«Δραματική η κατάσταση στο Κοιμητήριο της Κοζάνης» – Ολόκληρη η εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Κοκκαλιάρη που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Φωτογραφίες)

13 Φεβρουαρίου 2024
15:15

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κοιμητήριο Κοζάνης αναμφισβήτητα είναι δραματική. Γνωρίζουμε όλοι ότι η απώλεια διαθέσιμου χώρου (τάφων) αποτελεί πρόβλημα ετών.

Ως Δήμαρχος Κοζάνης εισηγούμαι την τροποποίηση της απόφασης Δημοτικής Επιτροπής 29/2024 ως προς τα εξής:

  • Η εκταφή και η ανακομιδή των οστών διενεργείται μέχρι σήμερα μετά την παρέλευση της πενταετίας. Από την ταφή και εντός τριμήνου από της λήξεως της πενταετίας οπωσδήποτε με ευθύνη των υπηρεσιών του Κοιμητηρίου οι οποίες υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στους συγγενείς ή κάποιο πρόσωπο προς τον αποβιώσαντα πρόσωπο, που έχει αναλάβει τον ενταφιασμό. Πρότασή μας είναι η εκταφή και η ανακομιδή των οστών  να διενεργείται μετά την παρέλευση των τεσσάρων ετών και έξι μηνών. Από την ταφή και εντός τριμήνου από της λήξεως των τεσσάρων ετών και έξι μηνών οπωσδήποτε με ευθύνη των υπηρεσιών του Κοιμητηρίου οι οποίες υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στους συγγενείς ή κάποιο πρόσωπο προς τον αποβιώσαντα πρόσωπο, που έχει αναλάβει τον ενταφιασμό.
  • Το δικαίωμα ενταφιασμού να περιοριστεί στη διάρκεια των τεσσάρων ετών και έξι μηνών και να μειωθεί το τέλος ανάλογα. Η μείωση της διάρκειας ταφής σε 4 έτη και έξι μήνες, θα αφορά και τους υπάρχοντες τάφους. Τυχόν τέλη που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
  • Μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η παράταση ταφής αυστηρά μέχρι δύο (2) έτη από την ημερομηνία λήξης της πενταετούς περιόδου, χωρίς να εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των κοιμητηρίων. Πρότασή μας είναι να μην υπάρξει παράταση ταφής αυστηρά, καθώς πλέον συντρέχουν λόγοι ομαλής λειτουργίας των νεκροταφείων. Επομένως δεν θα επιτρέπεται παράταση δικαιώματος ενταφιασμού μέχρι την αποσυμφόρησης της κατάστασης.
  • Σχετικά με το οστεοφυλάκιο, επειδή πλέον είναι πλήρες, καθώς υπάρχει και εκεί πρόβλημα έλλειψης χώρου, εισηγούμαστε την απομάκρυνση των οστεοθηκών πέραν των είκοσι πέντε (25) ετών, με την Υπηρεσία των Κοιμητηρίων να προχωρήσει σε υπηρεσιακή μεταφορά και εναπόθεση των οστών εντός του χωνευτηρίου αφού πρώτα γνωστοποιήσουν εγγράφως στους συγγενείς ή κάποιο πρόσωπο οικείο στον αποβιώσαντα.
  • Μετά από συνεννόηση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερομένων, θα υπάρχει δυνατότητα ταφής νεκρών και σε κοιμητήρια όμορων κοινοτήτων, εφόσον η κατάσταση του Κοιμητηρίου της Κοζάνης δεν αποσυμφορηθεί, με την προϋπόθεση ότι υφίστανται συγγενική σχέση με τον θανόντα και την τοπική κοινότητα.
  • Θα εμπλουτιστεί το έδαφος του Κοιμητηρίου με οργανικό χώμα.
  • Προμήθεια κατάλληλου λογισμικού.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κοζάνης

24 σχόλια

  • Ήδη υπάρχει πρόβλημα με το λιώσιμο στα πέντε χρόνια που μένουν, λέτε να διορθωθεί εάν κόψετε και άλλο τον χρόνο ταφής;. Πόσο αδιάφοροι απέναντι στον πόνο των συγγενών που πρέπει να ζήσουν όλο το δράμα της εκταφης και της δεύτερης προχειρης ταφής και Πόσο πιο άσχετοι εσείς που προτείνεται αυτή την λύση!!

    • Ναι αλλά τον βγάλανε πανηγυρικά δήμαρχο … άιντε ξεκινάνε τα όργανα .
      Έλλειψη ιδεών.
      Έλλειψη στελεχών.
      Έλλειψη εμπειρίας.

      Ας ακούσει τουλάχιστον τον Χασιλά που τον βοήθησε να βγει δήμαρχος…

  • κ. Δήμαρχε ,

    Είναι δυστυχώς μεγάλη προσβολή και ασέβεια γιά όλους τους πατέρες , τις μητέρες και
    τους παπούδες μας να θέλετε να πετάξετε στά “σκουπίδιᨔ – χωνευτήρι μετά την
    φύλαξη γιά 25 χρόνια τα οστά αυτών .

    Είναι απαράδεκτο και δεν θα το δεχθεί κανένας Κοζανίτης της Κοζάνης και της διασποράς.

    Πληρώνουμε ακριβά τέλη φύλαξης οστών που αντιστοιχών σε “ενοίκιο” πολυτελούς
    γκαρσονιέρας και το οστεοφυλάκειο βρίσκεται σε άθλια και απαράδεκτη κατάσταση.

