Π. Κουκουλόπουλος: «Ανέφικτη για την Κυβέρνηση η αποκατάσταση εδαφών στη Δυτική Μακεδονία;»

22 Φεβρουαρίου 2024
09:37

Απαντήσεις για το έργο αποκατάστασης εδαφών στη Δυτική Μακεδονία, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητά από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ειδικότερα, “φέρνει στο φως” την ανατροπή που φαίνεται να έχει επέλθει σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκδόθηκε βάσει του τροποποιημένου σχεδίου που η Ελληνική Κυβέρνηση υπέβαλε.

Από την Απόφαση προκύπτει ότι η Ελλάδα εισηγήθηκε πως ένα μέρος του έργου «ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των εδαφών (15 000 εκτάρια) στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», «δεν είναι πλέον εφικτό».

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως στο Αναθεωρημένο Παράρτημα της Απόφασης το έργο αναφέρεται με μειωμένο αντικείμενο, ως «ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των εδαφών (9 700 εκτάρια) στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη».

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, καλεί την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαντήσει:

Για ποιους λόγους ζήτησε από την Ε.Ε. να τροποποιηθεί το έργο, εισηγούμενη ότι ένα μέρος του «δεν είναι πλέον εφικτό»;

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η τροποποίηση;

– Ποιο είναι το ισχύον φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, το τρέχον στάδιο υλοποίησης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;

– Τελικά, πόσο εκτάρια και μέχρι πότε θα αποκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του μέτρου 16871;

– Με ποιους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας διαβουλεύτηκαν για το εφικτό ή το ανέφικτο του έργου;

 

 

4 σχόλια

  • Τοπικές αρχές, βουλευτές, επαγγελματικοί φορείς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ, από ΔΕΗ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, να ολοκληρώσουν ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΛΟΜΕΝΑ στις ΜΠΕ σε ορυχεία, μονάδες, φράγμα Ιλαρίωνα κλπ.
    Με ερωτήσεις και κριτικές δεν γίνεται τίποτα.

    Που είναι μέτρα για στήριξη της περιοχής μέσω των ΑΠΕ πέραν της εξυπηρέτησης των ΜΕΓΑ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ σε μεγάλες εταιρείες;

    Ισως χρειαστούν και ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ώστε να γίνει κάποιο βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.
    Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ από την περιοχή, έστω να δουν τι γίνεται κι ας μην κάνουν τίποτα.
    Να πάνε να δουν τις αποκαταστάσεος στον Ιλαρίωνα.
    Κάποτε έλεγαν το έργο ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
    ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ;
    ……

  • Κ. Κουκουλόπουλε, ως υπάλληλος της ΔΕΗ γνωρίζατε ασφαλώς – ή οφείλατε τουλάχιστο να γνωρίζετε – ότι μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με την ισχύουσα τότε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα ορυχεία Πτολ/δας, προβλέπονταν να διατεθούν κατά μέγιστο 400 εκτάρια, δηλ. 4.000 στρ. για εγκατάσταση ΑΠΕ και ζώνη καινοτομίας, και μηδέν (0) εκτάρια για το Ορυχείο Αμυνταίου Λακκιάς σύμφωνα με την αντίστοιχη ΑΕΠΟ. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΔΕΗ(49%) με τη γερμανική RWE(51%) για την εγκατάσταση Φ/Β πάρκων σε έκταση 2.100 εκταρίων (21.000 στρ.) στο ορυχείο Αμυνταίου – Λακκιάς. Παράλληλα την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΔΕΗ με τη Μετάβαση ΑΕ στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ θα παραχωρούσε εκτάσεις των ορυχείων της Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης στη Μετάβαση ΑΕ για αποκατάσταση κλπ., όμως θα παρακρατούσε η ίδια περίπου 4.500 εκτάρια (45.000 στρ.) στα ορυχεία Πτολ/δας, από τα οποία 3.050 εκτάρια (30.500 στρ.) για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων. Να λοιπόν το άθροισμα 3.050 +2.100=5.150 εκτάρια (51.500 στρ.) στις εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία, τα οποία, προφανώς, δεν πρόκειται να αποκατασταθούν αλλά να απαξιωθούν οριστικά σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής, αφού θυσιάζονται κυριολεκτικά στο βωμό των συμφερόντων της γερμανικής RWE και των ιδιωτών (γνωστό Fund CVC κλπ.) που ελέγχουν τη μετοχική πλειοψηφία της ΔΕΗ. Μήπως, αγαπητέ κ. Κουκουλόπουλε αντί να αναδεικνύετε ευθέως το πρόβλημα με την ερώτησή σας μας «πάτε στην Αθήνα…μέσω Καλκούτας;». Πάντως, αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απάντηση του αρμόδιου υπουργού!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι