση στα κοιμητήρια της Κοζάνης με την έλλειψη τάφων είναι δραματική” – Τι μέτρα πρότεινε για τις εκταφές και το οστεοφυλάκιο (Βίντεο)

12 Φεβρουαρίου 2024
23:38

“Η κατάσταση στα κοιμητήρια της Κοζάνης με την έλλειψη τάφων είναι δραματική”, ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης το βράδυ της Δευτέρας 12/2, προτείνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα :

  •    “Η εκταφή και η ανακομιδή των οστών διενεργείται μέχρι σήμερα μετά την παρέλευση της πενταετίας.  Πρότασή μας είναι η εκταφή και η ανακομιδή των οστών  να διενεργείται  μετά την παρέλευση των τεσσάρων  ετών και έξι μηνών. Από την ταφή και εντός τριμήνου από της λήξη των τεσσάρων ετών και έξι μηνών οπωσδήποτε  με ευθύνη των υπηρεσιών του Κοιμητηρίου οι οποίες υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στους συγγενείς ή κάποιο πρόσωπο του αποβιώσαντα, που έχει αναλάβει τον ενταφιασμό. Το δικαίωμα ενταφιασμού να περιοριστεί στη διάρκεια των  τεσσάρων  ετών και έξι μηνών  και να μειωθεί το τέλος στα 400,00 €. Η διάρκεια ενταφιασμού για  τα θανόντα βρέφη και νήπια παραμένει ως έχει και πριν, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση , δηλαδή πέντε έτη
  •   Η μείωση της διάρκειας ταφής σε 4 έτη και έξι μήνες , θα αφορά και τους υπάρχοντες τάφους. Τυχόν τέλη που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
  • Μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η παράταση ταφής αυστηρά μέχρι δύο (2) έτη από την ημερομηνία λήξης της πενταετούς περιόδου, χωρίς να εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των κοιμητηρίων.

  Πρότασή μας είναι να μην υπάρξει παράταση ταφής αυστηρά , καθώς πλέον συντρέχουν λόγοι ομαλής λειτουργίας των νεκροταφείων. Επομένως δεν θα επιτρέπεται παράταση δικαιώματος ενταφιασμού μέχρι την αποσυμφόρησης της κατάστασης.

  • Σχετικά με το οστεοφυλάκιο , επειδή πλέον είναι  πλήρες , καθώς υπάρχει και εκεί  πρόβλημα έλλειψης χώρου , εισηγούμαστε την απομάκρυνση των οστεοθηκών πέραν των είκοσι πέντε (25) ετών , με την Υπηρεσία των Κοιμητηρίων να προχωρήσει σε υπηρεσιακή μεταφορά και εναπόθεση των οστών εντός του χωνευτηρίου αφού πρώτα   γνωστοποιήσουν εγγράφως στους συγγενείς ή κάποιο πρόσωπο του αποβιώσαντα.
  •  Μετά από τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερομένων, θα υπάρχει δυνατότητα ταφής νεκρών και σε κοιμητήρια όμορων κοινοτήτων, εφόσον η κατάσταση του κοιμητηρίου της Κοζάνης δεν αποσυμφορηθεί, με την προϋπόθεση ότι υφίστανται συγγενική σχέση με τον θανόντα  και την τοπική κοινότητα  
  • Θα εμπλουτιστεί το έδαφος του κοιμητηρίου με οργανικό χώμα
  • Προμήθεια  κατάλληλου λογισμικού”

18 σχόλια

    • Δήμαρχε

      Είναι παράνομη η ταφή που δεν γίνεται σε βάθος 1,70 μέτρων όπως απαιτεί ο νόμος
      και αποθέτετε τούς νεκρούς επιφανειακά σε βάθος 20 εκαστών !!
      Γιατί ;
      Τί κάνει το Υγειονομικό δεν βλέπει ;
      Κίνδυνοι μολύνσεων και ρύπανσης !
      Οι Οικολόγοι δεν βλέπουν ;
      Λευτέρη Ιωαννίδη και Χάρη Κουζιάκη και λάζο Τσικριτζή τι λέτε επ αυτού ;

    • κ. Δήμαρχε ,

      Είναι δυστυχώς μεγάλη προσβολή και ασέβεια γιά όλους τους πατέρες , τις μητέρες και
      τους παπούδες μας να θέλετε να πετάξετε στά “σκουπίδιᨔ – χωνευτήρι μετά την
      φύλαξη γιά 25 χρόνια τα οστά αυτών .

      Είναι απαράδεκτο και δεν θα το δεχθεί κανένας Κοζανίτης της Κοζάνης και της διασποράς.

      Πληρώνουμε ακριβά τέλη φύλαξης οστών που αντιστοιχών σε “ενοίκιο” πολυτελούς
      γκαρσονιέρας και το οστεοφυλάκειο βρίσκεται σε άθλια και απαράδεκτη κατάσταση.

      Το οστεοφυλάκειο φέρει μεγάλα έσοδα στον Δήμο , χωρίς να έχει έξοδα λειτουργίας .

      κ. Κοκκαλιάρη

      παρακαλείσαι γιά άμεση απόσυρση της πρότασης σας αυτής . Επίσης να επεκτείνετε
      το οστεοφυλάκειο και να βελτιώσετε τις συνθήκες φύλαξης των οστών άμεσα .

      Το Νεκροταφείο επίσης έχει πλήθος και σοβαρότατα προβλήματα ,παρακαλείσθε
      να τα αντιμετωπίσετε άμεσα .

      Ελπίζουμε να μην χρειασθεί να επανέλθουμε.

  • Πόσο νόμιμο είναι να μειωθεί κατά 6 μήνες η χρήση τάφου που έχει πληρωθεί προκαταβολικά και με το έτσι θέλω δεν επιστρέφονται τα αναλογούντα χρήματα.
    Αυτή είναι μία κλοπή κατά των πολιτών και μάλιστα με το έτσι θέλω. Τελείως δημοκρατικά.

  • Γιατί δεν θάβετε νεκρούς και στα χωριά του δήμου Κοζάνης; ΄Ενας δήμος είμαστε. Ορίστε σαν Β΄ νεκροταφείο Κοζάνης ένα σε κοντινά χωριά του Δήμου. Γιατί αυτοί έχουν δικαίωμα ταφής στην πόλη και όχι το αντίστροφο; Για να τους θάψετε εδώ ζητάτε συγγενικό δικαίωμα;
    Ζητάτε να καταστρέψουμε τα οστά των γονιών μας πάνω από 25 χρόνια Τολμήστε να ζητήσετε το ίδιο και για τους τάφους στα χωριά.
    Δεν μπορείτε όμως να εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί είναι άδικο και αντισυνταγματικό Θα τα πούμε στα δικαστήρια αν το εφαρμόσετε….

    • Αυτό είναι ένα θέμα για την Τοπική Κοινότητα πόλεως Κοζάνης και υφίσταται εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο, αν προκύψει θέμα στις Τοπικές κοινότητες και εκεί υφίσταται Τοπικό συμβούλιο και απευθύνεται στον
      αρμόδιο αντιδήμαρχο στον Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο.

  • Είναι πάντως απολύτως ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει με τα νεκροταφεία της Κοζάνης. Άνθρωποι από άλλες περιοχές που έρχονται σε κηδείες φίλων και συγγενών τους το θεωρούν αδιανόητο και εξευτελιστικό. Ντροπή μας ως κοινωνία και “συγχαρητήρια” στους διαχειριστές του ζητήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια γι’αυτή την κατάντια. Ούτε τα κόκκαλα των προγόνων μας δεν είμαστε ικανοί να φυλάξουμε.

  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΠΡΕ-ΜΠΡΕ- ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΙΜΙΑ!
    ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

    ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!!!

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΟΙ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΕΤΟΥΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ…ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ …ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ!

    ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ “ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ” .
    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

  • Αυτή είναι η κληρονομιά Κουκουλόπουλου-Μαλούτα-Ιωαννίδη. Από το 2005 είναι τώρα πια 19 χρόνια που δεν λύνεται το πρόβλημα.

  • Κάτω τα χέρια σας από τα οστά των κεκοιμημένων. Την αδυναμία των αρχών όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει χώρους ταφής και χώρους φύλαξης οστών δεν θα την πληρώσουν οι κεκοιμημένοι με το να τους ρίξετε τα οστά τους στο χωνευτήρι .

  • Το χώμα και γενικά το υπέδαφος των νεκροταφείων είναι τέτοιο που οι νεκροί πλέον δεν λιώνουν στα 5 χρόνια και εσείς θέλετε να τους βγάζετε νωρίτερα;

  • Δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές, δεν αποφασίζουμε και τέλος. Είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να το δεχθεί ο κόσμος έτσι απλά. Και φυσικά να είναι σωστά τα πράγματα περι αποζημιώσεων γιατί δεν γίνεται εμείς να είμαστε εντάξει με της οικονομικές υποχρεώσεις μας και ο δήμος οχι. Καταλαβαίνω ότι έπεσε το βάρος επάνω σάς γιατί όλοι οι προηγούμενοι απλά δεν έκαναν τίποτα αλλά αυτό θα στοιχίσει πολύ στη νέα δημοτική αρχή. Καλύτερα να συμβουλευτεί ο δήμος κάποιους νομικούς πριν πάρει αποφάσεις.

  • Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε αλήθειες μπράβο στον κύριο Καμπουρίδη που ανέδειξε το θέμα με επιχειρήματα και προτάσεις ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουν στα λόγια και θα δούμε κάτι στο μέλλον Ντροπή για όλους τους προηγούμενους

  • Ετσι καταντησε την πολη τελευταια απο ολες τις πρωτευουσες των νομων η προηγουμενη δημοτικη αρχη.Στις 48 πρωτευουσες εναι 48η.Χειροκροτηστε τους και καλα κανατε και τους μαυρισατε.

  • Θα ακουστει πολύ κυνικό ωστόσο στη Θεσσαλονίκη στα κοιμητήρια στη Θέρμη που ειναι σχεδον μια πόλη ολόκληρη μετά τα 3 χρόνια της ταφής πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για να παραμείνει ο νεκρός σου ενα χρονο ακόμη και μάθαμε ότι ρίχνουν διάφορα χημικά ώστε να επιταταχυνθει η αποσύνθεση. Δεν έχεις καμία επιλογή, είτε οστεοφυλάκιο είτε χωνευτήρι!

  • Δε μας τα λέτε καλά! Πρόσφατα έγινε εκταφή του πατέρα μου ο οποίος δεν έλιωσε και τον “πέταξαν” σε ένα άλλο μέρος. Εμείς τι φταίμε για αυτό? Να μην ησυχάσουμε δηλαδή ούτε εμείς αλλά ούτε και οι ψυχές των κεκοιμημένων μας.
    Να βρείτε λύση!!! Όχι αυτή που προτείνετε.Και γιατί να να γίνει αυτό με το οστεοφυλάκιο? Πληρώνουμε κύριοι!
    Αισχος στους προηγούμενους και στους νυν! Τα προβλήματα διογκώνονται αντί να λύνονται! Κάντε και 2ο νεκροταφείο!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι