Τηλεθέρμανση: Τον Μάρτιο η ρύθμιση για την κάλυψη του κόστους της μονάδας ΣΥΘΗΑ – Τι ζητά η ΔΕΗ

23 Φεβρουαρίου 2024
08:44

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κάλυψης του επιπλέον κόστους της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που προβλέπεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να μην έχει καταλήξει ακόμη εάν η κάλυψη του επιπλέον κόστους μεταξύ των τελών που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της τιμής της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από τη νέα μονάδα, θα γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, του ΔΑΠΕΕΠ, ή κάποιου από τα προγράμματα ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Έτσι όλα δείχνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ενδεχομένως να καθυστερήσει και να μην συμπεριληφθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το ΥΠΕΝ την επόμενη εβδομάδα, αλλά να κατατεθεί σε ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων που θα προωθηθεί στη Βουλή τον Μάρτιο.


Χρηματοδότηση και επαναπροκήρυξη

Αυτό βεβαίως σημαίνει, ότι θα καθυστερήσει και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ από τη ΔΕΗ, η οποία ζητεί να επιλυθεί το ζήτημα της λειτουργικής ενίσχυσης, αλλά και των αποσβέσεων του έργου πριν προχωρήσει στην επόμενη κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μονάδα ΣΗΘΥΑ με φυσικό αέριο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον παλαιό σταθμό της Καρδιάς και θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 MW και θερμική τουλάχιστον 65 MW καλύπτοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός στον οποίο προσωρινός ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί το σχήμα Ακτωρ-Ηλέκτωρ ναυάγησε και πλέον θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και εν συνεχεία να γίνει η επαναπροκήρυξη.

Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ.
Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ το ύψος της αποζημίωσης της επιχείρησης θα προσδιορίζεται μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του φυσικού αερίου TTF το οποίο αυτή την περίοδο κινείται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης των 20-25 ευρώ/MWh.


Κάλυψη διαφοράς

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές που κατέβαλαν οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ανέρχονταν έως τώρα στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ με τη δημιουργία της νέας μονάδας θα προκύψει διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με την αύξηση των τελών που πληρώνουν οι πολίτες είτε με κάποιον άλλο τρόπο ώστε το έργο να είναι βιώσιμο.

Το ΥΠΕΝ έχει εξετάσει, αλλά όπως όλα δείχνουν έχει απορρίψει τη λύση του ΕΛΑΠΕ αφού η πτώση των τιμών των ρύπων και της χονδρικής τιμής του ρεύματος οδηγούν τον λογαριασμό σε έλλειμμα.
Έτσι συνεχίζεται η αναζήτηση λύσης που θα πρέπει να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που θα χρειαστεί επιπλέον 12-22 μήνες χρόνο κατασκευής.

www.worldenergynews.gr

4 σχόλια

  • Προφανώς όλοι θέλουμε φθηνή θέρμανση αλλά η επιδότηση της, και ειδικά από τα προγράμματα ενίσχυσης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησηςείναι εντελώς λάθος (μόνο η χρηματοδότηση μέσω ΔΑΠΕΕΠ ίσως θα μπορούσε να έχει νόημα).

    Αντί να πετάμε τα χρήματα επιδοτώντας την τιμή της τηλεθέρμανσης θα μπορούσε να δοθεί μια καλή “προίκα” στην νέα διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης που θα δημιουργηθεί.
    Με αυτήν την προίκα η διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης να επενδύσει σε ΑΠΕ.
    Στην συνέχεια με τα δικά της έσοδα από τις ΑΠΕ να επιδοτεί την τιμή της τηλεθέρμασνης εξασφαλίζοντας φθηνή θέρμανση στους καταναλωτές. Επίσης αυτά τα έσοδα σίγουρα θα χρειαστούν γιατί μετά από πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις στην ανανέωση του δικτύου διανομής εντός των πολεων (βλέπε Κοζάνη όπου υπάρχουν συνεχώς διαρροές λόγω παλαιότητας δικτύου).

    Αυτά θα γινόντουσαν όμως σε σοβαρές χώρες με σοβαρούς πολίτες. Σε αυτήν εδώ την τεταρτοκοσμική χώρα δεν θα γίνει γιατί θέλει δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους ενώ το να απλώσουμε το χέρι σαν ζήτουλες είναι πολύ πιο εύκολο (και ταυτόχρονα κάνει και ήρωα τον οποιοδήποτε τοπικό πολιτευτή που θα πετάξει ένα πεντάλεπτο σε αυτό το απλωμένο χέρι)

    • Ποιος είπε πως από ΑΠΕ θα υπάρχουν έσοδα; Έσοδα υπάρχουν όταν υπάρχει παραγωγή, η οποία πωλείται σε καλή τιμή. Στις ΑΠΕ σε λίγο δεν θα υπάρχει παραγωγή, λόγω περικοπών της υπερπαραγωγής, για να μην πέσει το δίκτυο. Και δεν θα υπάρχει καλή τιμή, επειδή η υπερπαραγωγή θα ρίχνει τις τιμές, πάλι για να μην πέσει το δίκτυο.
      Εδώ είμαστε Δ’ Κλιματική Ζώνη κι ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούμε το χειμώνα είναι με θερμικά συστήματα, δεν είμαστε Αθήνα για να ανάβουμε δυο ώρες το κλιματιστικό. Με ευχολόγια δεν βάφονται αυγά! Αν δεν υπάρχει φθηνή τηλεθέρμανση, όλοι θα πάμε σε καυστήρες με πέλλετς: έτσι λέγονται σήμερα οι ξυλόσομπες του 1950.

      • Φυσικά και θα έχει! Εσύ πως το κόβεις ο Μυτιληναίος και ο Περιστέρης χαζοί είναι που ρίχνουν εκατομμύρια στις ΑΠΕ;

        Φυσικά το ακόμα καλύτερο είναι η ίδια διαδημοτική να κάνει ένα ΣΗΘΥΑ όπως είπε και ένας άλλος σχολιαστής αλλά και εκεί πάλι γυρνάμε στο σχόλιο μου περί τέταρτοκοσμικων πολιτών και κράτους.

        Και στην τελική ποια είναι η δική σου πρόταση;

  • Το θέμα είναι να μην κάνει τη ΣΗΘΥΑ η ΔΕΗ αλλά οι τηλεθερμάνσεις και η Περιφέρεια.
    Να μην εξαρτάται η περιοχή από την ιδιωτική, πολυεθνική ΔΕΗ ΑΕ της CVC και άλλων αρπακτικών Ελλήνων και ξένων.
    Η οριστική λύση μετά τη ΣΗΘΥΑ είναι διαδημοτική επιχείρηση ΑΠΕ.
    Να αναλάβουν οι τοπικοί άρχοντες, επί τέλους, τις ευθύνες τους για την περιοχή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.