    Το οστεοφυλάκειο φέρει μεγάλα έσοδα στον Δήμο , χωρίς να έχει έξοδα λειτουργίας .

    κ. Κοκκαλιάρη

    παρακαλείσαι γιά άμεση απόσυρση της πρότασης σας αυτής . Επίσης να επεκτείνετε
    το οστεοφυλάκειο και να βελτιώσετε τις συνθήκες φύλαξης των οστών άμεσα .

    Το Νεκροταφείο επίσης έχει πλήθος και σοβαρότατα προβλήματα ,παρακαλείσθε
    να τα αντιμετωπίσετε άμεσα .

    Θα επανέλθουμε.

  • Οταν τελειώσουν…..με τις φωτογραφίες και τις πίτες,τοτε θα ασχοληθούν…..Α!!!! Ξεχασα!ερχονται και οι Αποκριες,θα τελειώσουν και αυτές….και μετά!!!!

  • Ακομα ενα προβλημα που λυνεται με την λυση που ολοι ψιθυριζουν και δυστυχως λιγοι υιοθετουν ανοιχτα.
    Να γινει ο δημος Μητροπολιτικος με αυστηρα ορια στον Φορο και τον Τρικο.
    Να δωθουν κινητρα να θαβονται οι θανοντες στα περιξ της πολεως νεκροταφεια.
    Δεν θα παθω τιποτα αν με παραχωσουν π.χ στο Βατερό ή στην Ξηρολιμνη ή στην Σκητη.
    Και μια χαρα θα λυθει το θεμα και θα ζωντανεψουν και τα χωρια

  • Απλά ντροπή
    το αφησαν να σερνεται 6 χρόνια οι προηγούμενοι και τώρα έρχεστε εσεις να δωσετε τη χαριστική βολή!
    το ξέρετε σαϊνια οτι 5 χρόνια δε φτάνουν σε αρκετες πεςριπτώσεις. δεύτερη κηδεία θα κάνετε στους ανθρώπους.
    ποιος παιρνει παραταση 2 χρονια;;;
    καλύτερα σε όμορες κοιμόντητες παρά αυτό το χάλι

    • Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο ανά περιφέρεια, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε, οι περισσότεροι σε αυτή τη φάση, δεν θα το προτιμούν.
      Και βέβαια δεν πρέπει να αποτελέσει αυτό άλλοθι για αυτούς που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα επι δεκαετίες με τραγικά και ντροπιαστικά αποτελέσματα σήμερα.

  • Έχετε μελετήσει, κύριοι της δημοτικής αρχής, την Αντιγόνη του Σοφοκλή; Γνωρίζετε για κάποιους άγραφους ηθικούς κανόνες που ισχύουν από την αρχαιότητα ακόμη; Έχετε ακουστά για τον σεβασμό προς τους νεκρούς;Αυτό ισχύει τόσο για τη μείωση του χρόνου ταφής, όσο και για τα οστά που θα τα πετάξετε με το “έτσι θέλω” στο χωνευτήρι. Αν όχι όλα τα άλλα,το πολιτικό κόστος το σκεφτήκατε;

  • Ρωτήστε πρώτα τον άνθρωπο που έχετε στα νεκροταφεία πόσα χρόνια απαιτούνται για να λειώσει ενα σώμα ? Εδώ δεν λειώνει στα 5 χρόνια στα 4,5 θα λειώσει ?Θα τους βγάζετε ζωντανούς δηλαδή?

  • Έπρεπε να φτάσουν όλα στο αμήν…. Ελλάδα η χώρα του προγραμματίζω τίποτα.
    Τα νέα κοιμητήρια έπρεπε να ήταν ήδη έτοιμα

  • Ηταν γνωστό πριν καν εκλεγειτε ότι θα γράφατε αρνητική ιστορία….Άρχισε ήδη να γράφετε ….Θα λέμε στο μέλλον ιστορίες από τη θητεία σας και θα γελάμε…Τι ψηφίσατε ρε Κοζανίτες ???

  • Είστε όλοι άσχετοι εσείς που προτείνεται αυτή την λύση για λιγότερο χρόνο. Ειδικότερα αυτοί που έχουν προπληρώσει το ποσό για πέντε χρόνια δεν πρέπει να γίνει καμιά αλλαγή. Αν θέλετε να είστε αξιόπιστη. Μην οδηγήσετε τον κόσμο να πληρώνουν όλοι στο τέλος και αν έχουν.

  • Πολλές οστεοθήκες περιέχουν τα οστά των συζύγων μαζί.
    Ο ένας απεβίωσε πριν από 25 έτη και ο άλλος πριν από 10 έτη.
    Τότε τι θα κάνετε κύριοι ΟΜΟΦΩΝΟΙ; Θα ξεχωρίσετε τα οστά;
    Πέρα από το ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους νεκρούς μας στο μνήμα, θα αναγκαστούμε τώρα να τους “αποχωριστούμε” τελείως;
    Η απόφαση αυτή στερείται, το λιγότερο, σοβαρότητας και ταυτόχρονα είναι ασεβής.
    Και μην με ρωτήσετε εγώ τι θα έκανα.
    Εσείς θελήσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά. Δεν σας βάλαμε το μαχαίρι στο λαιμό.
    Σεβαστείτε τους νεκρούς. Τελεία και παύλα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι