ΚΚΕ: Να μην γίνει το Φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση «Προζύμι» ανάμεσα στις Δημοτικές Κοινότητες Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας

13 Φεβρουαρίου 2024
14:18
Κανένα σχόλιο

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας  και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Να μην γίνει το Φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση «Προζύμι» ανάμεσα στις Δημοτικές Κοινότητες Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Δημοτικών κοινοτήτων Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης και διαμαρτύρονται εξαιτίας των σχεδιασμών κατασκευής του Φωτοβολταϊκού πάρκου 50MWp, κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου, που ενώνει τις δύο κοινότητες με την Πτολεμαΐδα, στη θέση «Προζύμι» του όρους Βέρμιο. Η τοποθεσία αυτή περιλαμβάνει δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις (Κατά ΕΓΣΑ X: 312.382,574, Υ: 4.496.988,547 και αντίστοιχα σε WGS84 Lat: 21.7842004558, Lon 21.7842004558).

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί σε 598,19 στρέμματα δασικής έκτασης σύμφωνα με το δασικό χάρτη και ανάμεσα στους δύο οικισμούς Κομνηνά και Μεσόβουνο.

Να τονίσουμε ότι στην περιοχή αυτή έγινε δενδροφύτευση εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνταν σε περίπτωση έντονης βροχής με τη μεταφορά φερτών υλικών στον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας- Κομνηνά- Μεσόβουνο. Προβλήματα επίσης  θα δημιουργηθούν και σε κτηνοτρόφους,  που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, οι κάτοικοι των δύο οικισμών είναι αγανακτισμένοι και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που με πρωτοβουλία της έχουν συγκεντρώσει χίλιες (1.000) υπογραφές, με αίτημα να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό σε καμιά περιοχή και για ένα επιπλέον βασικό λόγο,  γιατί πρόκειται για ακόμη ένα έργο εξαιτίας της απολιγνιτοποίσης και της πράσινης μετάβασης  στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, κορεσμένη από εγκατεστημένες  ανεμογεννήτριες και  φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τις αγροτικές δραστηριότητες-δεντροκαλλιέργειες (μήλα κλπ).

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης και της “πράσινης ενέργειας”, πολιτική της Ε.Ε., που στηρίζουν και υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και εφαρμόζουν η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο στη θέση «Προζύμι» στις Δ.Κ. Κομνηνών – Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.