Τα καστοριανά λουκούμια με την υπεραιωνόβια ιστορία που ταξιδεύουν μέχρι τον Λευκό Οίκο

16 Φεβρουαρίου 2024
21:54

Το όνομα της οικογένειας Μούσιου έχει μπει ουκ ολίγες φορές, στα ράφια πολλών νοικοκυριών, εντός και εκτός συνόρων της Καστοριάς, της πόλης που γέννησε, ανάθρεψε, γιγάντωσε και στο τέλος, εξίσωσε την ιστορία αυτής της οικογένειας, με την ζαχαροπλαστική παράδοση του τόπου.

 

Τακ όβουμε και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του με ζάχαρη άχνη. Στο τέλος τα συσκευάζω εγώ προσωπικά, και πάλι όλα στο χέρι ένα προς ένα, σε κουτάκια του μισού κιλού και τα στέλνουμε σε τουριστικά και ντελικατέσεν, σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κοπιαστικής εργασίας, φέρνει στην αγορά λουκούμια φρέσκα, μυρωδάτα και αφράτα που λιώνουν στο στόμα, χωρίς να το βαραίνουν και, κυρίως, χωρίς να κολλάνε στα δόντια. Και το σημαντικότερο; «Σήμερα φτιάχνω και την επομένη παραλαμβάνουν» μου διευκρινίζει η κ. Ευδοξία. «Δεν έχουμε αποθήκες για να φυλάμε στοκ προϊόν. Είναι στην κυριολεξία, από την παραγωγή στην κατανάλωση» συμπληρώνει.

Η μοναδική χειροποίητη καραμέλα-«μαξιλάρι» στην Ελλάδα

Το ίδιο όμως φρέσκιες και μυρωδάτες είναι και οι καραμέλες Μούσιου, οι οποίες σήμερα διατίθενται, κλεισμένες στα ρετρό γυάλινα βαζάκια τους, σε δώδεκα διαφορετικές γεύσεις (ο παππούς είχε ξεκινήσει φτιάχνοντας μόνο μέντα, τριαντάφυλλο και κανέλα ενώ πλέον κυκλοφορούν μέχρι και γεύσεις βύσσινου, ούζου, μαστίχας ή καφέ). «Τη συγκεκριμένη καραμέλα δεν την κάνει άλλος στην Ελλάδα, εγώ και ο άντρας μου είμαστε οι τελευταίοι» με πληροφορεί η κ. Ευδοξία. Και εδώ, όπως και στα λουκούμια ή στο υποβρύχιο, όλη η δουλειά γίνεται στο χέρι, πάνω στους μαρμάρινους πάγκους που απλώνεται το καλοδουλεμένο μείγμα από νερό, ζάχαρη και κρεμόριο. «Αυτή την τέχνη την εξέλιξε ο πατέρας μου τη δεκαετία του ’60 όταν στο εργαστήριό του δούλευαν 20 άτομα προσωπικό. Τη δεκαετία του ’70 όμως οι περισσότεροι υπάλληλοι έφυγαν είτε μεταναστεύοντας στο Εξωτερικό, είτε πηγαίνοντας να εργαστούν στην επεξεργασία της γούνας που τότε άρχισε να ακμάζει. Τότε ο πατέρας μου, προτίμησε να μειώσει την ποσότητα παραγωγής παρά να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων του. Και αυτό είναι κάτι που το δίδαξε μετέπειτα και σε μένα. Ο πατέρας μου έμεινε ενεργός στο εργαστήριο, μέχρι και την ηλικία των 82 ετών» θυμάται η κ. Ευδοξία.

Από την Καστοριά στον Λευκό Οίκο και στο Άγιο Όρος

Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ ως γνωστόν έχει ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και τον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο. «Κάθε φορά, λοιπόν, εδώ και δεκαετίες, που εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Αμερικής» μου αποκαλύπτει η κ. Ευδοξία «επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο για να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στον νεοεκλεχθέντα Πρόεδρο και για να του προσφέρουν ως δώρο από την πατρίδα μας ένα καλάθι γεμάτο με ελληνικά προϊόντα μεταξύ αυτών και της οικογένειας Μούσιου».

Εκτός όμως από τον Λευκό Οίκο, τα λουκούμια Μούσιου φαίνεται πως ταξιδεύουν συχνά πυκνά και στις Μονές του Αγίου Όρους. «Όταν ζούσε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, σε μία από τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, τον κέρασαν ένα από τα λουκούμια μας» μου λέει η κ. Ευδοξία και συνεχίζει «Τότε εντυπωσιάστηκε και παραδέχτηκε πως πρώτη φορά δοκίμαζε τέτοια λουκούμια. Ρώτησε και έμαθε ποιοι είμαστε και έστειλε τη συνοδεία του στο Άργος Ορεστικό, που είχαμε το εργαστήριό μας, μόνο και μόνο για να μας γνωρίσουν από κοντά, να μας δώσουν τις ευχές του και για να ψωνίσουν για τον ίδιο. Από τότε και κάθε φορά που επισκεπτόταν το Άγιο Όρος, έστελνε τους ανθρώπους του να του φέρνουν τα λουκούμια μας. Τόσο πολύ του άρεσαν!».

info
Λακώμματα, Άργος Ορεστικό Καστοριάς, τηλ. 24670 43032, 6944 362 356

Πηγή https://www.olivemagazine.gr/prosopa/paragogoi/ta-kastoriana-loukoumia-me-tin-yperaionovia-istoria-pou-taxidevoun-mechri-ton-lefko-oiko/

2 σχόλια

  • επιτελους τελειωσαν οι κοπες πιτων και διαβαζουμε και αλλα θεματα.αφου κοπηκαν οι τοσες πιτες αλλαξε τελικα κατι στην καθημερινοτητα μας; ΟΧΙ.να ειμαστε καλα και του χρονου αντι για 150 πιτες να κοπουν 300.στην υγεια των κοροιδων…….στην υγεια του κοσμου που πειναει και δεν εχει να φαει,που θελει τα 3πλασια χρηματα σε σχεση με πριν 2 χρονια.το ρευμα επεσε πλεον ,σταματησε ο πολεμος τελικα στην ουκρανια και δεν το καταλαβα;αρε κοροιδα ελληνες που ψηφιζετε αυτους που σας εκαψαν και αυτοι νομιζετε θα σας σωσουν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.