Ψήφισμα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο Λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

23 Φεβρουαρίου 2024
17:26

 

Ψήφισμα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο Λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Το Σύνταγμα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται μια δημοκρατική Πολιτεία αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η εκάστοτε εξουσία. Σύμφωνα επομένως με το Άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδος αναφέρεται ότι,

«Παρ. 1  H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους

       Παρ. 5  H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»

       Παρ. 8  H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Ελλήνων με τον παραπλανητικό τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο Λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» -καθώς δεν υπάρχει επιχειρηματίας που θα ιδρύσει κάποια επιχείρηση χωρίς χρηματικό κέρδος – εκτός του ότι είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικό, θα επιφέρει αλλοίωση της παρεχόμενης ποιοτικής εκπαίδευσης, καθώς τα πτυχία θα είναι το αποτέλεσμα χρηματικής και μόνο συναλλαγής. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής, υποτιθέμενης εκπαίδευσης, δραστηριοποιούνται με το λόγο κόστους – οφέλους, γι΄ αυτό και το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Καθηγητές τους είναι, σύμφωνα και πάλι με το Σύνταγμα, Δημόσιοι Λειτουργοί (άρθρο 16, παρ.5 ) και όχι μάνατζερ που πωλούν ακριβές υπηρεσίες.

Η ίδρυση ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θα επιφέρει επίσης ανεπανόρθωτο πλήγμα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους, θα ωθήσει μεγάλο μέρος των υποψήφιων φοιτητών να προτιμήσουν την εύκολη λύση της επιλογής ενός τμήματος σπουδών επί πληρωμή και χωρίς ιδιαίτερο διάβασμα, κοντά στο τόπο κατοικίας τους και μάλιστα  στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Η αναπόφευκτη μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα εισαχθούν στα περιφερειακά ιδρύματα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα προκαλέσει μεγάλη πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζημιά στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μάθησης και έρευνας σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της εξωτερικής αξιολόγησης. Αυτό επετεύχθη ως αποτέλεσμα της  προσπάθειας που καταβάλλουν οι Καθηγητές σε συνεργασία με το Διοικητικό Προσωπικό. Παρόλα αυτά η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να στηρίξει το Πανεπιστήμιό μας με νέα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, Διοικητικό Προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση.

Μετά την ξαφνική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, τα προβλήματα στον αγροτικό  τομέα, την αποδιάρθρωση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής, η διαφαινόμενη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για άμεση αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, που σημαίνει συγχώνευση και κλείσιμο τμημάτων, το μέλλον του τόπου μας προμηνύεται ζοφερό.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο Νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά ιδρύματα που θα δραστηριοποιούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αλλοιώνεται η δημόσια, ουσιαστική και ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα.

Ιδιαίτερα για την περιοχή μας στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει κίνδυνος, με την ίδρυση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και αυτό θα επιφέρει υποβάθμιση στην  περιφέρειά μας καθώς το Πανεπιστήμιο αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης  της.

Θεωρούμε ότι πρέπει να περιφρουρηθεί ο Δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για να προσφέρει, όπως όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα περισσότερη ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα. Η στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου συμβάλλει στην ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας και στην περαιτέρω πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και των επιμέρους γεωγραφικών περιφερειών.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

6 σχόλια

 • Δηλαδή προτιμούν τα Ελληνόπουλα να πηγαίνουν για σπουδές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια Κύπρου, Αγγλίας και Αμερικής αντί να μένει το συνάλλαγμα στον τόπο μας και να έρχονται φοιτητές και από άλλες χώρες, ή φοβούνται μη χάσουν την αποκλειστικότητα;

  • Προτιμούμε να καταργηθεί η εβε ω, να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να σπουδάζουν σε δημόσια κανόνια πανεπιστήμια τα παιδιά
   Επίσης μάθε ότι πάνω από 30.000 αλλοδαποι σπουδάζουν στην ελλαδα

   • Μα δεν είπε κανείς να καταργηθούν τα δημόσια, την ίδια ώρα όμως 55.000 σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο στην Κύπρο….

  • Τι τους απαντάς φίλε μου, είναι κολλημένοι, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μόνο ότ,ι τους βολεύει. Δέχονται αβλεψίοντες την ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όταν ο Φοιτητής γίνεται ακαδημαϊκός πολίτης, να στερείται των Ατομικών Δικαιωμάτων να σπουδάσει στην Χώρα του. Το θέατρο του παραλόγου, υφιστάμεθα !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.